• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Skulpturer i Löfstads engelska park


Vilande. Raffinerat enkel är Kicki Stenströms diskreta linje som samtalar med bron över till dammens lilla holme.

 

Kultur möter natur

 

NORRKÖPING Skulpturpark eller engelsk park? När Svenska skulptörförbundet smyger in 34 stora–större–störst skulpturer i markerna på Löfstad slott vinner den åldrade parken dubbla poäng. Bonus för ett besök i Kyrksalen.

Många gånger har jag besökt Löfstad slott men aldrig gett mig tid att vandra i den engelska parken på slottets baksida. Det är ju dumt inser jag nu. Här finns också en köksträdgård och en barockträdgård i mindre format.

Sophie von Fersen, härskarinnan på Löfstad slott, anammade det nya idealet, naturens egen skönhet skulle få råda i slänten bakom slottsbyggnaden. En lagom vild natur, en damm, en liten bro och så minnesmonumentet över älskade brodern Axel von Fersen.

 

Ivana Machackovas gigantiska men samtidigt sirliga Vindöga
Ristningar. Ivana Machackovas gigantiska men samtidigt sirliga Vindöga tar plats på Löfstads slotts borggård.

 

– Det är så fantastiskt med Löfstad, som är som gjort för skulpturer med de höga träden och dammen, säger Magnus Ringborg som arbetat länge för att få till sommarens utställning ”Skulptur på Löfstad”.

Det var i samband med Svenska skulpturförbundets 40-årsjubileum 2015 som han lade fram förslaget. Nu är det verklighet. Magnus Ringborg berättar att utställningsgruppen fick in 250 förslag från 50 konstnärer. Urvalet blev 28 verk av 18 konstnärer. Flera verk har visats förr, fast inte just här.

– Fem sex verk är specialgjorda för att fånga upp Löfstad.

Hiroshi Koyamas Door, ett intressant möte  mellan råhuggen sten och cortenstål öppnar utställningen för besökaren tillsammans med Ivana Machackovas gigantiska men samtidigt sirliga Vindöga.

Skulpturerna på borggården, Peter Lindes (pappa till vår Moa Martinson på Grytstorget) nätta Pierrot hör också dit, är bara början.

 

Magnus Ringborg – Beskyddare
Svävar den? Magnus Ringborgs Beskyddare. Skulptören, född i Linköping och med påbrå från Norrköping, ställer ofta ut i Östergötland.

 

Det är på baksidan allt händer. Parken övervakas av Magnus Ringborgs Beskyddare, en katt i en hästs stilla famn. Egyptisk mytologi och ändå inte. Vem beskyddar vem eller vad? Och är det inte en omvänd ryttarstaty? Dessutom svävar den en halvmeter upp i luften, nog är det magiskt.

Resten finns nedanför branten. Antingen man går försiktigt på den brant sluttande gången – Kerstin Ahlgrens uppstickare Öppen hand ger löfte om stadig hjälp – eller går direkt från bilparkeringen vid slottsinfarten.

Parken är så stor att den lätt sväljer de 14 verk, merparten stora, som smugits in i markerna omkring dammen. Skulpturerna har inte en chans att ta över, de bara förstärker upplevelsen av den engelska parken.

Här får de gott om plats. Ingen trängsel, inget slagsmål om uppmärksamhet. Var och en får sitt rum i slänten, invid träd, på öppen mark, nära dammen.

 

Ulf Johnssons välpolerade Rymdpollen i röd granit
Ovanligt tätt mellan verken. Närmast Ulf Johnssons välpolerade Rymdpollen i röd granit. Hans Fredholms rostiga anordning och Stefano Beccaris i bakgrunden.

 

Materialet är oftast sten – rå, spräckt med borrhålen kvar, ristad, polerad till högglans. Eller metall – stål, brons, rostbehandlad, lackad i starka färger. Det händer att metall möter sten, kultur möter natur för att uttrycka det enkelt.

Naturligtvis är det inte så enkelt. Det är tänkt, reflekterat, arbetat och samarbetat. Slumpstartat eller idédrivet.

 

Pia Hedströms Internal Spaces I–III slår an klangen
Pia Hedströms Internal Spaces I–III slår an klangen i Kyrksalen.

 

Tillbaka till Slottet. I Kyrksalen, södra flygeln, skapar ljuset från fönstren en annan rymd. Pia Hedströms Internal Spaces I–III slår an klangen. Här samsas kanske 10 skulpturer av mindre storlek och ibland mer ömtålig art. Ljuvt, ilsket, eftertänksamt.

Av de 18 konstnärerna är en handfull östgötar. Magnus Ringborg, från Vreta kloster om än nu verksam i Stockholm, kan räkna upp Motalakonstnärerna Agneta Stening och Jennifer Spångberg samt Kicki Stenström från Vikbolandet.

– Jag var inne på konstnärernas kollektivverkstad häromveckan. Det var helt tomt på gården, berättar Magnus Ringborg.

Skulptörernas lager av stora-större-störst verk har nämligen körts ut på sommarnöje. Med ”Skulptur på Löfstad” och liknande utställningar runt om i landet vill Skulptörförbundet nå ut till en bred allmänhet, inklusive fastighetsägare och politiker.

– Jag ser det inte som någon konkurrens om publiken. Om någon åker till Löfstads skulpturpark så hinner de med Skulpturfestivalen i Oxelösund också på samma dag.

Mer skulptur till folket!

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Marie Liljegren Kreuger

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Engelska parken

LÖFSTAD SLOTT Norrköping

1 juni–31 augusti 2019
Skulptur på Löfstad slott

Borggården, Kyrksalen och Engelska parken
Utställning i samarbete med Svenska skulpturförbundet

KONSTNÄRER
Kerstin Cecilia Ahlgren, Stefano Beccari, Ann Carlsson Korneev
Hans Fredholm, Pia Hedström, Ulf Johnsson
Katarina Klingspor Ekelund, Hiroshi Koyama, Peter Linde
Ivana Machackova, Birgitta Muhr, Ian Newbery
Ditte Reijers, Magnus Ringborg, Jennifer Spångerud
Agneta Stening, Kicki Stenström och Melanie Wiksell

LÄNKAR
Magnus Ringborg hemsida
Svenska skulptörförbundet hemsida
Löfstad slott hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.