• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Konstmuseet hyllas i årets kaktusgrupp

Huvudmotivet omramas av mindre grupper.

Nära. Centralmotivet omges av fina detaljplanteringar.

 

25.000 taggiga typer sticker upp

 

Som vanligt i midsommarveckan var det på torsdagen dags att inviga årets Kaktusplantering i Norrköping. Motivet som kommer att pryda parken i sommar är en hyllning till 100 år unga Norrköpings Konstmuseum i Norrköping. Det centrala motivet i kaktusgruppen återger den smäckra skulpturen Spiral åtbörd i grönt knubbig och troligen stickande version.

Joel Persson Haag´s trio inramade högtidligheten med musik och stadsträdgårdsmästare Marie Edling berättade om planteringens historia innan tekniska nämndens vice ordförande Cecilia Ambjörn invigningstalade.

Karl Johans Park, där kaktusplanteringen finns, har anor från 1846. Kaktusgruppen har funnits sedan 1926. Det är cirka 25.000 kaktusar i gruppen.

Museets direktör Helena Persson var glad över att Konstmuseet nu uppmärksammas i kaktusplanteringen och gav också en historik över museets historia och de unika samlingar som man förfogar över.

Vid Hörsalen, i centrala Norrköping, brukar en mindre plantering finnas. I år kommer den att hedra Siemens i Finspång som också firar 100-årsjubileum. Den planteringen är inte färdigställd ännu eftersom den stora omgörningen av Hörsalsparken pågår. Planteringen beräknas vara på plats inom några dagar.

Text och foto: Sven Åke Molund

KARL JOHANS PARK Norrköping

Sommaren 2013
Kaktusplanteringen
Konstmuseet 100 år

LÄNKAR
Kaktusplaneringen hemsida
Konstmuseet hemsida

FLER BILDER FRÅN INVIGNINGEN – KLICKA

[flickr-gallery mode=”photoset” photoset=”72157634234211490″]

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.