• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Museimässa på Arbetets museum

Fräsiga former. En liten efterkrigsbil med Messerschmittens flyglinjer i karossen med med en motor som snarast för tankarna till en moped.

 

15.000 ideellt engagerade i 1.400 museer

 

– Vi är ett ”busseum”, vi visar Folkhemmet i vår veteranbuss. Historikern Niklas Ulfvebrand står tillsammans med kollegan Rebecca Svensson bakom Folkhemsturen som körs i Västerås och som just nu deltar i den pågående Museimässan på Arbetets museum.

För tredje året i rad fylls Laxholmskällaren under dagarna två, med start på fredagen, av omkring tjugo arbetslivsmuseer. Bland utställarna finns Svenska skoindustrimuseet, F11-museum, Frövifors Pappersbruksmuseum och många andra.

I år har grannen Norrköpings stadsmuseum anslutit sig tillsammans med Hults Bruk och Skolmuseet. Från närområdet återfinns också Hävla hammarsmedja och Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar.

 


Många museer är mansdominerade och tekniska. Krigssjukhuset i Lärbro speglar andra sidor av gångna tider.

 

I Sverige finns drygt 1.400 arbetslivsmuseer som samlat ihop cirka 7.000.000 föremål och engagerar 15.000 ideellt engagerade personer. Drygt 450 av dessa är anslutna till intresseföreningen ArbetSam, med bas på just Arbetets museum, och som understödjer bevarandet av detta kulturarv.

Bland utställarna hittar man många intressanta objekt och arbetsmetoder. Exempel är det som alla som gjort lumpen har relationer till – ”snuskburken”. Men också krigssjukhus, gjutgods, bilar och flygsimulatorer. På mässprogrammet står även en rad föreläsningar, främst under fredagen.

 


I folkhemssoffan. Niklas Ulfvebrand och Rebecca Svensson lockar till busstur med termoskanna och korvmacka.

 

– Västerås är en bra spegling av 1900-talssamhället. Vi använder staden som ett stort friluftsmuseum. Visst finns nostalgin med på våra bussturer under vår ”betongsafari”, återknyter Niklas Ulfvestrand. Men vi diskuterar också det dubbla folkhemmet, vilka som var innanför och vilka som stängdes ute.

Som historiker jämför Niklas Ulfvestrand vår postindustriella tid med 1870-talets nationalromantik. Uppsvinget för vintagekläder och retroprylar motsvaras av dåtidens nationalromantik.

– Jag har sagt till en kompis som jobbar på Skansen att de borde bygga ett miljonprogramshus där.

Kanske några i publiken som lockas av den runda dammsugaren vid folkhemssoffan turistar i de gamla ASEA:ternas industristad i sommar.

Text: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin

ARBETETS MUSEUM Norrköping

24–25 januari 2014
Museimässa
i Laxholmskällaren

LÄNKAR
Arbetets museum hemsida
Folkhemsturen hemsida

FLER BILDER FRÅN UTSTÄLLNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157640111922696″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.