• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Tvära kast i Tårtbagarens klassrum


Svängdörr. Den olyckliga muraren kommer på besök till tårtbagaren Melissa. I rollerna Dasha Nikiforova och Luiza Stanescu.

 

Lustfylld språklek i fluffigt recept

 

RECENSION/ NORRKÖPING Smaskigaste manuset. Melissa öppnar konditori i den lilla staden. Hennes delikata bakverk går snart hem hos alla försiktiga, rädda och rentav magsura medborgare som gör entré genom svängdörrarna. Men succén tar en obehaglig vändning. Ung scen/östs Tårtbagaren spelas i länets klassrum.

Ung scen/östs spelår går i matens tecken. Matkriget har spelats för årskurserna 6–8 i Linköping, Finspång och Norrköping under hösten. I vår kommer Vad äter dig för årskurserna 5–6.

Med ett manus som får det att vattnas i munnen spelar Ung scen/öst Tårtbagaren som klassrumsteater för årskurs 4 och 5 runt om i länet i höst. Att komma ut till elevernas verklighet är en kulturgärning, att visa att magin finns även här. Och visst fungerar den när en lite orolig femteklass strax tystnar och följer det humoristiska vågspelet i Melissas nyöppnade tårtbageri.

 

Tårtbagaren – Minnesklubbens nya ordförande
Russinkaka. Den ilskna tvångspensionerade Stadsvaktsekreteraren kommer snart på nya tankar.

 

In genom de vackra svängdörrarna krånglar sig den ena besökaren efter den andra. Först cykelbudet som till sin förvåning lyckats hitta alla ingredienser i den sötsaksfientliga staden. Därpå Stadsvaktkontorets ömkliga kontorsassistent, följd av den olyckliga muraren som tror att tårtgrädde är murbruk.

Hur Dasha Nikiforova hinner utföra sina snabba byten mellan fem olika roller är en gåta men peruker, tandställningar och en käpp underlättar förvandlingen från rädda underhuggare till stöddiga patroner.

Prisbelönta tårtbagaren Melissa har en aldrig svikande känsla för vad varje kund behöver. Luiza Stanescu gör henne till en obotlig optimist som är övertygad om att en god kolasås eller smaskig marängsviss gör underverk med stadens befolkning. Det ser ut som att hon lyckas.

Mina tankar går till filmen Chocolat, där läckra chokladpraliner övervinner en hel stad. Här tar skeendet en annan överraskande vändning. Den tvångspensionerade Stadsvaktsekreteraren får med en smaskig tårtas hjälp en ny maktposition och tårtbagaren, cykelbudet och andra ställs inför svåra, obehagliga, livsfarliga val.

 

Tårtbagaren – Melissa
Kolasås. Melissa toppar sitt bakverk med en smaskig kräm.

 

Plötsligt drar politikens iskalla vindar in i klassrummet. Ett sätt att med lekens hjälp fundera över migration, idéer och maktkamp även på mellanstadiet. Vändningen går lite för snabbt och därmed över huvudet på eleverna i den för övrigt mycket välbakade föreställningen.

Mest tror jag att eleverna lockas av den lustfyllda språkleken med alla smaskiga ord som blandas som ingredienser i det fluffiga pjäsreceptet.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Bertil Hertzberg

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Tårtbagaren – Melissa och Cykelbudet

KLASSRUMSTEATER Östergötland

5 oktober–18 december 2018
Tårtbagaren
Av Elsa Berggren
Regi: AnnaLina Hertzberg
Scenografi/Kostym: Hanna Cecilia Lindkvist
Mask-/Perukdesign: Frida Ottosson
Ljuddesign: Elize Arvefjord
Prod: Ung scen/öst

SKÅDESPELARE
Dasha Nikiforova
Luiza Stanescu

LÄNKAR
Ung scen/öst hemsida Facebook
Ung scen/öst revolterar i Matkriget recension Kultursidan.nu 19/11 2018

Bookmark the permalink.

Comments are closed.