• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

6 damkörer och 8 slagverkare ger Jenkins

Damkören
Påhittat språk. Damkören är en av sex körer som sjunger Karl Jenkins Adiemus – Songs of Sanctuary i Hedvigs kyrka under Kulturnatten.

 

”Alla körsångare älskar det!”

 

Det påminner om latin men de sjunger på ett påhittat språk. Damkören är en av de sex damkörer som sjunger tonsättaren Karl Jenkins stora verk Adiemus – Songs of Sanctuary i Hedvigs kyrka under Kulturnatten.

Fredrik Ingå står bakom det stora projektet som började som ett lunchsamtal under en barnkördag i Linköpings stift. Samtalet med kollegan Anna Gullman från Motala gled in på ämnet damkörer och Fredrik nämnde att han börjat fundera på något av Karl Jenkins.

Dörren står på glänt till repetitionssalen inne i Kulturkvarteret Hallarna där Damkören repeterar. Musiken strömmar ut, det är gung i sången. Körledaren Elisabeth Hellman stöttar med pianot. Det händer att hon stannar upp, påpekar något och så drar gunget igång igen.

Nothäftet är omfattande, de vänder blad. Adiemus – Songs of Sanctuary omfattar nära en timme. Det låter som om de sjunger på latin men tonsättaren har hittat på ett eget språk, eller egna ord.

– Jätteroligt att sjunga det här, säger Marinella Rolfart. Vi har haft skivan hemma i många år, jag har spelat den hur många gånger som helst.

Damkören har redan mött de andra medverkande i en gemensam ”mitt i”-repetition. syftet var att få de olika körerna, med sina olika ledare, att få ett gemensamt sound. Det gav en kick.

 

Fredrik Ingå
Producent. Fredrik Ingå drog igång projektet tillsammans med Anna Gullman, som blir den som dirigerar alla sångare och musiker vid konserten.

 

Vid konserten i Hedvigs kyrka medverkar inte mindre än sex damkörer med 140 sångare. Dessutom ingår en stråkensemble med 30 musiker, en träblåsare och åtta slagverkare. Allt som allt är det en ganska speciell kombination. De ska precis få plats i Hedvigs kor.

– Jag hade inte så stor koll på Karl Jenkins tidigare, men jag hade just börjat titta på noterna och lyssnat, minns Fredrik Ingå  från den där träffen i Linköping när jag träffar honom i Hedvigs kyrka.

Han berättar att den brittiske tonsättaren – Karl Jenkins kommer från Wales – fick en beställning på en jingel, en kort musiksnutt, till flygbolaget Delta Airlines. Han byggde senare ut det till Adiemus – Songs of Sanctuary. Året var 1995 och sedan dess har Adiemusprojektet byggts på med flera andra verk.

 

Damkören
Sa han 7-takt? Eller är det 5-takt. Hur som helst så gungar det bra.

 

Songs of Sanctuary låter typiskt Jenkins. Jag känner igen hans tonspråk från ett verk till ett annat.

Fredrik Ingå trycker på sin smarta mobil och hoppar mellan några av delarna. Det låter tidlöst, arkaiskt och modernt på samma gång. Jag tänker på Disneys film Lejonkungen, på medeltida klostermusik och på rock. Senare ser jag någonstans på nätet genrebeteckningen ”New-age, classical”.

– Alla körsångare älskar det! Det är inte lätt i sina stycken med motivationen hos sångarna är hög, säger Fredrik Ingå och talar om ovanliga och svåra takter med subtil rytm.

Själv repeterar Fredrik Ingå med Lindökören men låter Anna Gullman från Motala slå när det blir dags för konsert. Hon har nämligen dirigerat verket förr. Dagen efter konserten i Hedvig vänder bussarna mot Motala och ännu ett framförande.

– Det blir en ganska häftig helhet. Åtta slagverkare har man inte i alla verk!

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

HEDVIGS KYRKA Norrköping

26 september 2015 kl 18
Adiemus – Songs of Sanctuary
av Karl Jenkins
Arr: Svenska kyrkan och Sensus

Konserten ges även i
MOTALA KYRKA Motala
27 september 2015 kl 18

MEDVERKANDE
Dirigent: Anna Gullman
Sångare:
Damkören
Nova-kören
Lindökören
Sångare från Lunnevads folkhögskola
Damkören Sensivitas
Motala Kammarkör

Musiker från:
Lunnevads folkhögskola
Motala orkesterförening
Kulturskolan Motala

LÄNKAR
Konserten Adiemus – Songs of Sanctuary FB-evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to 6 damkörer och 8 slagverkare ger Jenkins

  1. Pingback: Funnet och försvunnet i Kulturnatten | KULTURSIDAN.nu