• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Ivania och Kungen gör festivalpubliken lycklig (recension)

Insomnad. Ivania ligger livlös och Kungen sörjer.

Insomnad. Ivania ligger livlös till Kungens stora sorg. I rollerna Emma Johansson och Axel Norén.

 

En saga med alla ingredienser

 

Jag är alldeles lycklig. Ni vet så där så det riktigt bubblar i bröstet och man har svårt att veta var man ska göra av sig. Jag har varit och sett en teaterföreställning – en saga, med alla de ingredienser en riktigt god saga skall innehålla: den elaka styvmodern, de grymma styvsyskonen, en kung, en häxa, spöken, monster och – inte minst – en berättare.

Men vi tar det väl från början: Berättelsen börjar med att Ivania och hennes pappa sörjer. Han sin fru, hon sin mamma. Efter några år gifter pappan om sig med ”puddingen” Agata som visar sig vara en riktig elaking. Hon har två barn med sig in i äktenskapet. De tre nykomlingarna utövar ”rena psykiska misshandeln” på Ivania som istället får följa med sin pappa till den stora fabriken. Där blir Ivania satt i arbete och hon blir genast gladare.

Senare vill Ivania följa med sina syskon och fiska, men de låter inte henne vara med. Syskonen är så inne i sitt fiske att de inte lägger märke till att ett skepp ankrar ur vilket kliver en kung och hans söner. Syskonen blir rädda och puttar fram Ivania att ta reda på vilka de nyanlända är. De kommer från Potatislandet och där är Kungen, ”King Edward” med sönerna ”färskpotatis” och ”Blå kongo”. King Edward blir blixtförälskad i Ivania och hon i honom. De vill gifta sig.

När styvmodern får höra talas om Ivanias giftasplaner bestämmer hon sig för att förstöra. Ett förgiftat äpple kan hon ju inte använda, för det är ju redan upptaget. Nej, det får bli en förgiftad säkerhetsnål som gör att Ivania somnar när hon får den på sig. Syskonen får uppdraget att sätta nålen på sin styvsyster. Men de protesterar och vill inte göra sin syster illa.

Men mamman lyssnar inte på dem, så vid tre tillfällen sätter de nålen på Ivania och varje gång är kungen i antågande. Han reser till slut sin väg med brustet hjärta.

I akt två får man följa Ivanias resa där hon letar efter sin kung. Hon färdas genom många skogar där hon möter babajagor, häxor, monster och de tre bombgalningarna som glömmer bort att de ska spränga Ivania.

Så möter hon en häxa som har ett magiskt horn, och blåser man i hornet så blir människor förstelnade. Men blåser man i det två gånger så kan önskningar gå i uppfyllelse. Ivania lurar av henne hornet och blåser i det två gånger. Då kommer en eldfågel flygande och när Ivania klättrar upp på fågelns rygg så bär den henne till slottet där hon åter möter sin kung.

Så dansar de båda tätt intill och lever sen lyckliga i alla sina dagar.

Det här är så bra gjort att man blir alldeles varm. Det är humoristiskt, spännande, galet och häpnadsväckande. Speciellt hur de lyckas väva in berättaren i berättelsen emellanåt, och hur de båda vaktmästarna som då och då avbryter spelet blir en kul detalj i det hela.

Jag gillar att man gör en Rap i fabriken. Jag gillar när bombgalningarna rusar efter Ivania och skriker ”Ivania, vi glömde spränga dig”. Jag gillar monstret som blir tokilsket av att läsa om ”högerspöket” i tidningen ”MonsterNytt”. Jag gillar Babasvabba som är städare på Samhall och jag gillar att lösenordet för att komma in på slottet är: Kärlek.

Till hela ensemblen för denna fantastiska och underbara föreställning kan jag inte annat än applådera, buga mig och säga: Bra gjort!

Text: Eva Lindblad
Foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • LILLA TEATERN Norrköping

  • Under Norrköpings teaterfestival 2013
    27 april kl 13 & 16
    Ivania och Kungen
    Regi: Vanilla Karlsvärd
    Ledare: John Johansson
    Teknik: Johan Granli.

    • AV OCH MED
      Teater Njutarna i samarbete med Kvartersteatern
      Ivania – Emma Johansson
      Kungen – Axel Norén
      Berättaren: Jerry Hansen

LÄNKAR
Teater Bråddgatan 34 hemsida
Norrköpings Teaterfestival hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Ivania och Kungen gör festivalpubliken lycklig (recension)

  1. Pingback: Cnema-premiär för Grim Fatale Noir - KULTURSIDAN.nu