• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Titanic ska berätta för (minst) 60.000 besökare (reportage)

Modell av Titanics för blir entré

Skeppet som sjönk. Östgötateaterns verkstad bygger Titanics entré åt Upplev Norrköping. Planen är att sälja den till Musealia efter utställningsperioden.

”Föremålen är de röster som är kvar”

 

Titanic gjorde sin jungfruresa när fartyget den 14 april 2012 siktade ett isberg och girade undan, men ett långt jack skrapades upp på sidan. Två timmar och 40 minuter senare sjönk fartyget. Mer än 2 200 passagerare och besättningsmän reste med fartyget, 710 personer räddades, mest kvinnor och barn. Resten dog, av drunkning eller av kylan i det iskalla vattnet.

Sex långtradare stor är utställningen om Titanic. De kom från Spanien till Norrköping i fredags. På lördagen började det intensiva arbetet med att börja bygga utställningen som ska stå i Värmekyrkan hela sommaren. Om en vecka, tisdag den 30 april ska allt stå klart när utställningen öppnar. Just nu är det mest ett kaos, men ett målinriktat sådant.

60 000 besökare vill Destination Norrköpings VD Stefan Papangelis räkna in mellan 30 april och 8 september, det blir strax under 500 personer per dag. Troligen försiktigt räknat. Han jämför med dinosaurieutställningen för två år sedan, som drog 53.000 besökare, men stod en månad kortare tid.

– Jag har sökt efter en utställning som är en tydlig reseanledning, säger Stefan Papangelis.

Förutom intäkterna från entréavgifterna räknar han med sidointäkter som direkt eller skattevägen hittar till kommunens skattkista. Han nämner bilparkering, glass, restaurangbesök och övernattning. Under juli 2011 kom 40 procent av Dinosaurieutställningens besökare utifrån, så chansen är god även i år. Redan nu har Upplev Norrköping märkt av intresset. Och den som stannar över natt vill förhoppningsvis göra något mer i Norrköping nästa dag.

Titanic – the exhibition hyrs av spanska bolaget Musealia, som byggt upp utställningen på mellan 25 och 30 orter runtom i Europa under de 13 år den existerat. De första kontakterna togs redan för ett och ett halvt år sedan och Stefan Papangelis såg utställningen i Merida i Spanien.

– Det är en gripande utställning, man blir berörd. Jag har sett den flera gånger sedan dess, och det är alltid något nytt man upptäcker.

Stefan Papangelis guidar i byggröran. I entréplanet möter man männen bakom fartyget, en stor glasdörr skymtar inlindad i plast bland alla ouppackade lårar. På ovanvåningen behåller man Värmekyrkans rymd men den stora öppna ytan omvandlas till små avdelningar. En del är inte mer än stommar medan några enstaka miljöer är så gott som färdiga med full inredning. Till och med ett isberg kan man få se – och ta på – det står just nu och fryser på med hjälp av glukoldunkar på rad.

– Min far var journalist, den förste som bröt med en lång tradition av spanska fiskare. Så småningom gjorde han radioprogram om fiskare och sjömän, jag tror det var hans sätt att… kanske betala tillbaka, säger Musealias Luis Ferreiro.

– Varje år, den dag då Titanic förliste, gjorde han ett program om Titanic. Det fanns så mycket att berätta. Det är en stark historia som berör och fascinerar.

Till sist tog intresset över och utställningsbolaget Musealia bildades. Ferreiro senior är numera styrelseordförande medan sonen tagit över ledarskapet. Luis Ferreiro lyfter fram att utställningsstrukturen är medvetet enkel.

– Föremålen, fotot och berättelsen, det gör att du verkligen är där, inte som besökare, utan du ska känna att du är ombord.

– Föremålen är det enda som finns kvar efter människorna på Titanic. Föremålen är de levande röster som är kvar efter dem. Bakom varje föremål finns en människa och det är den personens berättelse vi vill lyfta fram, säger Luis Ferreiro och menar att utställningen är gjord med stor respekt för de omkomna.

Berättelsen hör man i en audioguide, som finns på tio språk. Musealias utställning visar äkta föremål, från kolbitar till smycken, som hämtats från Titanic som ligger på över 3.500 meters djup i Nordatlanten. Miljöerna är uppbyggda efter ritningar och foton. Förstaklasshytten är utsökt och tredjeklasshytten en överraskning, fyra bäddar och rinnande vatten.

– Filmen Titanic fejkar där. De som reste tredje klass var enkla människor men inte fattiga. De riktigt fattiga hade inte råd att åka med Titanic, eller att emigrera överhuvudtaget, påpekar Luis Ferreiro.

Tisdag 30 april klockan 10 hissar utställningen ankar och kastar loss. Entrén är specialbyggd av Östgötateaterns verkstäder som också sätter den på plats, sektion för sektion, och lägger på ett lågt, sluttande tak, som inte kan ses nerifrån torget utan vars kant ger intryck av fatygets reling.

– Det är en aluminiumstomme klädd med 6,5 millimeter tjock plywood, förklarar snickaren Magnus Emilsson. Den är byggd i sektioner.

Östgötateaterns konstruktör Conny Sandh har utgått från bilder på Titanics för, i skala 1:3. Bygget har pågått sedan tidigt i vintras, till och från mellan ordinarie teateruppdrag.

– Alla detaljer är inte med men det viktiga, pollare, ankare, kätting, säger Magnus Emilsson.

– Det finns ingen bättre marknadsföring än Titanics bog. Det är ett landmärke och ger oss yta för biljettkassan och annat, lyfter Stefan Papangelis fram. När man går över landgången in till utställningen tas ett foto som man kan få köpa efteråt om man vill.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund

 

  • VÄRMEKYRKAN Norrköping

  • 30 april – 8 september 2013
    Titanic – the exhibition
    Producent: Musealia
    Arr: Upplev Norrköping
    Entré: 120 kr vuxen / 80 kr 7–15 år

LÄNKAR
Titanic utställningen Upplev Norrköping hemsida
Titanic utställning Musealias hemsida
Upplev Norrköping hemsida
Titanic Norden hemsida
Titanic wiki
FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGSBYGGET – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157633312002890″]

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Titanic ska berätta för (minst) 60.000 besökare (reportage)

  1. Pingback: Berättelsernas Titanic nu i Norrköping (reportage) | KULTURSIDAN.nu