• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

SON-året firar Louis De Geer 25 år


Feststämning. För konstnärlige ledaren Henrik Marmén bubblar hela det kommande spelåret som han presenterade tillsammans med SON:s kommunikationschef Agneta Lindmark Thomas.

 

”Hela Östergötlands orkester”

 

NORRKÖPING De Geerhallen är stängd för publiken. Norrköpings Symfoniorkester tar snart semester. 18 augusti tar Rickard Söderberg äntligen ton i Vasaparken. Kommande spelår fylls av musik för alla, som vanligt. Schubert hyllas. Och konsert- och konferensbygget Louis De Geer.

Äntligen! Rickard Söderberg kommer till Musik i det gröna. Picknickkonserten i Vasaparken är ett folknöje som fyller varje gräsplätt. Den riktiga säsongspremiären kommer några veckor senare, med sopranen Camilla Tilling som solist.

 

Camilla Tilling med Östgötamusiken och Staffan Mårtensson
Sopransolisten Camilla Tilling, ursprungligen från Linköping, kommer till SON:s säsongpremiär 5 september.

 

Norrköpings Symfoniorkesters program för det kommande spelåret är gediget. Programhäftet är fortfarande på 48 sidor men nog har orkestern spelat sig djupare i den östgötska myllan, blivit alltmer självklar i Linköping.

– Vi har blivit hela Östergötlands orkester, säger Henrik Marmén, orkesterns konstnärlige ledare när han presenterar programmet i Louis De Geer en sen aprildag.

Ta det som ett tecken att orkestern kommer till Vadstena i stället för att Vadstena-Akademiens solister kommer till De Geerhallen. I gengäld saknas förra årets länsturné till Finspång, Motala och Åtvidaberg i programmet…

– Den viktigaste händelsen i Symfoniorkesterns historia, slår Henrik Marmén fast.

Störst och mest är ju SON i De Geerhallen i Norrköping. En konsertsal i ett konsert- och konferenskomplex som firar 25-årsjubileum i år. Stadiga hyresgästen SON uppvaktar dubbelt 10 och 12 oktober. Först med en klassisk konsert med dirigenten Leif Segerstam och pianosolisten Anna Fedorova i ett verk av Rachmaninov, en repris från 1994.

Två dagar senare med artisterna Tommy Körberg och Hanna von Spreti i sällskap med dirigenten Hans Ek.

 

Benjamin Staern
Spelglädje. Karriären för tonsättaren Benjamin Staern går spikrakt uppåt sedan succén med kammaroperan om konstnären Hilma av Klint. Fotot togs 2017 då SON spelade hans symfoni Polar Vortex.

 

Med orden ”Ett stråk av Schubert” presenteras Årets tonsättare. Bland de konserter som kryddas av den österrikiske 1800-talsmästaren hittas en ”18.00 hos oss” i januari, då förra årets Artist in Residence Johan Dalene hälsar på i Forellkvintetten.

Naturligtvis spelar SON ny musik också – och av svenska tonsättare. Mer Allan Pettersson, populärt med Ted Gärdestad – albumet spelas live – men också musik av livs levande Benjamin Staern, född 1978, och unge tonsättaren Jacob Mühlrad, född 1991,

Tillsammans med många fler konserter. Fylliga i abonnemangsserierna, ofärdiga i form av öppna repetitioner. Julkonserter. Skolkonserter. Kaffekonserter. Gratiskonserter. Projekt med Scenkonst Östs syskon Östgötateatern. You name it!

Ovanpå allt detta fortsätter orkestern sitt fördjupade samarbete med De Geergymnasiets musikelever, med unga skolelever genom El Sistema i Motala och Norrköping, med Sportlovsorkestern, med musikhögskolor och Vadstena-Akademien och mycket mer. Spelåret avslutas med Stenhammartävlingens Finalkonsert.

 

Agneta Lindmark Thomas och Henrik Marmén
Ännu inget ess ur ärmen. Henrik Marmén kommer inte längre än till att samtal förs med presumtiva chefsdirigenter.

 

Det enda som saknas är en chefdirigent. Det har gått tre år sedan Michael Francis lämnade Norrköping. Många dirigenter har nött pulten sedan dess.

– Vi letar. Varje gång vi gästas av en ny dirigent så funderar vi. Vi för samtal med ett par men det ska klicka med orkestern och fungera över lång tid. Inte den här säsongen som kommer, kanske nästa.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


NORRKÖPINGS SYMFONIORKESTER

Säsongen 2019-2020
Konserter och program
I Norrköping, Linköping och Vadstena

LÄNKAR
Norrköpings symfoniorkester hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.