• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lek med Ylva och Toste i medeltiden

Trollsländan
Flyg med trollsländan i medeltidens Söderköping. Spelet om Ylva & Toste kommer att användas även i skolornas undervisning.

 

Kroppens rörelser styr det som händer

 

Interaktivt digitalt spel eller lek ”på riktigt”. Varför inte både och? Medeltidscentrum i Söderköping presenterar livet för länge sedan både med hjälp av en flygande trollslända och ett rum för medeltidslek på Stinsen.

– Jag tror det här blir ett rum där barnen leker medan de väntar på sin tur med spelet, säger Monica Stangel Löfvall, intendent för Medeltidscentrum som har huvudansvaret för projektet.

Eller så klär sig barnen i medeltidskläder och fördjupar sig i leken så de glömmer allt annat. För i rummet på Stinsens övre våningsplan finns mycket att se och undersöka. Som konsten att slå mynt eller hur det går till att tvinna garn, myntämnen ligger i en bytta invid myntstädet och luftig ull väntar i en korg. Där finns mått och vikter, en ringbrynja och till och med en tunna full med ”bajs”.

 

Välkommen till Ylvas & Tostes värld
Toste vinkar in besökaren till lekutställningen.

 

Vännerna Ylva och Toste är grunden för allt. Toste är uppvuxen i en förmögen familj och ska bli handlare som sin pappa när han blir stor. Toste kan skriva, läsa och räkna. Det kan inte Ylva som är ett av många barn i en fattig kammakarefamilj.

Det är Ylva och Toste som bjuder in till lekutställningen och det går att läsa om dem på några av texterna som sitter på väggarna. Och så är de huvudpersoner i det digitala spelet i rummet intill.

– Idén har funnits länge att vi skulle utgå från två barn. Vi ville berätta om medeltiden för nutidens barn på ett lustfyllt, modernt och intressant sätt, berättar Monica Stangel Löfvall.

Det är bara att kliva in i den vita cirkeln mitt på det tomma torget så startar spelet på storbildsduken. Från att visa hela den lilla staden zoomar den in mot ett ämbar med vatten, en hink av trä. Ylvas och Tostes ansikten visas för en kort stund innan en gulgrön trollslända glimmar till och bryter ytan. Spelet kan börja.

– Jag styr den med handen, visar Elias Furenhed som programmerat spelet och nu låter trollsländan flyga över staden. Ser du den lilla kameran under duken? Den styrs av mina kroppsrörelser.

Det bubblar kring trollsländan och sprakar extra mycket av ljus när den hittar något särskilt intressant. Elias styr den mot ett av de små husen och vips så är den inne i huset där Ylva bor.

 

Ylva och elden.
Hjälp! Det brinner! Nu måste spelaren komma på hur hen kan hjälpa Ylva att släcka elden.

 

Ylvas mamma sitter nära elden, hon har en röd och blå Söderköpingsdräkt i knät, en sådan färgad dräkt som de rika har. Kanske hon lagar den eller ska tvätta den. Ett av Ylvas många syskon kammar håret på ett annat som badar i badbaljan.

Ylva sopar golvet när det kommer en stor råtta fram i vrån. Elias hjälper Ylva att sopa bort råttan med kraftiga tag om kvasten men det bär sig inte bättre att en fackla trillar ner och tänder eld på golvet. Elias stampar ut elden innan den når fram till Ylvas småsyskon. Allt han gör framför den stora skärmen upprepar Ylva.

– Det är sex olika scener och fem ställen med olika spel, förklarar Elias Furenhed och visar ett annat spel, en labyrint som leder råttan från gatan till fängelsehålan.

Från idé till färdigt spel har det tagit tre år. Att illustratören Mimmi Tollerup skulle stå för bilderna var Monica Stangel Löfvall tidigt på det klara med. Det är konstnären Mimmi Tollerup som ritat illustrationerna i medeltidspaviljongen på Vintervadsgatan, något att bygga vidare på. Läraren Peter Lindström som håller i Vetenskaparna på Nyströmska skolan plockade fram Elias Furenhed, en tidigare elev som studerade spelprogrammering i Skövde.

Vad kunde vara intressant för barn att veta om medeltiden? Mimmi Tollerup började med att genomföra medeltidsworkshops med elever på Sofies gård och på särskolan.

– Jag ritade, lekte och lyssnade. Jag försökte klura ut hur barnen funderade kring den här tiden. De var väldigt intresserade av bajstunnan och av olika sätt att dö på.

En del av barnens tankar och teckningar finns med i ett bildspel. Någon berättar om hur det var när de lekte medeltid och någon funderar kring skillnaden mellan fattiga och rika.

 

Medeltidsspel. Mimmi Tollerup, Elias Furenhed och Monica Stangel Löfvall
Medeltidsspel är också roligt. Mimmi Tollerup, Elias Furenhed och Monica Stangel Löfvall har arbetat intensivt med Ylva och Toste.

 

Projektgruppen skrev en ramberättelse. Mimmi Tollerup och Elias Furenhed jobbade vidare och upptäckte snart att de måste fördjupa sitt manus.

– Det finns ingen berättarröst. Hur ska barnen förstå vad som händer och vad de kan göra, beskriver Mimmi.

Som när Toste ska fiska. Att göra ett fiskespel är enkelt för Elias men frågan om varför Toste ska fiska var något de måste klura ut.

Det är första gången Mimmi Tollerup arbetat med ett spel. Det har varit både lärorikt och krävande. Bara det att inte få göra hela bilder och miljöer.

– Allt, allt, allt är lösa bilder! Händer, ansikten och potatissäcker. De ska passa i olika storlekar med färger och skuggor som stämmer ihop.

Tusentals lösa små akvareller har lagts i många lager, från den blå himlen till hus och dörrar som kan öppnas och stängas. När en person jonglerar med bollar krävs animationer med bollar, armrörelser och ansiktsskiftningar.

Elias upptäckte att sommarjobbet 2014 inte bara handlade om att programmera. Han har på köpet fått träning i att göra animationer och arbeta med ljud.

Utställningen och spelet står på Stinsen hela sommaren. Sedan kommer det att flyttas och användas i skolornas undervisning.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

STINSEN Söderköping

22 juni – 30 augusti 2015
Ylva & Toste

Interaktivt spel i storformat
Lek/utställning
Prod: Medeltidscentrum, Söderköpings kommun i samarbete med Vetenskaparna, Särskolan, Sofies gård och FUB.

Illustrationer: Mimmi Tollerup
Programmering: Elias Furenhed

LÄNKAR
Medeltidscentrum hemsida utställningar
Ylva & Toste växer fram blogg
Läs och lyssna på medeltiden i Söderköpings nya paviljong reportage Kultursidan.nu 12/7 2012

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.