• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Eldshow ska locka till Gästabudet

Lars Jonsson, NoMeMus konstnärlige ledare, ikläder sig sin medeltida dress inför Gästabudet.
På väg in i medeltiden. Lars Jonsson, NoMeMus konstnärlige ledare, ikläder sig sin medeltida dress inför Gästabudet.

 

NoMeMus med 1300-talsmusik

 

SÖDERKÖPING Årets stora nyhet på Gästabudsdagarna i Söderköping är den Göteborgsbaserade eldcirkusgruppen Pyrox. Den sju man starka gruppen kommer närmast från Medeltidsveckan i Visby, där man gjorde tre framträdanden.

För 13:e gången anordnas Söderköpings Gästabud. Invigningen sker i Kyrkparken på fredag kväll. Men då har den medeltida marknaden redan varit i full gång sedan tidig förmiddag.

Och redan på torsdag kväll tjuvstartar NoMeMus, nordisk festival för medeltida musik, med en konsert i Drothems kyrka under rubriken Ekon från medeltiden.

 

Pyrox
Eldkrona. Pyrox eldshow blir höjdpunkten i Årets Gästabud i Söderköping.

 

Det mesta är sig likt från föregående år. Men några nyheter blir det. Nytt är att man kan köpa så kallade kombibiljetter. De gäller till exempel på fredagen till både riddarspelen och efterföljande show och konsert med det berömda bandet Stormfrun.

– Vad gäller riddarspelen så blir det både traditionella spel och en del rollspel, vilket är nytt för i år, berättar Jörgen Jonsson som representerar Arboga Riddarna där ryttarna i riddarspelen ingår.

På lördagen bjuds det på eldshow med Pyrox från Göteborg tillsammans med musikgruppen Kalabalik. Pyrox ersätter gruppen Trix som har medverkat varje år hittills.

– Vi vill gärna prova nåt nytt. Och Pyrox har en väldigt mäktig eldshow, säger Korp Wallman, en av dem som håller i trådarna bakom Gästabudet.

 

Monica Stangel Löfvall, Korp Wallman, Mikael Thun, Robert Wallman och Jörgen Jonsson, några av eldsjälarna bakom Söderköpings Gästabud
Monica Stangel Löfvall, Korp Wallman, Mikael Thun, Robert Wallman och Jörgen Jonsson, några av eldsjälarna bakom Söderköpings Gästabud

 

Det blir förstås hantverksmarknad i S: Laurentii kyrkpark med lika många marknadsstånd som vanligt, med andra ord knökafullt.  En del ”gamla” knallar kommer inte, andra kommer i stället.

Mat och dryck serveras på flera ställen i staden, bland annat i Brunnsparken där Glada Galten lanserar sin populära grillmeny. Till den kan man, nytt för i år, läska sig med mjöd, öl eller vin. Alkoholfritt finns förstås också att köpa.

Det blir gyckel med Mareld, Arkadia, Bastardus, Pest & Kolera. Och så blir det mycket musik. Många av banden har spelat på  Gästabudet förut, men Koenix, en grupp spelemän från Schweiz, är här för första gången.

– Dem är vi glada att ha fått hit. De är imponerande, säger Medeltidscentrums Monica Stangel Löfvall, en av organisatörerna för Gästabudet.

– Söderköpings Gästabud är sist ut bland många av sensommarens medeltidsfestivaler i Sverige. Vi är ett av de största medeltidsevenemangen på fastlandet, fastslår de samlade arrangörerna. Bara Medeltidsveckan i Visby är större.

Programhäftet, som finns tillgängligt på flera ställen i Söderköping, är som vanligt mycket informativt. Det går knappast att missa något av det man vill se och höra.

 

Lars Jonsson med sin vevlira. Han kommer att bruka den för att ge några musikaliska exempel under sitt föredrag om Carmina Burana.<
Lars Jonsson med sin vevlira. Han kommer att bruka den för att ge några musikaliska exempel under sitt föredrag om Carmina Burana.

 

NoMeMus, Nordisk festival för medeltida musik, ingår för elfte året i rad i Söderköpings Gästabud. I år ges tre konserter med gästande professionella musikgrupper från länderna runt Östersjön. Temat är 1300-talsmusik.

På torsdagskvällen inleds gästspelen med musik från det medeltida Florens framförd av  den danska blockflöjtisten Clara  Guldberg Ravn och den svenske vevlirespelaren Johannes Geworkian Hellman.

På fredag kväll blir det finstämd medeltida kammarmusik för röster och instrument framförd av Canto Fiorito från Litauen.

Och på lördag spelar den finska gruppen Sufira europeisk musik från från medeltiden men också en del nyskriven musik ingår i programmet.

Sveriges Radio kommer även i år att närvara och spela in konserterna för att sända dem vid passande tillfällen.

NoMeMus anordnar även en sång- och spelkurs, med temat Carmina Burana. Kursen har lockat ett 13-tal deltagare från olika platser i landet. Kursledare är Veikko Kiiver.

Carmina Burana är en samling profana sånger och dikter från 1200-talet. De återfanns i en originalhandskrift i ett kloster i Bayern i  början av 1800-talet. 1935 presenterade kompositören Carl Orff ett kör- och orkesterverk baserat på sångerna, som mestadels var skrivna på latin. Ett verk som har blivit mycket populärt.

– Men det är inte Carl Orffs verk man kommer att ägna sig åt på kursen, utan de gamla medeltida sångerna som innehåller både lyriska, dansanta och sakrala visor, berättar NoMeMus konstnärlige ledare Lars Jonsson.

Lars Jonsson kommer för övrigt att hålla ett föredrag om Carmina Burana och dess historia på lördag eftermiddag i S:t Laurentii församlingshem.

 

Monica Stangel Löfvall, Korp Wallman och Jörgen Jonsson utanför S:t Laurentii kyrka.
Monica Stangel Löfvall, Korp Wallman och Jörgen Jonsson utanför S:t Laurentii kyrka.

 

– Planeringen inför nästa års Gästabud har redan påbörjats. Det mesta arbetet görs innan själva evenemanget, säger Korp Wallman.

Sist men inte minst vill hon påminna om den stora insatsen som volontärerna gör. Ett 60-tal entusiaster arbetar bakom kulisserna för att få det hela att fungera. Men det behövs flera, det är inte för sent att anmäla sig, framhåller hon.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Boy Svedberg och Pyrox

SÖDERKÖPING

30 augusti – 2 september 2018
NoMeMus
Nordisk festival för medeltida musik

31 augusti – 2 september 2018

Söderköpings Gästabud

Tornerspel, medeltidsmarknad, gycklare, eldshow, musikfestival, föreläsningar m.m.

LÄNKAR
Söderköpings Gästabud hemsida Facebook program
NoMeMus hemsida Facebook

Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.