• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Marcus Fyrberg & Sommarens sirener


Plats för poliser. Och för missförstånd och förvecklingar. Marcus Fyrberg förbereder inför Sommarens sirener på Färgargården.

 

”De lade nyckeln i dörrkarmen”

 

NORRKÖPING Tjusande sirener. Tjutande sirener. Marcus Fyrberg leker med orden på Färgargården. Dags för årets höjdpunkt, att sätta upp ett sång-dans-skådespel med goda vänner. Konsten att skriva manus har utvecklats – ”stygnen går ihop oftare”. Sommarens sirener rymmer en äkta gammal kriminalgåta.

– Jag ser det som sommarens höjdpunkt varje år. Ett tillfälle att utöva alla konstnärssidor jag blivit upplärd på.

Säg vad han inte kan. Marcus Fyrberg är en sång-och-dans-man som lika gärna står bakom som på scenen. Barnskådespelandet på Östgötateatern väckte hungern och Arbis blev så småningom hans andra hem. Samarbeten med Chopp Event har byggt på produktionskompetensen.

Nu driver han Waow Production tillsammans med blivande hustrun Clara Turdén.

 

Scenografijobb inför Sommarens sirener
Scenografibygge. Här ska det bli spring i sommar.

 

När musikgymnasisten spelade huvudrollen i Spelman på taket i De Geergymnasiets sedvanliga musikal hjälpte han till med dansarnas koreografier. Det har han gärna fortsatt med – och i våras regisserade han dessutom De Geergymnasiets uppsättning av Atlantis.

25 år ung väntar dans- och musikläraren Marcus Fyrberg inte på erbjudanden. Han skapar dem så som han alltid gjort. Som att låta unga skådespelare turnera i sommarlätta musikaler på äldreboenden. Eller skriva en livsviktig skolmusikal om mobbning.

Familjen Fyrberg ställer upp med självklarhet. Röda kulisser och andra scenografiska element målas klart och prövas i hörnet mellan boningshuset och den knuttimrade stugan på Färgargården.

– I öppningsnumret får publiken veta vad som hänt. Polisstationens poliser får sparken för att det är för lite att göra. Det enda som finns är ett brott som inte utretts, nu har jag och en annan polis ett dygn på oss att klara upp det.

Den andra polisen är polismannens fru.

– Jag spelar henne också. Så får jag tillfälle att sjunga Jag är ute när gumman min är inne.

 

Scenografijobb inför Sommarens sirener
Att spela teater är att bära. Scenografin ska lyftas in och ut mellan föreställningarna.

 

Brottet har faktiskt inträffat i verkligheten. Natten till 25 mars 1854 rånades Östgöta Enskilda Bank, bytet blev 250.000 riksdaler i påskrivna sedlar och 600.000 riksdaler i icke påskrivna sedlar. En enorm förmögenhet.

– Man hade aldrig varit med om ett bankrån tidigare utan bankpersonalen lade som vanligt nyckeln i dörrkarmen, säger Marcus Fyrberg.

– Jag tror att jag har utvecklat mitt skrivande. Stygnen går ihop oftare – situationer, handling, karaktärer, säger Marcus Fyrberg som gjort sig känd för en ordvitsande penna.

– När jag kommer på en idé så får jag direkt en tydlig vision av hur jag vill att det ska se ut. Jag hör karaktärerna och ser hur de är klädda.

 

Scenografijobb inför Sommarens sirener
Kommunalgrönt. Marcus syster Erica bidrar med en väsentlig detalj.

 

Marcus Fyrberg placerar händelserna i en betydligt senare tid och låter 1940-talets musik slå an tonen i en fars full av missförstånd och förvecklingar. Att det blir mycket sång och dans borgar ensemblen för – idel goda vänner.

Parhästen Susanna Karlsson är förstås på plats. Andra som återkommer från tidigare sommarspel är Jaana Salo, Peter Mattsson och Alvorna Turdén och Grönkvist. Clara Turdén, som förra året stod för producentskapet, kliver fram på scenen.

– Jag har hittat en fantastisk låt av Brita Borg som Clara gör. Vissa låtar behöver man inte ens byta texter på – Ge en fräknig och ful liten flicka en chans.

Nya i gänget är Jacob Graaf och Wilma Casimir. Och en till… … …

– Den jag är mest imponerad av är Kerstin Eriksson! Hon har skrivit, spelat och gjort saker sedan 1970-talet. Jag tänkte på henne direkt och frågade Robin Karlsson om han trodde att Kerstin skulle tycka om att vara med.

”Fråga henne själv” blev svaret. När Arbis klippa tackade ja till rollen som högste polischef var lyckan gjord.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


FÄRGARGÅRDEN Norrköping

10–25 juni, 6–30 juli, 2–24 augusti 2019
Sommarens sirener
Nyskriven musikalfars
Manus, regi, kostym: Marcus Fyrberg
Koreografi: Marcus Fyrberg och Susanna Karlsson
Scenografi: Familjen Fyrberg m.fl.
Ljud: Magnus Jonsson
Prod: Waow Production

MEDVERKANDE
Marcus Fyrberg, Kerstin Eriksson, Susanna Karlsson
Peter Mattsson, Clara Turdén, Jaana Salo
Alva Turdén, Alva Grönkvist, Jacob Graaf och Wilma Casimir

LÄNKAR
Waow Production Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Marcus Fyrberg & Sommarens sirener

  1. Pingback: Teatersommar snor pengar & pussar – KULTURSIDAN.nu