• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

De Geergymnasiets Dröm i Hörsalen


Dröm. Den konstnärliga ledningen, i det här fallet De Geergymnasiets danslärare, vet hur de ska bygga upp stora dansnummer.

 

”Det ger gemenskap”

 

NORRKÖPING De Geergymnasiets estettreor, främst från musik, dans och teater, spurtar mot sin Dröm. Sångare och dansare repeterar på Hörsalens scen. Musikerna trängs på balkongen. Regissören Johan Wahlqvist känner vemod och glädje när han gör sin sista musikal.

– Det är sex år sedan vi hade urpremiär på Dröm. Nu är det nypremiär, säger teaterläraren Johan Wahlqvist som inte bara regisserar uppsättningen utan även har skrivit manus och låttexter.

Dröm börjar 1883 och handlar om en mamma som blir frånlurad sitt lilla barn och tvingas utvandra till Amerika. Men pojken Daniel växer upp och drömmer om att hitta sin riktiga mor.

 

Jesper Olofsson – kapellmästare
Kapellmästare. Proffsutrustning krävs när Jesper Olofsson i orkesterdiket, förlåt på orkesterbalkongen, ska leda musikerna, sångarna och dansarna på en och samma gång.

 

Det är liv och rörelse på och bakom Hörsalens scen. Ovanpå den också förresten, för där sitter orkestern på en av balkongerna, ledd av Jesper Olofsson, som går tredje året på De Geergymnasiets musiklinje.

– Det är allt från rock till klassiskt, musik från alla tider. Oerhört kul att spela, tycker Jesper Olofsson som i rollen som kapellmästare ska hålla koll på partitur, se till att alla har rätt noter och dessutom ska vara länk mellan scen och orkester.

– Jo, och så spelar jag själv också. Elpiano.

Johan Wahlqvist visar upp en stor ensemblescen. Numret fångar den 17-årige Daniels liv som mindre önskvärd hemma i Sverige och den nya starten i ett sjudande New York.

Dansen och sången – den får så småningom ett skönt jazzstuk – övergår i sjungna spelscener och ensemblen splittras upp i små grupper. Där möts en mamma med sitt lilla barn och en äldre kvinna. Där är gruppen som ska resa vidare. Vänner möts och skiljs åt.

 

Debora Claesson och Isabella Gahnström Valentino
Gemenskap. Debora Claesson och Isabella Gahnström Valentino går sista året på De Geergymnasiet Musik.

 

– Det är bra att storyn inte är så enkel. Det finns ett djup som gör det lättare att agera ut, säger Debora Claesson som är en av de två som delar på rollen som Alice, Daniels försvunna mor.

Klasskamraten Isabella Gahnström Valentino spelar Vira, kvinnan som får Daniel att våga drömma.

– Vi som går i gymnasiet drömmer alla om någonting. Vi kan applicera berättelsen på oss själva, reflekterar Isabella.

Båda uppskattar känslokasten i musikalen. ”Det går mellan gråt och skratt” förklarar Debora som avslöjar att där är en cirkus med i föreställningen. Tjejerna berättar om omgivningens reaktioner på musiken när de övat; det är starka och gripande låtar.

– Mamma undrade om jag drömt mardrömmar när jag bara tränade, berättar Isabella Gahnström Valentino.

Även om de har sina roller så kliver de också ur dem och blir en del av ensemblen när så behövs.

– Det är jättekul. Det ger gemenskap och det är skönt att inte sitta fast i rollen.

 

Dröm
Förvirrande. Daniel kommer till den stora staden New York. I huvudrollen Jesper Karlsson.

 

Regissören Johan Wahlqvist känner både vemod och glädje när han gör sin sista musikal. I vår går han i pension, och tänker enbart göra vad han vill.

– Det här är det roligaste jobbet jag haft i hela mitt liv! Jag har gjort musikalarbetet många gånger, och det är alltid den här spurten på slutet. Men det är en aning vemodigt.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Dröm – orkestern

HÖRSALEN Norrköping

26 maj – 2 juni 2018
Dröm
Musikal
av Henrik Bergion (musik) och Johan Wahlqvist (text)
Koreografi: Maria Wass, Anna Söderlind

MEDVERKANDE
Elever från De Geergymnasiets estetlinjer, årskurs 3

LÄNKAR
De Geergymnasiet hemsida blogg Facebook
Koreografin starkast i De Geers Dröm recension Kultursidan.nu 30/5 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.