• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Önskas: fond för regionala långfilmer

Kortfilmsmakare som vill bli längre. Publiken under Guldsvanen, Östergötlands egen kortfilmsfestival, i höstas är samtidigt en stor del av branschen.

 

Inspiration från framgångsrika Skåne

 

Behåll begåvningarna och låt Östergötlands filmbransch växa och mogna. Film i Öst, Östergötlands förenade filmare och andra aktörer inom filmen kallar vänner och beslutsfattare till en Filmdag på torsdag. Hedersgäst är Film i Skåne som blivit motor för en framgångsrik filmregion.

Vägen dit ska gå genom en fond, som fylls på med fyra eller ännu hellre fem miljoner kronor per år. Östsams resurscentrum Film i Öst bör förvalta fonden.

– Det blir ett investeringskapital som kan ge två långfilmer och tre fyra tv-filmer tillbaka, säger talespersonen Carl Adam Tillberg, sekreterare i Östergötlands förenade filmare.

Även privata finansiärer, stora eller små genom så kallad crowdfounding, är välkomna men kan inte ersätta den grund som filmfonden ska lägga.

 


– Film ger pengar tillbaka, hävdar Carl Adam Tillberg, Östergötlands förenade filmare.

 

Filmarna vill lyfta fram att film är bra för hela Östergötland; film ger en kulturell, kreativ, ekonomisk och regional utveckling.

– Kommunerna tjänar på att stödja filmproduktion. Pengarna kommer tillbaks, hävdar Carl Adam Tillberg och beskriver hur filminspelningar ger intäkter till lokala företag.

Filmer kostar inte bara, de genererar också intäkter från biografpublik och tv-bolag, i Östergötland Sverige och varför inte hela världen. Intäkter som till viss del skulle kunna gå tillbaka till fonden.

Till det lägger han turistargumentet. I Skåne vallfärdar deckarsugna turister till Ystad och Kurt Wallanders kvarter. Mer närliggande är Madickens inspelningsmiljöer i Söderköping som är ett uppskattat besöksmål av barnfamiljer.

 


Kortfilmen Springer, med Stina von Sydow, gjordes inom ramen för Eastwoodprojektet 2013.

 

– Det är jättekul med all talangutveckling men vad händer sedan? Här utbildas väldigt duktigt filmfolk som står och trampar. Vart ska de ta vägen, frågar Carl Adam Tillberg och pekar på flera begåvade filmare som lämnat Östergötland för att göra karriär på andra håll.

– Crazy pictures kan vara på väg bort, efter Den blå mannen kan jag tänka att de sneglar åt långfilmshållet. De samarbetade med Melker Becker (tidigare KSM-student som lämnat Östergötland) med tv-serien En tavlas hemlighet. Nu vet jag inte hur de tänker men jag gissar att de vill fortsätta att utvecklas.

– Branschen behöver få mogna och utvecklas här hemma, säger Carl Adam Tillberg.

Hjälp till att ta vara på kompetensen, är filmbranschens budskap till beslutsfattarna. Det handlar inte enbart om pengar, det kan vara praktisk hjälp, som lokalkunskap och lokaler för filminspelningar.

 


Plats för filmutveckling. Cnema på Kungsgatan i Norrköping.

 

På schemat för filmdagen, torsdag förmiddag, står de viktiga frågorna på programmet. Lyssnarna är inte bara filmfolket som vill höra hur Film i Skåne nått framgång. Hit kommer både kulturtjänstemän och politiker från Östsam och flera kommuner. Från Norrköping kommer bland andra kommunalrådet Lars Stjernqvist och oppositionsrådet Päivi Johansson. Näringslivet representeras av East Swedens VD.

Östergötland satsar mycket på film, på grundläggande nivå. Norrköping har genom Cnema fått extra skjuts genom animationsverkstad för skolornas yngre årskurser. Dessutom samarbetar mellanstadiet med Kulturskolans dramapedagoger, något som också märktes senast det var dags för skolfilmfestivalen Klappan.

På gymnasienivå finns filmutbildning, på både De Geergymnasiet och Film- och musikgymnasiet. Studenter vid KSM (Kultur, samhälle mediagestaltning) vid Linköpings universitet kan också välja filmens väg. Till detta kan fogas Eastwood, talangutvecklingsprojektet som stöttas av Film i Öst. Resultatet av dessa utbildningar, plus mer privata projekt, kan publiken möta i Guldsvanen, regionens egen kortfilmsfestival där vinnarna går vidare till nationell nivå. Med jämna mellanrum visas de även på filmfestivaler runt om i landet, nu närmast Guldsvanenvinnaren Första strulet på Göteborgs filmfestival som snart går av stapeln.

 


Eastwood girls, modell 2012. Än så länge verkar tjejer behöva en extra knuff för att våga filma. Eastwoods projektledare Boel Zetterman i mitten av gänget.

 

Filmdagen avslutas med en paneldebatt med SVT:s filmkritiker Fredrik Sahlin som moderator. i panelen ingår bland andra Olle Tholén (Ordf. Förenade Filmare), Lars Eklund (ansvarig Kultur & Kreativitet Östsam), Elin Brozén (VD, East Sweden) och Olle Johansson (S, Nkpg). Debatten hålls på Cnema och är öppen för en inresserad publik.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Ann-Charlotte Sandelin samt respektive filmare från Film- och musikgymnasiet och Eastwoodprojekt

CNEMA Norrköping

16 januari – 2 februari 2014 kl 8.30–12. Paneldebatt kl 11
Filmdag
Arr: Film i Öst, Cnema, Östsam, Östergötlands förenade filmare, Flimmer

LÄNKAR
Film i Skåne hemsida
Film i öst hemsida
Östergötlands förenade filmare hemsida
Skolfilmfestivalen Klappan visade 77 filmer på en dag reportage Kultursidan.nu 9/5 2013
Guldsvan med vingbredd reportage Kultursidan.nu 12/10 2013
2013 års Eastwoodpremiär på Cnema reportage Kultursidan.nu 20/11 2013
FLER BILDER – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157639726365356″]

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Önskas: fond för regionala långfilmer

  1. Pingback: Öppningar för regional filmfond – KULTURSIDAN.nu