• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Norrköpings Spårvägar 110 år i bild

En provisorisk spårvägslinje byggdes till den stora utställningen 1906. Bilden ingår i Tidsmaskinens bildspel.

 

Visioner för framtidens spårvägsnät

 

Norrköpings Spårvägar jubilerar. 1904 sattes Vagn 1, stadens allra första spårvagn i trafik på ringlinjen mellan Väster tull, Söder tull, och Norra station, med en extra sväng om Östra Promenaden. Jubileet firas både med öppet hus i Spårvägsmuseet på lördag och med ett nytt bildspel i Tidsmaskinen, den spårvagn som rullar i ordinarie trafik med bildspel från forna tider.

I Spårvägsmuseet på Stohagsgatan, entrén ligger intill Returpunkten, står faktiskt gamla Vagn 1. Det är också fyllt av andra föremål från 110 år med spårvagnar. På lördag är det öppet hus med guidning, en veteranvagn kör mellan Söder tull och spårvagnsstallarna varje halvtimme.

 


Spårvagnsmuseet på Stohagsgatan har öppet hus på lördag.

 

Tidsmaskinen rullar under en längre tid framöver. Bildspelet är 29 minuter långt och omfattar både 117 bilder och 10 filmklipp. Det äldsta rörliga filmklippet är från 1930-talet medan stillbilderna finns från starten 1904. Man har alltså goda möjligheter att studera utvecklingen. Dessutom kan man också se lite framåt i tiden, här finns visioner om hur spårvägen ser ut 2039.

Den rullande Tidsmaskinen trafikerar främst vardagar och är man intresserad att se bildspelet så kliver man på vagnen, som har dekaler på sidan. Turistbyrån kan hjälpa till med att lämna innevarande dags tider.

 


Fridvallas biljettkiosk 1932.

 

Vi åkte med från Söder Tull till Fridvalla vilket var en lagom avvägning för hela bildspelet. Spårvagnar och spårväg är intressant historia och bildspelet visar tydligt hur utvecklingen gått framåt. Många äldre Norrköpingsbor har minnen från när vagnarna gick Kungsgatan, och hur tårtbiten vid Norr Tull var centrum i en kollektivtrafiken knytpunkt.

Det är en intressant tillbakablick man får om man sätter sig framför bildskärmarna i Tidsmaskinen.

 


Visioner om framtidens spårvägsnät ingår också i bildspelet.

 

Tidsmaskin har funnits i några år sedan Andrej Mishko, student inom turism, kom på idén och genomförde den som sitt examensarbete. De historiska bildspelen skapades i samverkan med Norrköpings Stadsmuseum och Norrköpings Stadsarkiv. Naturligtvis finns också Östgötatrafiken, Veolia och Norrköpings Tekniska kontor med bland de som stödjer projektet. Bildserierna byts ut med jämna mellanrum, förra bildserien handlade om Blacka Musik.

Tidsmaskinen också håller på att installeras i ytterligare en spårvagn – denna gång i en av de nyare vagnarna.

Text: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven-Åke Molund

SPÅRVAGNSMUSEET Norrköping

8 mars 2014 kl 11-15 (åk veteranspårvagn från Söder tull, avgång varje halvtimme)
Norrköpings spårväg 110 år
Öppet hus

TIDSMASKINEN

Norrköpings spårväg 110 år
Bildspel

LÄNKAR
Norrköpings spårväg 110 år info

FLER BILDER FRÅN TIDSMASKINEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157641911721783″]

 

Tagged , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.