• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Skolfilmfestivalen Klappan visade 77 filmer på en dag (reportage)

Startklapp. Tarmo Hietala klappade igång årets skolfilmfestival.

Startklapp. Tarmo Hietala klappade igång årets skolfilmfestival tillsammans med alla unga filmskapare i biosalongens dunkel på Cnema i onsdags.

 

Unga filmskapare möttes på Cnema

 

Stämningen var hög i Cnemas största salong Huvudrollen när skolfilmfestivalen Klappan i rask takt visade 77 filmer, alla gjorda av barn och ungdomar i Norrköping. Det var så många att dagen delades i tre pass med omkring 25 filmer i varje. Tänk att få se sina bidrag på en riktig filmduk på en riktig bio.

Huvudsyftet med festivalen är att synliggöra det filmpedagogiska arbetet som sker på skolor och fritidsgårdar i länet. Klappan har växt snabbt från starten 2011 då Film i Öst och Cnema drog igång tävlingen tillsammans med Kulturskolan som ett sätt att med tävling som lockbete stimulera intresset för att göra film. Omkring 30 filmbidrag första året blev 33 stycken 2012. I år blev det alltså mer än dubbelt upp med 77 filmer, merparten av dem gjorda inom ramen för Skapande skola-verksamheten. Kulturskolan och Cnema har samarbetat tätt både med filmanimation och med spelfilmer.

Måns Ahlin från Kulturskolan öppnade filmfestivalen tillsammans med stuntskådespelaren Tarmo Hietala. Med vid visningen var också Emelie Eklöf, slutlig vinnare av Klappan 2012. Tarmo Hietala, som kanske mest är känd för sitt engagemang i Norrköping Stuntcamp, är också ordförande för den jury som haft det svåra arbetet att välja ut åtta finalister. Norrköpingsvinnaren möter nämligen länets övriga vinnare i den slutliga finalen den 15 maj.

I juryn ingår bland andra skådespelaren och filmaren Miriam Goldkuhl och dessutom Olivia Kullander, som förra året vann ”bästa film i årskurs 4-6” tillsammans med sin klass.

Det är intressant att se filmerna som barnen producerat och vad de presenterar. Korta animerade filmer på kanske några sekunders längt växlas med spelfilmer, där mycket hinner hända på bara de fem minuter som är maxtiden.

De animerade filmerna, som oftast är mycket korta och gjorda av yngre elever i Cnemas animationsstudio, handlar om nästan vad som helst: Batman, kärlek, julgranar, rymdäventyr och takjakt. Spelfilmerna som skapats av lite äldre elever, bygger gärna upp en intrig med spänning: spöken, mobbning och kamratskap är vanliga teman. Humor finns ofta med som en viktig ingrediens. Några filmer har troligen gjorts i samarbete med övrig undervisning, framför allt i historia.

Se de åtta finalfilmerna och rösta fram din favorit under veckan. På Cnemas hemsida ligger alla filmer. Erlaskolan har två bidrag från åk 4 och ett bidrag från åk 5. Hultadalsskolan har två bidrag med från åk 8. Kyrkskolan åk 4, Navestadskolan åk 9 och Jurslaskolan åk 5 har vardera 1 bidrag.

Vinnaren kommer att presenteras på ”Klappans” finaldag onsdagen den 15 maj mellan kl 17 – 19 på Cnema. Då är allmänheten också välkommen att se de åtta finalbidragen. Ett par av de tävlande bidragen kommer också att visas som förfilmer till utomhusbion Flimmer i sommar.

Text: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund

 

KLAPPAN 2013

Filmfestival och tävling för unga filmare
Arr: Kulturskolan, Cnema och Film i öst

  • RÖSTA PÅ FINALISTERNA
    En vanlig skoldag
    Jursla Åk 5
    Bob Hultdal Åk 8
    Kolmårdsrövarna
    Erlaskolan Åk 5
    Väskbytet
    Jursla Åk 5
    Hästar finns inte
    Hultdal Åk 8
    Rosa vill vara pojke
    Erlaskolan Åk 6
    Jultomten
    Kyrkskolan Åk 4
    Yxan i båten
    Navestad Åk 9

LÄNKAR
Rösta på finalisterna rösta
Cnema hemsida
Film i öst hemsida
Kulturskolan hemsida

FLER BILDER FRÅN FILMFESTIVALEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157633454819276″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.