• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

”Vonnegut” och ”Lehrer” om livet som blir


Satiriker. Kurt Vonnegut och Tom Lehrer var engagerade i medborgarrättsrörelsen i USA under 1960-talet. Danny Eriksson och Mats Karlsson hittar spår från då som har bäring än i dag i föreställningen Skyll inte på oss, vi kom nyss!

 

”Att utöva konst är faktiskt att få själen att växa”

 

RECENSION/NORRKÖPING Två amerikanska satiriker, författaren Kurt Vonnegut och musikern Tom Lehrer, tog ett hårt grepp om sitt hemland och dess roll i världen på 1960-talet. Starkt påverkade av Andra världskriget och Vietnamkriget ägnade de sig åt att skildra sin samtid. I fredags kom de, genom sentida ombud, till Skandiateatern i Norrköping.

Scenografin, ett bord dekorerat med en bordsduk tryckt med silverstjärnor, som i sin tur står på en stor rödvitrandig duk, föreställer den amerikanska flaggan.

Kurt Vonnegut, gestaltad av Danny Eriksson, är en sorts konferencier med Tom Lehrer som samtalspartner med en silvergrå gitarr. Ibland sjunger han en sång; skådespelaren Mats Karlsson har fritt översatt Lehrers låtar, som Vänliga veckan (National Brotherhood Week) och Periodiska systemet (The Elements). Duon bjuder även på ett par dansnummer.

 

Skyll inte på oss, vi kom nyss!
USA. Scenografin markerar texternas bakgrund. Vonnegut och Lehrer var del av en rörelse som kämpade för rättvisa i en ny tid.

 

Många ämnen, händelser och personer avverkas, så det gäller att hänga med.
— Men oroa er inte: det här lilla föredraget kommer att vara över innan ni hinner blinka. Precis som livet. Livet är så kort, som Kurt Vonnegut förklarar innan de sätter igång.

Vid två tillfällen återkommer Kurt Vonnegut till sin tid som ung soldat under Andra världskriget. När han och några kamrater tillfångatogs av tyskarna och sattes i fångläger i Dresden 1945.

— Vi fördes ner till en bunker under en slaktarhus. När vi kom upp tre dar senare var Dresden borta. En hämnd mot koncentrationslägren, där så många oskyldiga fick sätta livet till.

En av många minnesvärda delar för mig är när han berättar om sin farbror Alex.

— Han var en ärlig försäljare av livförsäkringar i Indianapolis. Det som han främst klandrade andra människor för var att de så sällan lade märke till när de var lyckliga.

Kurt berättar vidare om tillfällen då han och farbrodern satt och pratade slött om ena och det andra, och Alex plötsligt kunde avbryta och säga: ”Om det här inte är trevligt, då vet jag inte vad som skulle vara det.”

 

Skyll inte på oss, vi kom nyss!
Vänlig cyniker. Danny Eriksson som Kurt Vonnegut, föreställningens berättare.

 

Eller om skapandet: ”Att utöva en konst, av vilket slag det vara månde, och oavsett hur bra eller dålig man gör det, är faktiskt ett sätt att få själen att växa. Så gör det!”

I slutändan, trots att världen ser ut som den gör, är Kurt Vonnegut humanist. Vi gör alla så gott vi kan. Man ska alltid vara vänlig.

Skyll inte på oss, vi kom nyss! är en allvarlig, underhållande och rolig föreställning. Svår att sammanfatta med några meningar. Den behöver ses.

Tom Lehrer får avsluta med orden:
— Livet är som en kloak. Det blir vad man stoppar in där.

© Text: Anton Augustsson

© Pressfoto: Morris Melander/Cirkus Tigerbrand

SKANDIATEATERN Norrköping

23 november 2017
Skyll inte på oss, vi kom nyss!

Manus, regi och scenografi: Henrik Gustavsson
Prod: Elizabeth Soares, Cirkus Tigerbrand

Arr: Riksteaterföreningen KariN

MEDVERKANDE
Danny Eriksson som Kurt Vonnegut
Mats Karlsson som Tom Lehrer

LÄNKAR
Kurt Vonnegut Wikipedia
Tom Lehrer Wikipedia
Cirkus Tigerbrand hemsida
Riksteaterföreningen KariN hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.