• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Marcus Fyrberg spelar Tevye i Spelman på taket (reportage)

Tevjes mardröm. Jenny Viklund som Golde, Sara Kowalski som spöke och Marcus Fyrberg som Tevye.

Tevyes mardröm. Jenny Viklund som Golde, Sara Kowalski som spöke och Marcus Fyrberg som Tevye.

 

”Det är svårt när han skäller ut sin dotter”

 

Spelman på taket är en bra musikal som engagerar många. Och musiken passar eftersom vi har många blåsare i klassen. Men Johan Wahlqvist var tvungen att skriva till en hel del bybor i manus. Vi är många på scenen.

Marcus Fyrberg tar studenten i vår från De Geergymnasiets musikprogram. Han spelar mjölkutköraren Tevye, alltså huvudrollen i estetelevernas stora finalarbete – musikalen Spelman på Taket. Dessutom har han engagerat sig i koreografin i musikalarbetet.

Alltsedan auditionen tidigt i höstas har Marcus odlat skägg, det är han inte ensam om bland kamraterna, som gestaltar folket i den lilla byn Anatevka i Ryssland. Men det krävs mer än skägg för att gestalta en enkel judisk man för hundra år sedan. Han medger att det är svårt för en 19-åring att sätta sig in i en 60-årings kropp.

– Jag är lite skadad från Östgötateatern, man ”ska inte se filmen” utan man ska hitta sin egen karaktär, säger Marcus Fyrberg, som trots sin ungdom har erfarenhet från professionellt uppsättningsarbete på Östgötateatern (där Christian Zell är hans förebild), Arbis och Skandiateatern.

– Så man får gå på scenanvisningar och repliker, leva sig in i hur det skulle vara om ens dotter vänder sig åt andra hållet. Tevye är ändå en snäll person, lite försiktigt rädd för sin fru. Det är svårt när han skäller ut sin dotter. Usch! Men bra för föreställningen.

Alla som står på scenen har fått ta ansvar för det egna rollarbetet. Med det menas att de fått tänka sig in i sin karaktärs personlighet och drivkrafter, men också i tiden och i det här fallet inte minst i den religiösa kulturen.

– Vi har haft religion i år i trean, det var bra. Och regissören Johan Wahlqvist är duktig på att prata in oss i scenerna, bakgrunden till det som händer.

Estetlärarna gör allt de kan för att musikalarbetet ska bli så bra som möjligt, såväl konstnärligt som pedagogiskt. Höstens en-gång-i-veckan-lunk trappades upp efter nyår och nu ägnas hela veckan åt slutrepetitionerna. Orkestern, som sitter uppe på den trånga orgelläktaren, leds av Richard Johansson. Johan Wahlqvist och Bertil Werthén dubbelregisserar: Johan har ansvar för det dramatiska medan Bertil ser till det musikaliska samspelet.

– Vi drog igenom första akten i förmiddags. Där var lite skevheter som vi rättar till i eftermiddag och i kväll, säger teaterläraren Johan Wahlqvist.

Det är tisdag eftermiddag och Bertil Werthén lägger all uppmärksamhet på först Tevyes fem döttrar – ”håll inte kvar tonen så länge. Richard kan du slå av dem efter fjärde takten?” – och sedan på två stora scener när alla aktörerna är på golvet.

Och de är många. Alla estetprogrammens elever, inte bara de självskrivna musik-, teater- och danseleverna, får söka till musikalarbetet.

– Det är roligt att vara tillbaka i aulan. Den är ombyggd så att vi kan göra annat än vi kunde göra förut. Och scenen är ungefär lika stor som på Östgötateatern, säger Johan Wahlqvist.

Musikalföreställningarna är alltså tillbaka där det startade – i De Geergymnasiets aula. Johan Wahlqvist har gjort uppsättningar på Hörsalen, och under de senaste åren på Östgötateatern.

– Vi är ett stort estetgymnasium med alla fem inriktningarna. Jag är stolt över att vara här, i aulan, även om det var bra på Östgötateatern.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


  • DE GEERGYMNASIET Norrköping

  • 27 april – 4 maj 2013
    Spelman på taket
    Musikal
  • Johan Wahlqvist (dramaturgi / teaterregi)
    Bertil Werthén (musikregi)
    Richard Johansson (orkesterledare)

    • MEDVERKANDE
      Elever från De Geergymnasiets estetiska program

LÄNKAR
Spelman på taket info
De Geergymnasiet hemsida 

FLER BILDER FRÅN REPETITIONEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157633315903179″]

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Marcus Fyrberg spelar Tevye i Spelman på taket (reportage)

  1. Pingback: En Spelman på taket med allvar och sång på De Geergymnasiet (recension) | KULTURSIDAN.nu