• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Glatt och varmt med Konst eller klocka 5.0


Välkommen in. Alexander Hadads mytologiska skulptur skapar bilden.

 

S:t Olofsmedaljörerna har första tjing

 

Välkomnande och värmande, det ska vara mycket att välja på. Samlingsutställningen på Galleri Kronan är en ögonblicksbild av den regionala konsten, med en fingervisning om vart konstnärerna befinner sig, är på väg. När S:t Olofsmedaljörerna valt är det fritt fram för alla.

Den femte i ordningen, Konst eller klocka 5.0 således. Titeln är densamma och nu går alltså samarbetsutställningen för Norrköpings kommuns S:t Olofsmedaljörer in i en välgrundad tradition. Medaljörerna är anställda eller politiker som utfört sitt värv under en lång rad av år och nu belönas med en liten gratifikation. Förslagsvis ett konstverk.

 


För halsen. Ett av guldsmeden Maria Börjessons tre smycken.

 

Det hänger tavlor i dubbla rader i Galleri Kronans stora rum. Det hänger fler i de mindre rummen längre in och en trappa upp. 32 konstnärer deltar, merparten medlemmar i lokala Kifin (Konstnärernas intresseförening i Norrköping), några medlemmar i KRO (Konstnärernas riksorganisation) och Konsthantverkarna. Värdet på varje enskilt verk är satt till högst 5.000 kronor.

Begränsningen gör att det blir något helt annat än en vanlig utställning. Här blir det lite mer av hemkänsla. Och som Kronans gallerist Karolina Nilsson säger ska det kännas att det finns mycket att välja på – oavsett om åskådaren hör till den vana konstpubliken eller har andra intressen.

 


Inte en den andra lik. Verk av Amjad Altayyar, Aaid Jasmin, Åke Bjurhamn och Peggy Palmstedt.

 

Med mellan 90 och 100 verk, var och en har bidragit med tre verk eller i några fall två, har det varit ett drygt jobb. Med på pressvisningen är konstnärerna Falah Alani och Alexander Hadad som inte bara visar sina egna verk utan har hjälpt till med att hänga upp alla andras.

– Vi har fått ge upp tanken på att hänga luftigt, säger Karolina Nilsson som berättar att de plockat och plockat om bland tavlorna.
– Det är svårt, vi vill göra verken rättvisa. Ingen ska känna att den hamnat bakom en dörr och inte ses.

Karolina Nilsson tillbakavisar tanken på att de bästa verken finns i första rummet, i stället har verk av en konstnär fått möta verk av olika i var och en av de tre hängningarna.

– Inget får kännas om en andrasortering, utställningen ska kännas som en helhet.

 


Trio. Helena Forsberg går mot gryning. Falah Alanis svarta hund finns på alla hans glada tavlor. Vivi-Anne Persson påminner om naturens skönhet.

 

Den intensiva och färgglada utställningen är en ögonblicksbild av den regionala konsten, ger en fingervisning om var konstnärerna befinner sig, vart de är på väg. Några verk är helt nya, andra har något eller några år på nacken. Ny i sällskapet är Jan Pol som presenterar sig med mytologiskt inspirerade bilder. Den inspirationen delar han med skulptören Alexander Hadad.

Många av konstnärerna har haft separatutställningar under de senaste åren, den som följt med ser gamla bekanta gå i nya riktningar. Som Stina Hallgren som målar små små rektanglar.

Jonny Olsson Grundström  går vidare med sin måleriska fotokonst, en belyst gestalt i ett mörker minner om senromantiska stämningar. Åsa Kummu experimenterar med måleri/tryck/batik(?) på textil och visar naturmotiv. Något hon inte är ensam om, från Sören Olssons landskap till Helena Forsbergs dagbräckning till Vivi-Anne Perssons orkidé i ett fönster. Spännvidden är stor.

Saad Hajo tecknar på glas, låter skuggan falla bakåt i tavlans låda. På glas flyger Ann-Lis Enlunds fågel. Erik Cederquist håller en stram gråskala, Aaid Jasim är färgstark, Åke Bjurhamn likaså fast på ett annat sätt. Och så vidare. Inte en är den andra lik. Och Jan-Erik Frisendahl – nestorn – ständigt oppositionell.

 


Hoppande gestalt. Jonny Olsson Grundström  går vidare med sin måleriska fotokonst. Till vänster Semira Wahabs Blue  apple.

 

Vårljuset går mot skymning och Karolina tänder lamporna i rummet. Genast lyser konstverken upp och samtalar glatt med varandra. När S:t Olofsmedaljörerna valt är det fritt fram för alla andra.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Nils-Göran Tillgren

GALLERI KRONAN Norrköping

22 mars – 6 april 2014
Konst eller klocka 5.0
Utställning för årets S:t Olofsmedaljörer

LÄNKAR
S:t Olofsmedaljer info
Galleri Kronan hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Glatt och varmt med Konst eller klocka 5.0

  1. Pingback: Jan Erik Frisendahls Färglära på 7B – KULTURSIDAN.nu