• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Emil blev Sportlovsorkesterns nye dirigent

Coacherna är aldrig långt borta. Musiker från symfoniorkestern leder stämmorepetitioner och sitter med vid tuttirepetitionerna med hela orkestern, redo att hjälpa till.

 

”Han tolkar musiken på ett helt annat sätt”

 

– Grip en svart kavaj i flykten och ta en taxi! Emil Eliasson grep sin kavaj och hann med tåget. När de unga musikerna i Soortlovsorkestern kom till tisdagens repetition stod en ny dirigent på pulten. ”Han tolkar musiken på ett helt annat sätt”, säger Emilie Wästlund som spelar både violin och oboe.

 


Tog över taktpinnen. Emil Eliasson leder Sportlovsorkestern.

 

När Sportlovsorkesterns dirigent Andreas Hansson blev akut sjuk på måndagskvällen rekommenderade han sin kollega Emil Eliasson. De två känner varandra väl sedan de satte upp Snödrottningen på Norrlandsoperan tillsammans i höstas. Men när SON:s pedagog och producent Kristina Holm Danielsson ringde sent på kvällen fick hon inget svar.

– Jag var på Operan som gav sista föreställningen av Salome, där jag varit assisterande dirigent, förklarar Emil Eliasson. När jag kom hem ställde jag klockan på ljudlöst.

Det blev ingen sovmorgon. Fem minuter i åtta ringde Kristina Holm Danielsson igen. Klockan 8.21 satt han på tåget från Stockholm till Norrköping.

 


Musiken öppnar dörrar. Emilie Wästlund vill alltid hålla på med musik men har inte tänkt så långt som till en professionell bana som musiker.

 

Sportlovsorkestern samlades i lördags för att påbörja repetitionerna inför de två konserterna, tisdag kväll i Motala och onsdag kväll i Norrköping. De unga musikerna, mellan 12 och 19 år gamla, har fått hem noter i god tid för att kunna styckena men det krävs en dirigent för att leda en symfoniorkester, för att locka fram musiken ur notbladen. Fram till i måndags hette alltså dirigenten Andreas Hanson.

– Det var som en liten chock men det är sånt man får ta, kommenterar 17-åriga Emelie Wästlund, som spelar med i Sportlovsorkestern för femte året. Hon spelar violin men byter till oboe i Beethovens femma när det är viktigare att oboestämman fylls på.

Märks det någon skillnad?

– Ja! Han har helt andra tempi. Han tolkar musiken på ett helt annat sätt, säger hon och förklarar: Man får vara beredd på andra detaljer.

Det är en självklar och tydlig dirigent på pulten. Han använder hela kroppen, kliver av stolen och står en stund, sätter sig igen. Någon gång samtalar han med coacherna, musiker från Symfoniorkestern, som stöttar ungdomarna i de olika stämmorna.

– Ni måste inte hinna med alla tonerna. Det viktiga är att ni spelar med kraft!, säger Emil Eliasson i Brahms Ungerska danser.

Det livfulla stycket startar med kraft. Men han slår av efter bara någon takt, säger några ord och lyfter händerna igen. På igen. Starten har blivit än spetsigare.

 


Tutti. Hela högen. Orkester, dirigent och coacherna.

 

Repetitionen är intensiv. Dirigenten slår av, förklarar och slår på igen, det är just detaljerna som är viktiga. Stycket ur Beethovens Symfoni nr 5 tycks välrepeterat i hans öron och långa takter passerar mellan avbrotten. Men finalen är han noga med. Liksom blåsarnas attacker och stråkarnas milda svar i Tjajkovskijs Nötknäpparsviten.

Hur nu alla orkar vara fokuserade under förmiddagens långa andra pass som vara en och en halv timme. Tonerna är välkända, ändå är det program som satts ihop omväxlande.

Kan du alla verk sedan tidigare?

– Det är två eller tre jag inte gjort tidigare. Men det är bara att köra!

Emil Eliasson är 24 år och går sista året på dirigentutbildningen på Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Till Norrköping skulle han inte komma förrän i maj, då för att leda Norrköpings symfoniorkester i sin examenskonsert. Redan nu har han alltså gjort sig hemmastadd.

– Det är jättehärlig stämning.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

DE GEERHALLEN Norrköping

19 februari 2014 kl 19 (18/2 i Motala Folkets hus)
Sportlovsorkestern
Dirigent: Emil Eliasson (ersätter Andreas Hanson)

PROGRAM
SchubertUr Symfoni nr 8
Tjajkovskij Ur Nötknäpparen
Elgar Land of hope and glory ur Pomp and Circumstance
Brahms Ungersk dans nr 5
Beethoven Ur Symfoni nr 5 ”Ödessymfonin”
Grieg Ur Fra Holbergs tid  

LÄNKAR
SON hemsida

SPORTLOVSORKESTERN – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

EMIL ELIASSON – BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.