• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Nio låtar tävlar i niornas Melodifestival i Flygeln (reportage)

Kunskapsskolans Mathilda Abrahmsson tillsammans med Ulla-Britt Eriksson från Kulturskolan.

Do you care? Låtskrivaren och artisten Mathilda Abrahamsson ser fram mot fredagens stora musikfest i Flygeln. Här tillsammans med Kulturskolans Ulla-Britt Eriksson i en paus i repetitionerna i Hörsalen.

 

”Om man har känslor så blir man kreativ”

 

Do you care? handlar om en person som vill vara med någon annan men vet inte om den andra vill. Mathilda Abrahamsson förklarar vad hennes tävlingsbidrag till One night music battle – niornas Melodifestival handlar om.

Det är torsdagen före fredagen då allt ska hända, med en jättefest i Flygeln. Arrangörerna med Kulturskolan i spetsen räknar med att det kommer många ungdomar från grundskolorna i Norrköpings kommun. Nio skolor medverkar, med en framröstad låt från varje skola. Eller så är det lite olika det där, Mathilda Abrahamsson behövde aldrig möta någon stor konkurrens från kamraterna på Kunskapsskolan. Där är hon tjejen som gillar musik, spelar gitarr och skriver låtar. Klasskamraterna tycker i alla fall att det är kul att hon ställer upp.

– Om man har känslor så blir man kreativ, är hennes erfarenhet. Det måste vara så att det blir en glad låt för att jag är glad, men det kan bli en låt.

Kulturskolans Ulla-Britt Eriksson ser niornas egen Melodifestival som ett sätt att marknadsföra Kulturskolan gentemot tonåringar. Det är många som tror att skolan bara är för dem som börjat spela ett instrument som yngre och sedan fortsätter.

– Vi vill visa att Kulturskolan är en plats där den här åldersgruppen kan vara. Festivalen i Flygeln blir också ett möte mellan unga som spelar och de som lyssnar.

Hon vill också att Kulturskolan, som är öppen för alla unga i kommunen oavsett om de går på en kommunal skola eller en friskola, ska stötta grundskolorna. Melodifestivalen är utformad som ett projekt som överensstämmer med läroplanens kunskapskrav där eleverna i nian ska skapa musik.

I februari möttes de utvalda representanterna från de nio skolorna. Sedan dess har de repeterat, på hemmaplan och på Kulturskolan. Mathilda Abrahamsson tar inte med sig gitarren upp på Flygelns scen, där går hon in för att sjunga sin låt Do you care? så bra som möjligt.

– Första gången vi repeterade presenterade jag min låt och vi bollade idéer, berättar Mathilda Ambrahamsson.

Hon uppskattar kapellmästaren Per Kolsgårds insats, han har utvecklat hennes och de andras låtar genom att arrangera dem för Kulturskolans kompband och kör.

– Jag tycker min sång låter mer scenaktig så här, men jag tycker också om den i den enklare versionen med gitarr.

Nu är repetitionerna framme vid slutstationen, en sista trimning, skola för skola, i Hörsalen dagen före den stora festen i Flygeln. De tävlande från Navestad, Haga, Vittra, Eneby, Mosstorp, Vikbolandet, Djäknepark, Prolympia och Kunskap – alla är där. Låtarna heter Teen, Everybody is, Never ending, Live your life, Fall to me, Save, Used to fly, Words och Do you care? De vinnande bidragen får pengar till klasskassan, övriga teaterbiljetter – till Marieborgs teateruppsättningar under vårens teaterfestival alternativt till De Geergymnasiets uppsättning av Spelman på taket.

Melodifestivalen leds av konferenciererna Emma Fredriksson och Ida Schabbauer. Gästande musikanter från Musikgymnasiet De Geer inleder kvällen. Dj Oscar, med rötter i Norrköping, nu hemmahörande i Stockholm höjer feststämningen. För att inte tala om dansarna, koreograferade av Caroline Havenslätt, som också tar plats på scenen.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Robert Betts och Sven Åke Molund

 

  • FLYGELN Norrköping

  • 12 april 2013 kl 19
    One night music battle
    Niornas melodifestival
    Arr: Kulturskolan och grundskolorna i Norrköping
    Entré: 120 kr/60 kr

LÄNKAR
Melodifestival One night music battle På gång
Kulturskolan hemsida
Niorna laddar inför Kulturskolans Melodifestival 2013 reportage Kultursidan.nu 26/2 2013
Mathilda vann niornas Mello notis Kultursidan.nu 14/4 2013

FLER BILDER FRÅN REPETITIONERNA – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157633221981642″]

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Nio låtar tävlar i niornas Melodifestival i Flygeln (reportage)

  1. Pingback: Mathilda vann niornas Mello | KULTURSIDAN.nu