• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Peggy Palmstedt gör motstånd på Galleri Kronan (reportage)


Skyddsmekanismer av Peggy Palmstedt. Ur och omkring en cirkel av aska reser sig fyrkantiga pelare av gips, toppen rundad med små bubblor.

 

”Istiden är ett skydd för jorden”

 

– Jag tänker att man bränner ner någonting som blir början på något nytt. Kol finns ju överallt. Det är som ett täcke som spricker upp. Jag tänker att istiden är ett skydd för jorden.

Peggy Palmstedt är inte en ordens kvinna men om sitt verk skyddsmekanismer talar hon. En cirkel av aska på golvet, grå och med svarta kolbitar. Ur och omkring den reser sig olika höga pelare i av vit gips. De är fyrkantiga men topparna är rundade, man kan ana bubbliga former.

Installationen finns i Galleri Kronans innersta rum, medan merparten av Peggy Palmstedts utställning i de två vita rummen är målningar som hänger på väggarna.

De rundade formerna finns nästan överallt på verken. De ger ett intryck av encelliga organismer, ibland fångade i mikroskopets svarta öga. Men så enkelt är det inte alls, Peggy Palmstedts måleri låter sig inte fångas lätt. Själv kallar hon inte formerna för celler, det får stå för mig.

– Formerna har hängt med ett tag, nu har jag bestämt mig för att jobba bort dem, kommenterar hon.

De kan täcka hela ytor, eller flykta förbi på en del av verket – kanske som strängar på längden eller tvären. De perfekta cirklar som fångar in några av dem, oftast en svart maskering, har tillkommit i efterhand. Med det avslöjandet har Peggy Palmstedt nått vägs ände, hon vill inte förklara sina verk, vill inte ta död på dem

Det är ett abstrakt måleri, möjligt att tolka i olika riktningar. Verkens titlar är på samma sätt tillknäppta och öppna: grundlagt 1 och 2, preliminärt beslut, motstånd eller omprövat. Merparten av verken är målade i olja, rentav så att vissa delar av dem fått en slutlig strykning av fernissa. Som den stora brunröda (behålla) fokus.

Konstnären prövar formerna i olika färgställningar. Intressanta är två trippelserier med gult mot svart botten, omformulering 1-3 och reflektion 1-3. Här börjar cirklarna leva ett eget liv. Kanske de är vägen ut från (cell-)formerna.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • GALLERI KRONAN Norrköping

  • 23 februari – 10 mars 2013
    Peggy Palmstedt
    Växlingar
    Måleri & skulptur

LÄNKAR
Peggy Palmstedt hemsida
Galleri Kronan hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Peggy Palmstedt gör motstånd på Galleri Kronan (reportage)

  1. Pingback: Peggy Palmstedt installerar på liv & död – KULTURSIDAN.nu