• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Parismiddag med KariN på lördag


Dukat till fest. 150 års arbete för dövas rättigheter firas bland annat med teater. Tyst Teaters föreställnling Parismiddagen turnerar i landet och kommer till Hörsalen i Norrköping på lördag.

 

Berättar dövrörelsens historia

 

NORRKÖPING Världens vackraste språk kan ingen höra. Riksteaterföreningen KariN bjuder in till Parismiddagen i Hörsalen på lördag. Föreställningen är inspirerad av nyårsklassikern Grevinnan och betjänten men tar raskt en ny vändning.

Ingen kan höra världens vackraste språk. Teckenspråket kan endast ses. Det skapades av Charles-Michel de l’Épée som grundade det första dövstuminstitutet i Paris omkring år 1770. Så småningom blev det en succé, det hölls banketter med teckenspråk som kommunikationsmetod.

I Sverige tog det tid. 150-årsjubilerande Dövas Riksförbund fick efter många års kamp Sveriges riksdag att erkänna teckenspråket som minoritetsspråk 1981.

Tyst Teaters hyllade föreställning Parismiddagen minns historien. De två skådespelarna Joakim Hagelin Adeby och Mette Marqvardsen serverar rätt efter rätt av tillbakablickar genom 150 år av svensk dövrörelsehistoria.

– Parismiddagen är en viktig föreställning för både döva och hörande. Döva kommer att känna igen mycket medan hörande kan få kunskap om dövhistoria. Alla kommer att få sina egna “feel good” känslor av föreställningen, säger regissören Debbie Z. Rennie, i ett pressmeddelande.

 

Anders Johansson, Laila Lundman och Lena Lundman
Teaterarrangörer. Anders Johansson, Laila Lundman och Lena Lundman samarbetar om att bjuda in till Parismiddag.

 

– Föreställningen passar oss åldersmässigt, säger Anders Johansson, ordförande för Dövas förening i Norrköping.

Föreningen samarbetar med Riksteaterföreningen KariN om att ta hit Parismiddagen. Tyst Teater är en del av Riksteatern och gör några produktioner varje år. De är så gott som de enda som producerar teckenspråkig teater i Sverige.

– I höstas spelades Illusionistens assistent, gjord av Örebro länsteater, säger Lena Lundman från KariN.

Den föreställningen byggde dock på mim och inte på teckenspråk och vände sig till barn. Döva barn är det ont om i Norrköping och Östergötland. I dag opereras fler barn med cocleimplantat som ger en viss hörförmåga samtidigt som de flesta unga flyttar till Örebro där utbildning finns.

Det gör att det främst är en vuxenpublik som vill se teckenspråkig teater i Norrköping.

Parismiddagen har fått jättebra recensioner, säger Laila Lundman, KariN:s ordförande, som menar att föreställningen har ett innehåll som alla kan ta del av med behållning.

För den som inte kan teckenspråk tolkas föreställningen till svenska med hjälp av digital teknik. Smartphones med rätt app finns till utlån.

Dövas förening i Norrköping firar också jubileum, 110-år i höst. Då blir det fest, eller bankett som i Paris.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Urban Jörén/Riksteatern och Ann-Charlotte Sandelin

HÖRSALEN Norrköping

12 maj 2018 kl 16
Parismiddagen
av Jenny Schöldt
Regi: Debbie Z. Rennie
Scenografi: Alexei Svetlov
Kostymdesign: Lars Otterstedt
Maskdesign: Eva Rizell
Ljussättning: Carina Jernberg
Prod: Tyst teater/Riksteatern
Arr: Riksteaterföreningen KariN och Dövas förening i Norrköping

MEDVERKANDE
Joakim Hagelin Adeby
Mette Marqvardsen

LÄNKAR
Teckenspråk Wikipedia
Dövas förening i Norrköping Facebook
Riksteaterföreningen KariN hemsida Facebook
Samarbete stärker KariNs vårprogram reportage Kultursidan.nu 2/2 2018

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.