• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Magnus Johansson samlar sina Sånger


Gjort skiva, jorå! Tidigare så diskrete Magnus Johansson, kliver fram och berättar om låtskrivandet – typ romaner – efter vinterns släpp av Sånger från Efterfesten #2. Mer kommer, solo, men framför allt med Efterfesten.

 

Hör det ur hästens mun

 

NORRKÖPING ”Jag gör ju ny musik hela tiden!” Tidigare så tystlåtne Magnus Johansson i en intervju om vinterns soloplatta ”Sånger från Efterfesten #2.” Utbruten ur Efterfestens sammanhang känns det som han är rockigast i gänget.

Nej, Norrköpings Grammisvinnare från 1991 har inte försvunnit. Har ni inte upptäckt att han sedan 2012 är en av tre låtskrivare i bandet Efterfesten är ni bara att beklaga. Det är delvis därför Magnus har samlat de senaste skivornas produktion i plattan ”Sånger från Efterfesten #2” som kom i vintras.

– En del tror jag har försvunnit, men jag gör ju ny musik hela tiden!

Ja, senaste släppet var Efterfestens EP ”Svart eller vitt” i höstas. Den är ett försmak av mastodontprojektet ”Politik”, fyra skivor på det temat som har sagts sägas ska släppas under 2019. Fast första delen, ”Frihet”, skulle redan ha kommit, så det blir nog inte riktigt så, säger Magnus.

 

Magnus Johansson
Utan åthävor. En man och hans gitarr, diskretionen själv.

 

Jag blir faktiskt nästan lite besviken när han tackar ja till en intervju, han var ju känd för att aldrig ge några. Men det var förr det. Inför de två första skivorna. Han hade ingen lust att syssla med marknadsföring. Musikproducenten Kjell Andersson på EMI gick med på det – om han var konsekvent och inte gjorde några intervjuer, inte ens med folk han kände. Så det blev hans signum. Det var väl bara den där artikeln som en vän skrev i lokaltidningen, omarbetad till ”rykten” som var undantaget. Jag ska inte säga vem det var, men han är numera kulturchef på Östgöta Media.

– Plura kallade mig Östgöta-Garbo.

Men nu är Magnus talför som få, särskilt om den egna musiken. Skriver gör han också. Vore jag bara aningen latare skulle jag kopiera hans texter om varje ny låt rakt av. Men jag får för mig att det vore dålig journalistik. Ni får leta upp dom själva på hans Facebook-sida (länk nedan). Jag tror ändå inte att jag kan beskriva dom bättre. Hör det ur hästens mun, så att säga.

Det är sju låtar och de flesta hade jag hört tidigare. Faktum är att Stjärna i huvudet går inte att få ur huvudet när man väl hört den. Den är en veritabel roman (som tog tre år att skriva).

– Leif Stenboms låtar är noveller, Tobias Almborg skriver lyrik, och jag gör romaner, berättar han.

Nu när man hör Magnus låtar utbrutna känns det också som han är den rockigaste av Efterfestens tre låtskrivare/sångare.

– Låtarna kommer i en annan kontext när det bara är mina. Det blir annorlunda, men inte bättre eller sämre.

 

Magnus Johansson
”Låter som ett D.” Magnus Johansson skriver musik hela tiden.

 

Texterna är, som sagt, viktiga. Magnus talar sig varm för de häften som brukar följa med samlingsboxar, och snart hamnar vi i nördiga diskussioner om musikerbiografier. Ord. Det är viktigt med ord.

Sverigedemokraterna retade upp honom genom att använda en av hans låtar som pausmusik i Almedalen. Han svarar med tonsatta ord här på skivan (från början en singel med Efterfesten).

Se det här som ett brev från mig till dig
Jag orkar inte bry mig om att kolla upp din adress
så jag skriver en sång istället och jag hoppas att
du hör den på radion när du sitter där ensam nån natt
med dina folkdräkter och järnrör

Nu spelas nog Efterfesten, tyvärr, lite för sällan på radio. Med strömmande musik behöver man dock inte sitta vid sin apparat och vänta. Magnus Johansson har släppt ett lysande album – leta upp det. Fortsätt sedan med resten av Efterfestens skivor i väntan på den stora dunsen när de fyra nya plattorna hamnar på ett Internet nära dig.

– Min Spotifysida har 16.000 besökare per månad. Efterfesten har inte ens en procent av det antalet. Den nya skivan är också ett försök att styra över trafiken dit.

© Text: Michael Strandhed

© Foto: Michael Strandhed
© Pressbild: Magnus Johansson

ALBUMMagnus Johansson

Sånger från Efterfesten #2
Magnus Johansson
2019

LÅTLISTA
Stjärna i huvudet
För dom vi skickar tillbaks
Det borde kosta
Komet
Köp en lott
Gudomlig intervention
Svart eller vitt

LÄNKAR
Magnus Johansson Facebook Soundcloud Spotify om låtarna
Efterfesten hemsida Facebook Spotify
Gramtone hemsida artister

Efterfesten fixar förfest innan valet recension Kultursidan.nu 3/9 2018
Pedagogiskt skivsläpp med Efterfesten recension Kultursidan.nu 31/3 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.