• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Hit flyttar Kolhamnens graffitiväggar


De första på plats. Betongblocken har placerats där den nya Graffitiparken ska vara, ett par hundra meter öster om den gamla Kolhamnen. Elke Myrhede håller skissen som visualiserar parkens idé. I bakgrunden kranen som ska bevaras.

 

Blir fond för den nya stadsdelen

 

NORRKÖPING Lite längre österut. Hälften av de färgglada betongväggarna vid Kolhamnen flyttas till en ny park som blir öppen för alla. Kommunens aktörer håller kontakten med graffitimålarna när Inre hamnen ska bli bostadsområde.

De två första betongblocken har just ställts på plats. De kommer att få sällskap i det som blir Graffitiparken i Inre hamnen, 300 meter längre österut sett från Kolhamnen. Ungefär häften av de färgglada betongväggarna flyttas dit, ställs upp i små grupper för att ge liv och skapa rum i det som ska bli aktivitetspark för alla. Idéskissen som markmiljöspecialisten Elke Myrhede håller i ser ut som arkitektritningar gör nuförtiden med lekande barn och yngre välbeställd medelklass.

– Även om bostäderna blir dyra så är parken öppen för alla, understryker Elke Myrhede bestämt.

I den nya parken kommer betongblocken att stå uppställda i korta grupper efter varandra, skapa rum för skateramper och andra aktiviteter.

Ytterligare ett stycke bort kommer en bro att slås över Strömmen mellan norra och södra hamnområdet. Nya Johannisborgsleden ska avlasta Hamnbron och Östra Promenaden.

 

Graffitiväggar flyttas
Flyttar. Grävmaskinisten öppnar marken och skrapar undan. Kranföraren plockar upp betongblocket på lastbilen.

 

– Tanken är att graffitiväggarna ska utgöra fonden för den nya stadsdelen som ska växa fram här, säger Tona von Eckardstein, projektsamordnare på enheten för utvecklingsstöd och bidrag på Kultur och Fritid.

– Vårt uppdrag är att främja ett rikt och inkluderande kultur- och fritidsutbud i kommunen. För att kunna erbjuda möjligheter att måla så krävs det öppna och lagliga väggar att måla på, fortsätter hon.

Att bevara väggarna har alltså varit ett prioriterat mål. Kommunen har samtalat med graffitimålarna, writers, främst genom deras egen plattform Yallah. Hälften flyttas, hälften rivs.

– De är olika gamla, en del har börjat vittra sönder och är i ganska dåligt skick, säger Elke Myrhede och visar på bättre och sämre betongblock.

 

Graffitiväggar som vittrar
Flyttar inte. Vittrade väggar ger ruinstämning. De och ett stort plank rivs de närmaste dagarna.

 

Kolet är borta från Kolhamnen. Delar av marken är asfalterad, på andra ställen växer det ogräs. På flera ställen är det djupa gropar, marken har undersökts och under asfalten är det en hel del föroreningar som måste bort innan här kan byggas bostäder.

– Vi kommer att visa detaljplaner och skisser över Inre hamnen på Hamndagen nu på lördag, upplyser Elke Myrhede.

Stora regnpölar speglar färgglad graffiti och halvmulen himmel. Bilderna på blocken är i flera fall stilfullt målade texter men här finns också mer föreställande målningar, seriefigurer, ett klassiskt 1800-talslandskap och en supersnygg orm.

 

Ormen flyttar
Mot nya jaktmarker. Ormen slingrar österut.

 

Den ruffiga men fantasifulla miljön har inte bara lockat graffitimålare. Hit har många kommer för att fotografera, det har blivit en populär miljö för selfies, reklambilder och bröllopsfotografering.

Det om något berättar att graffiti är en del av vår samtidskultur. Ett annat tecken är föreläsningen Bevara Norrköpings regnskog: Graffitimålningen Admire Nature på Konstmuseet på söndag. Det handlar om den stora målningen på Lindövägen som är 26 år gammal. Så gamla har inte målningarna i Kolhamnen hunnit bli, det ingår i kulturen att de alltid kan målas över av någon annan.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN

ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

INRE HAMNEN Norrköping

Hösten 2017

Graffitiväggar flyttar till ny park


STORA PAMPUSHAMNEN

9 september kl 10–15
Hamndagen

KONSTMUSEET

10 september kl 14
Bevara Norrköpings regnskog: Graffitimålningen Admire Nature
Föreläsning med konservator Anna Henningsson och konstvetare Jacob Kimvall

LÄNKAR
Yallah hemsida Facebook
Next Norrköpings Inre hamnen hemsida
Två vinnare för Inre hamnens yttre miljö reportage Kultursidan.nu 23/12 2016
Inre hamnen nästa finlyft för Norrköping reportage Kultursidan.nu 24/8 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.