• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Sex Drömmar på ABF Bergslagsgården

Margareta Brandin
Elefant – nästan synlig. Margareta Brandin målar det som tränger sig på. Hon är en av de sex östgötakonstnärer som ställer ut på ABF Bergslagsgården.

 

”Det växer fram med tiden”

 

NORRKÖPING Ställde inte Östgötagruppen ut alldeles nyss? Slumpen gör att gruppens kärna, sex konstnärer, visar sin konst igen. Temat, som föddes på det där första mötet för två år sedan, är Drömmar. Tolkningarna drar i olika riktningar.

John Arvidsson och Margareta Brandin möter upp vid nyhängda utställningen på ABF Bergslagsgården. Drömmar är den övergripande titeln, som de sex konstnärerna haft att förhålla sig till. Kanske i sitt skapande, alternativt i sitt urval.

– Det var ju du John som föreslog Drömmar, säger Margareta Brandin och drar sig till minnes träffen med nystartade nätverket Östgötagruppen inom Svenska Konstnärsförbundet. Vi funderade på vad vi ville göra på Kulturnatten.

– Det blev som en brainstorming, vi hade flera idéer, svarar John Arvidsson.

Knappt hade utställningen bestämts förrän slumpen dök upp i form av en inbjudan att ställa ut på Konstforum, före galleriets egentliga säsongstart. Den blev en större samlingsutställning som öppnade 19 augusti och nyligen togs ner.

 

John Arvidsson
Rymd och fantasi mellan dröm och vaket tillstånd. John Arvidsson gillar de gamla franska konstnärernas teknik men innehållet i målningarna bygger på olika impulser.

 

Nu är det Drömmar som gäller. Något som kan tolkas som fantasier, nattdrömmar, mardrömmar och lite till. Läskigast är nog John Arvidssons målning Styx, en fantasi med Karon som ror över en svavelgul flod. Vid den breda vägen sitter en fundamentalist och en politiker, en musiker spelar, troligen låter det hemskt. Dödsriket väntar på andra sidan.

John Arvidsson lägger oljefärgen med korta streck, han säger sig inspireras av franska impressionister och pointillister. Han fyller sina målningar med detaljer, även i rymd och Depeche Mode-inspirerade Astralkroppar på Neptunus.

– Det växer fram med tiden, säger han om sitt måleri.

Tre av de medverkande konstnärerna känns lätt igen från Konstforumutställningen. Ronny Knutssons abstrakta färgfält mot bakgrund kan ge ett flygande intryck. Ibland drar han en flödande linje som får rinna. Rött mot blått ger en dramatisk effekt.

Tina Liljegrens människoliknande silhuetter är också snarlika men här finns ett tillägg, runda former med gapande jack, som tillför hennes figurer en känsla av födelse/uppståndelse alternativt slukande.

 

Anna-Stina Gerdin, detalj
Detalj. Anna-Stina Gerdin. Målningen heter Isn’t she lovely. Ett barnansikte kan anas.

 

Anna-Stina Gerdins måleri bygger drömska stämningar. Jag undrar hon hon tänker sina figurer mot bakgrunden först eller om hon hittar dem. Färgerna flödar över i varandra och ytan fylls av små detaljer. Häller hon korta trådar över allt eller är det tunna penselstreck?

Sonja Tolander visar tre sinsemellan mycket olika verk. En glob i en rymd i klassiskt måleri. Och så två verk i blandteknik, som hon tycks vara skicklig i. Det ena med silhuetter, en familj, med förvirrande bokstäver. Linjer bildar ett kryss i den varmröda bakgrunden till ett utsnitt ur en stad uppbyggd av rutnät, med träd, hus, någon som står på en balkong.

Margareta Brandins elefantunge väcker ömhet. Den både är och inte är, som om den tar gestalt från en annan dimension, det närvarande lyser igenom. I dess innersta tar ljus och form gestalt.

– Jag ser början till försoningens ljus i den, kommenterar Margareta Brandin.

En annan av hennes målningar arbetar med snirkliga färgtrådar som tycks lyfta från en mer saklig verklighet. Nattens kaos – dagens outfit är titeln.

– Jag var på väg att vända den på andra hållet, men då såg en vän ett ben med jeans och sko.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Drömmar på ABF Bergslagsgården

ABF BERGSLAGSGÅRDEN Norrköping

9 september – 3 oktober 2017
Drömmar

Utställning


KONSTNÄRER
Tina Liljegren
Sonja Tolander
John Arvidsson
Ronny Knutsson
Margareta Brandin
Anna-Stina Gerdin

LÄNKAR
ABF Bergslagsgården Facebook
Svenska konstnärsförbundet hemsida
Östgötagruppens bredd på Konstforum reportage Kultursidan.nu 30/8 2017

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Sex Drömmar på ABF Bergslagsgården

  1. Pingback: Anna-Stina Gerdins avtryck i rymden – KULTURSIDAN.nu