• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Codex Buranus före Carmina Burana

Codex Buranus
Deltagarna i kursen om  Carmina Burana framförde några av de gamla sångerna utanför S:t Laurentii församlingshem innan Lars Jonsson (till vänster på bilden) höll sitt föredrag. Ledare för kursen var  Veikko Kiiveer (till höger).

 

Vaganters vanvördiga visor

 

SÖDERKÖPING En handskrift med 240 dikter från 1200-talet. NoMeMus konstnärlige ledare Lars Jonsson berättade om sångerna som speglade sin tid – och som är upphovet till Carl Orffs populära verk Carmina Burana.

Säg Carmina Burana och de flesta musiklyssnare  tänker på det verk med samma namn som skapades av kompositören Carl Orff. Hans stora kör- och orkesterverk hade premiär 1937.  Det blev och har förblivit oerhört populärt. Det framförs överallt i världen av de stora orkestrarna och finns i massor av inspelningar.

Men Carl Orffs Carmina Burana har inte mycket gemensamt med det medeltida manuskript som det grundar sig på. Det är en handskrift med 240 dikter och sånger från 1200-talet som hittades i det bayerska klostret Benediktbeuren år 1803.

 

Codex Buranus
Åhörare. S:t Laurentii församlingshem är platsen för alla föredrag  under helgens Söderköpings Gästabud och NoMeMus, Nordisk festival för medeltida musik.

 

Om detta medeltida text- och musikverk berättade NoMeMus konstnärlige ledare Lars Jonsson i lördags i S:t Laurentii församlingshem. Ett av inslagen i den Nordiska festivalen för medeltida musik.

Jämförelsen med Carl Orffs Carmina Burana är ofrånkomlig och vi fick lyssna till exempel både ur den medeltida och den nutida versionen. Lars Jonsson framförde själv ett par av de medeltida sångerna till eget ackompanjemang på hackbräda och trumma.

De framstod som mycket mera återhållsamma än Carl Orffs magiska och ofta burleska version med fullt pådrag av kör och orkester.

De gamla sångerna speglar i mångt och mycket samhället på medeltiden. Det var brokigt på ett sätt som kan vara svårt att föreställa sig idag. Kyrkan var förvisso mäktig men ändå drog man sig inte för att kritisera den, till och med att häckla och göra narr av den.

De som vågade sig på att göra det var kringvandrande vaganter som framförde sitt budskap om förgängligheten och uppmanade till att ta tillvara dagen innan det var för sent. Det gjorde man, enligt dem, bäst genom att roa sig, äta gott, dricka och dansa.

 

Lars Jonsson
NoMeMus konstnärlige ledare Lars Jonsson reder ut begreppen omkring Carl Orffs och det medeltida Carmina Burana.

 

De gamla texterna är på latin uppblandad med medeltida tyska. De handlar om kärlek och moral men kunde också vara debattinlägg i aktuella frågor, ett slags dagens media. Det är en salig blandning av fräcka vanvördiga texter och  kyrkliga hymner. Fult och vackert hullerombuller.

Några noter fanns inte ännu. Musiken är angiven i neumer, ett slags tecken, som egentligen bara tjänade som minnesstöd för dem som redan kunde melodin.

Under Gästabudet har det, vid sidan av konserter och föredrag,  hållits en sång- och spelkurs på temat Carmina Burana, eller Codex Buranus som man kallar de gamla texterna för att skilja dem från 1900-talets version.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto:Boy Svedberg

SÖDERKÖPING

30 augusti – 2 september 2018
NoMeMus
Nordisk festival för medeltida musik

30/8  kl 19 i Drothems kyrka
Ekon från medeltiden
Clara Guldberg Ravn, blockflöjt
Johannes Geworkian Hellman, vevlira

31/8  kl 19 i S:t Laurentii kyrka
Musik från Ciconias tid
Ensemble Canto Fiorito
Röster och instrument från Litauen

1/9  kl 19 i S:t Laurentii kyrka
Sufira
Senmedeltida och ny musik
Röster och instrument från Finland

1/9  kl 15.00 S:t Laurentii Församlingshem
Carmina Burana
Föredrag om ursprungets texter och melodier
Lars Jonsson, NoMeMus konstnärlige ledare

LÄNKAR
Codex Buranus Wikipedia
Carmina Burana Carl Orff Wikipedia
Vagant Wikipedia
Söderköpings Gästabud hemsida Facebook program
NoMeMus hemsida Facebook
Magisk eldsaga med Pyrox & Kalabalik recension Kultursidan.nu 5/9 2018
Himmelska toner med finländska Sufira recension Kultursidan.nu 4/9 2018
Heimdalls yxa i regniga Brunnsparken reportage Kultursidan.nu 1/9 2018
Canto Fioritos förfinade musik recension Kultursidan.nu 1/9 2018
Regntung invigning av Gästabudet reportage Kultursidan.nu 1/9 2018
Njutningsfulla Ekon från medeltiden recension Kultursidan.nu 31/8 2018
Eldshow ska locka till Gästabudet reportage Kultursidan.nu 28/8 2018

Tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Codex Buranus före Carmina Burana

  1. Pingback: Vykort från Söderköpings Gästabud – KULTURSIDAN.nu