• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Åby IF, 90 år, har hamnat på Hyllan (reportage)

Åke Fridén, Håkan Hjort och Ingemar "Mora" Olsson

Föreningens ”allt i allo” Håkan Fridén, i mitten, berättade tillsammans med Åke Hjorth och Ingemar ”Mora” Olsson minnen från föreningen för vernissagebesökarna.

 

Nya gamla idrottsfilmer

 

På Norrköpings Stadsmuseum har idrotten, så här i början av 2013, fått en egen plats uppe i utställningslokalen Hyllan. Tidigare var det filmen om Bajdoff som visades och nu är det Åby IF som flyttat in med sin jubileumsutställning!

Inför Åby IF:s 90-årsfirande 2012 fick föreningens tränarprofil Ingemar ”Mora” Olsson ansvaret för att göra en utställning som speglade föreningens 90-åriga verksamhet. Utställningen tog först och främst plats i Åby IF:s eget klubbhus i Åby.

Åby IF bildades den 22 oktober 1922 med uppgift ”att genom utövandet av idrott höja intresset för den samme och utbilda goda idrottsmän samt verka för god kamratanda”. Föreningen har haft många grenar i sin verksamhet och man har räknat ut att det under åren funnits cirka 15 olika sektioner och samtidigt var det uppåt åtta sektioner verksamma. Idrottsplatsen var klar att invigas i september 1933. Damerna var inte speciellt välkomna i föreningen de första åren och det var först 1944 som det bildades en damsektion.

Utställningen består av skyltar som beskriver varje årtionde, med en kommentar från varje enskilt årtal. Den som är intresserad av idrott men också av hur föreningsliv fungerar har här en god möjlighet att lära av historien. Varje årtionde hade också en särskild matruta med recept på en speciell maträtt. Kan nämnas ”Sluring” från 1920-talet och ”med tanke på könsfördelningen i föreningen” så var receptet ”Gubbröra” för 2000-talet! Vid vernissagen bjöds också på ”Goalcake” som är en tårta framtagen till jubileet och som finns att köpa på ortens konditori.

Föreningens avsikt med jubileumsutställningen har varit att öka intresset för sin verksamhet bland Åbyborna och skärmarna har en åt gången visats på olika platser i Åby. På Stadsmuseet är utställningen komplett och också utökad med två filmer, från Stadsmuseets samling och Kvillinge föreningsarkiv, på tillsammans 6 minuter. Den ena filmsekvensen är från skidtävling 1953 där bland annat Mora-Nisse Karlsson deltog. Den andra sekvensen visar området kring idrottsplatsen runt 1960. Det finns också ett par montrar med material från Östergötlands idrottshistoriska samlingar

För föreningen och Åby har Georg ”Åby” Ericsson haft en stor betydelse. Idag är det framför allt fotbollen som är den stora sporten i föreningen, vars kanske främsta namn i dag är Jessica Samuelsson, numera back i Linköping, även aktuell för Pia Sundhages landslagstrupp. Det finns också en gymnastikverksamhet i föreningen som i dag har över 800 medlemmar.

Text och foto: Sven Åke Molund

 

  • STADSMUSEET Norrköping

  • 14 februari – 17 mars 2013 kl 33
    Åby IF och 1900-talet

 

LÄNKAR
Åby IF hemsida
Stadsmuseet hemsida

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157632772653504″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.