• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Joel Millers Järnets blod på Plaza Café


Nyrostigt i cafét. Joel Miller ställer ut fotografi i Café Plaza under några veckor kring Kulturnatten.

 

Nyrostiga bilder med korta texter

 

NORRKÖPING Malm. Järn. Rost. Rosten är resultatet av en kärleksaffär mellan syre och järn. Så ser Joel Miller på saken. Utställningen – och fotoboken – The Blood of Iron/Järnets blod är resultatet av tålmodiga jaktturer med kameran, men också av tankar som formulerar korta texter, aforismer.

Plaza Deli & Café på Skolgatan ligger inte ens ett stenkast från S:t Olofskolan. Ett fint café med små rum innanför varandra, ett som andas andra liv och tider, en mer kontinental kultur.

Under några veckor hänger här Joel Millers nyrostiga bilder, som han kallar sina fotografier varav de flesta tryckts på aluminiumplåt. The Blood of Iron/Järnets blod heter utställningen och boken, där än fler bilder kan avnjutas tillsammans med aforismer, alltså fyndiga korttexter som lyfter bilderna och leder till eftertanke. Bilderna kommer först, sedan grunnar han på texterna.

 

Joel Miller
Färggrant. Joel Miller har letat fram motiven i rosten. Bildtexterna står både under fotografierna och i dem.

 

De går att läsa i svart på vitt. ”Lyckan hittar oss när vi omfamnar livet” som det står under en bild av serieteckningskaraktär (var har jag sett den figuren tidigare?) eller ”Karaktär av stål rostar aldrig” under porträttet av Moa Martinsonstatyns rostfria huvud mot en rejält rostig bakgrund. Men texterna finns faktiskt på fler ställen.

– Nästan alla bilder har en gömd text. Om man vill kan man gå fram och hitta dem, säger Joel Miller och visar på små guldbokstäver som framträder diskret mot en turkos bakgrund.

Tillbaka till rosten, som med fantasins hjälp kan föreställa så mycket, från änglar till människohjärnan. Joel Miller har uppenbarligen ett öga för rost och han beskriver hur några motiv är mycket små. Det krävs kamera och uppförstoring för att hitta dem.

– Det är som att lära sig att plocka svamp, efter ett tag syns det på långt håll. Jag går omkring och letar. Det finns guldgruvor förstås, gamla fabriker, skrotar, lyktstolpar, staket. Det finns rost överallt.

Han går sina turer, gamla Nossområdet är ett favoritställe, för att inte tala om Skrot-Emils upplag. Men också Bråvalla, Campusområdet och här och där i stan. En serie bilder med samma bit av trästaket med ett rostigt järnbeslag berättar om återkommande besök i Stockholm. Årstidsbilderna därifrån blir en berättelse om tidernas gång.

 

Joel Miller
Korttext. Blod är tjockare än vatten. Guld är tyngre än blod. Kärlek är starkare än guld.

 

Rost, syreangreppet på järnet, blir levande i Joel Millers bilder. Vi för ett samtal om hur lik den är myrmalm, den första järnmalmen som bearbetades i vårt land innan vi lärde oss att öppna dagbrott och gräva gruvor.

– Rost är en kärleksaffär mellan syre och järn, säger Joel Miller och citerar sig själv: Naturen ger malm. Människor gör järn. Naturen tar tillbaka det som rost.

Containrar hör till favoritobjekten. De utsätts för hårda stötar inifrån, skadorna blir som hårfina sprickor, inte olika järnets magnetfält.

Vi ser inte många änglar nuförtiden för att de ogärna flyger i förorenad luft.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Joel Miller

PLAZA DELI & CAFÉ Norrköping

23 september – 14 oktober juni 2017
Blood of Iron/Järnets blod
Nyrostiga bilder med korttexter
Joel Miller

Fotografi

PROGRAM
Onsdag 4 oktober kl 18
Foto & Soppa
Hur man förbättrar sitt fotograferande med 90 procent på 90 sekunder
Föreläsning om foto och kamera

LÄNKAR
Plaza Deli & Café Facebook Kulturnattsinfo

Tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Joel Millers Järnets blod på Plaza Café

  1. Pingback: Av Kors – en bok för hopp och stöd – KULTURSIDAN.nu