• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Anna-Stina Gerdins avtryck i rymden


Högre varelser? Anna-Stina Gerdins målning Majestätiskt möte – Vördnad är resultatet av en tålamodsfylld process.

 

”De ser ut som små stjärnor”

 

NORRKÖPING Färg, vatten, hår, äggskal och lite till. Anna-Stina Gerdin vill styra så lite som möjligt i sitt måleri. Penseln kommer först på slutet, när pincetten gjort sitt. Hon ställer ut hos Hilmas på Gamla Rådstugugatan.

Sköna rymder. Anna-Stina Gerdin har tidigare visat sitt måleri i samlingsutställningar. Nu ställer hon ut på Gamla Rådstugugatan 24, skönhetssalongen Hilmas vill även satsa på konst och Anna-Stina är först ut.

Första tanken var att arbeta med hår från salongen, göra en symbolisk utställning. Men det blev en mer vanlig utställning, om än med hårstrån som samlande länk. Det är nämligen så att konstnären ofta arbetar med avklippt hår i sin process.

 

Anna-Stina Gerdin visar sitt måleri
Sagofigurer. Anna-Stina Gerdin är sugen på att skriva sagopoesi till sina målningar.

 

– Jag jobbar med avtryck i färgen. Jag använder blödigt med akrylfärg. Sedan lägger jag i hårstrån, äggskal, björkfrön – de ser ut som små stjärnor. När det är torrt eller nästan torrt tar jag bort det med pincett. Det blir avtryck.

Sedan gör hon det igen. Ny färg, nya äggskal, nya björkfrön eller kanske ekollon den här gången. Och igen. Färg, små objekt, dit och därifrån. I många lager.

– Jag kan känna att nu, nu är det klart. Ibland är det klart när jag tittar. Eftersom jag inte kan styra färgen så känner jag mig helt fri. Det håller prestationen borta.

Ibland behövs det fler lager. Men till slut är den klar, bakgrunden med alla dess avtryck som ger liv, rymd, djup och där ögat går på upptäcktsfärd. Är där aningen av ett ansikte, en gestalt? Något som gör att nu är det dags för penseln att styra vidare på det slumpen erbjuder?

– Först tyckt jag det var en groda, säger hon om den kraftfulla figuren som resolut kliver fram i Jag ska vara vara mig själv.

Motiven kommer alltså sist när konstnären följer impulsen. Avståndet är kort från drömmars rymd till sagors värld och utställningen visar konstnärens nyare steg med kanske mindre småpill och mot större gestalter. En stor räv möter en puttefnask.

Titlarna kommer för henne, ofta med koppling till musik, som i I want to break free.

 

Anna-Stina Gerdin – Hon har gåvan
Hon har gåvan. Kvinnogestalten med den flygande koftan är på väg ur bild. Hon håller stjärnan som Anna-Stina Gerdin skrapade fram ur färglagret.

 

I Hon har gåvan lyfter ett björndjur nosen mot klangrymder. Det är mörkt och tomt där uppe men en kvinnolik gestalt, som inte är helt enkel att se fram eller bak på, håller ett stjärnljus i sin hand längst ner i bildens högra kant.

Anna-Stina Gerdin visar en kort film på mobilen där hon river loss tunna textilier från den torra målningen – det är alltså så den blå klangrymden skapats. Där finns några små bruna fläckar och en liten vit prick.

– Jag hittade ögat, ser du att det tittar neråt? Sedan tvättade jag fram stjärnan.

Anna-Stina Gerdin bjuder inom ramen för Skapande skola in barn till sin ateljé, där de får möta färgen utan begränsningar. Hon berättar hur det alltid är något barn som vågar; sätter handen i färgen, tar bort den – ett avtryck – och färgar in papperet med sin hand – ett tryck.

– Jag pratar inte om att göra handavtryck men när det första sitter där så dröjer det inte länge förrän alla barnen prövar.

Anna-Stina återbrukar, återanvänder, både som privatperson och konstnär. Hon använder plastpåsar flera gånger innan de bärs ut med soporna, plockar ekollon och björkfrön.

– Som konstnär känner jag att jag får kontakt med något som är större än bara ens egen lilla värld.

Också ett slags avtryck. Uppenbarligen hänger det ihop, de små björkfröstjärnorna och omsorgen om naturens resurser.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Anna-Stina Gerdin – detalj ur Första steget mot ett äventyr

HILMAS, GAMLA RÅDSTUGUGATAN 24 Norrköping

11 april–6 juni 2019
Anna-Stina Gerdin
Måleri

Finissage 6 juni 18–19.30

LÄNKAR
Anna-Stina Gerdin hemsida

Sex Drömmar på ABF Bergslagsgården reportage Kultursidan.nu 6/9 2017
Östgötagruppens bredd på Konstforum reportage Kultursidan.nu 30/8 2017
Vårsalong över sommarens gräns på GMS reportage Kultursidan.nu 2/6 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.