• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Nylonpunk listar samhällets brister (reportage)

Pentti Salmenranta

Sjunger ut. Norrköpingsprofilen Pentti Salmenranta tar sig ton om det som är fel i tillvaron.

 

”Skriver när jag blivit förbannad”

 

Mångsysslaren Pentti Salmenranta har just kommit ut med sin första egna, akustiska skiva. Texterna är fyllda av samhällskritik, och en rad olika samhällsföreteelser och myndigheter får sina fiskar varma. Allt ifrån Arbetsförmedlingen till Försäkringskassan och den av regeringen sänkta krogmomsen häcklas. Han ger sig också in med ett inlägg i den så kallade ”pappa-debatten”.

Skivan heter Nylonpunk och jag frågar:
– Är du punkare?

– Jag spelade fiol i punkbandet Råttorna. Det första och jag tror också enda punkband som haft fiol i sättningen. Och har man väl varit med i ett punkband, då blir av någon anledning allt man gör på något sätt punk.

I Nylonpunk har jag gjort allt själv, förutom att jag fått hjälp med ljudet av Morgan Hellman. Jag hade en del låtar liggande och så var det flera som tyckte att jag borde ge ut något eget och det kändes som att nu var det dags. Texterna är rätt punkiga, men musiken är snäll. Jag spelar ju på nylonsträngad gitarr och det är väl så långt ifrån punk man kan komma.

Även om detta är Pentti Salmenrantas solodebut, så är han knappast någon debutant i musikaliska sammanhang. Tvärtom har han ett långt musikaliskt förflutet i grupperna Blå Häst och Trailerpark Idlers.

Blå Häst är ett stycke lokalhistoria. Bandet har funnits med samma sättning i 21 år. Med låtar som Det finns ingen anledning att åka till Finspång, Jag vill bada naken med Gudrun Schyman och Jag har aldrig varit på fotboll, har Norrköpingsborna tagit bandet till sina hjärtan.

I country/ bluegrass/punk-bandet Trailerpark Idlers har Pentti Salmenranta varit med sedan år 2008. Här spelar han kontrabas. Gruppen är helt akustisk, men texterna är på engelska.

– Jag känner mig inte bekväm att sjunga på engelska, därför sjunger jag heller inte i det bandet.

Vi kommer åter in på Nylonpunk – solodebuten.

– Texterna har skrivits när jag varit förbannad på nåt, eller när jag tyckt att något varit så dumt att det inte bör få stå oemotsagt. De handlar exempelvis om läkare som jobbar åt Försäkringskassan och skriver utlåtanden utan att ha träffat patienterna, det handlar om den sänkta restaurangmomsen, om Jobb- och Utvecklingsgarantins Fas 3, om klassklyftor, yttrandefrihet och gatuvåldet.

Samtalet kommer in på låten Varför får inte Valdemar träffa sin far, som handlar om en vårdnadstvist.

– Jag gav mig in i den här ”pappadebatten” därför att jag hade någon bekant vars skilsmässa hade gått illa, och så hörde jag talas om flera andra som hade blivit falskeligen anklagade av sina tidigare kvinnor, för exempelvist incest och så valde socialkontoret att tro på kvinnorna och männen fick sina liv förstörda och blev frihetsberövade.

– Sången handlar alltså inte om mig. Jag gjorde låten om Valdemar för att det är ett ämne det aldrig talas om. När vi på lika villkor kan prata om både mäns och kvinnors förtjänster och brister har vi kommit en bit på väg.

Så undrar jag över Penttis musikaliska inspirationskällor?

– Åh, som barn var det Creedence och så lyssnade jag mycket på blues. Därefter lyssnade jag en hel del på den finska rocken, den s k ”Soumirock”. Jag upptäckte att den höll hög språklig kvalitet med bra texter. Det som till en början kan tyckas som allt för enkla rim är i själva verket inte alls det, utan ytterst genomtänkta.

– I övrigt kan jag ju säga att Povel Ramel är en husgud.

Förutom musiken har Pentti jobbat med barnprogram åt finska radion – Sisuradio. Det gillade han och kan tänka sig göra mera. Han är utbildad hemspråkslärare och är just nu involverad i ett projekt med att lära unga vuxna finska språket.

– Och i nästa vecka skall jag vara konferencier vid det finska firandet av Mors dag, som i Finland firas den andra veckan i maj.
Text: Eva Lindblad
Foto: Privat

 

CD

Utgiven 2013
Nylonpunk
Pentti Salmenranta

    • LÅTLISTA
      1) Nylonpunk
      2) Varför får inte Valdemar träffa sin far
      3) Visa om Fas 3
      4) Lukta på pengar din fattige fan
      5) Försäkringskassan
      6) Man får det man beställer
      7) Sonett till en arbetsförmedlare
      8) Demokrativisa
      9) Sänk priset på champagne på Stureplan
      10) En sång om livet som det är

LÄNKAR
Ljuramannen blogg

FLER BILDER FRÅN PENTTI SALMENRANTA – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157633423137746″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Nylonpunk listar samhällets brister (reportage)

  1. Pingback: Sverige-finsk afton på Antikvariatet – KULTURSIDAN.nu