• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Övergivna platser på Arbetets museum

Jan Jörnmark
Tänndalen. Jan Jörnmark passade på att fotografera hotellet innan det såldes för en spottstyver.

 

”Jag är inte det minsta nostalgisk”

 

NORRKÖPING Frusen tid. Jan Jörnmark har doktorerat med en avhandling om europeisk stålindustri på 1970- och 1980-talen. Det är som dokumentärfotograf han blivit känd och vunnit priser, han tog emot Dokumentärfotopriset på Arbetets museum 2017. I sommar visas hans Övergivna platser på Arbetets museum.

Utställningen Övergivna platser på Arbetets museum med bilder av Jan Jörnmark har samma namn som en av de största svenska Facebookgrupperna med över 125.000 medlemmar. Det är ingen tillfällighet, eftersom han ligger bakom även den. Från början var det ett fotoprojekt som startade 2004/2005 som även blev en webbplats och flera framgångsrika böcker.

Och nu har det alltså blivit en utställning med en mängd bilder i storformat. Det är något magiskt över förfallet och det övergivna, som frusen tid. Man lockas att bli nostalgisk, men det är alls inte meningen.

 

Ökenstaden Tabernas.
Tidsförskjutna. Den övergivna westernstaden ligger i Tabernas i Spanien.

 

– Jag är inte det minsta nostalgisk, och jag kan inte moralisera över samhällsutvecklingen.

Jan Jörnmark är ekonom, docent vid Chalmers och Handelshögskolan och har doktorerat med en avhandling om europeisk stålindustri på 1970- och 1980-talen. Samhällsförändring är alltså hans kunskapsområde. Det är inte tal om att platserna skulle vara slumpmässigt utvalda för att de bara skulle vara övergivna – de berättar en historia.

Ta Täljövikens kursgård i Åkersberga till exempel. Den byggdes som ett LO-palats med 36 hotellrum men är idag öde. Huset byggdes 1969 för styrelsen under LO-chefen Arne Geijers tid men användes sällan. Nu har det stått tomt i 12 år. Det är ett modernistiskt mästerverk från arbetarrörelsens storhetstid med bevarad inredning.

Det kapitalistiska alternativet kan kanske vara Volvos huvudkontor på Hisingen från 1983. Det är en otrolig byggnad som idag inte går att använda, den var alltför anpassad till P G Gyllenhammars behov. Utsikten över industriområdena lockar heller inte hyresgäster.

Värsta exemplet på en övergiven miljö är kanske Detroits centrum. Stadens befolkning minskade från två miljoner till 700.000 och lämnade en stadskärna som hämtad från en skräckfilm. ”The big 12” kallas ett dussin övergivna skyskrapor. Hade inte Jörnmark fått guidning av en lokal fotograf så hade han inte vågat sig in i området. En bild föreställer The Wurlitzer Building. Ja, försäljningen av jukeboxar gick visst ner…

 

Ferris School, Highland Park i Detroit.
Stolen. Ferris School, Highland Park i Detroit.

 

Bilderna från två japanska nöjesparker är inte heller en munter syn. Under den ekonomiska uppgången på 1980-talet satsades hundratals miljoner dollar på att bygga dem. Så sprack bubblan. De hann knappt öppna innan de lades ner.

Eller Bengt Nygrens lyxvilla utanför Eskilstuna som var både Nygrens hem och hans blomsterföretag Bukettens huvudkontor. Frustrerad över Riksbankens nekande till att låta honom föra ut pengar ur landet för att kunna expandera i Europa lade han ner verksamheten och flyttade själv utomlands. Huset lämnades och blev en modern ruin med inomhusbassäng och egen badmintonbana.

Även om Jan Jörnmark inte säger sig vara nostalgisk kan man inte säga detsamma om Facebookgruppen. Och det är klart att det inte är lätt att hålla ordning på närmare 130.000 medlemmar som vill visa bilder på gamla lador och liknande.

När jag tittade in hittade jag även en bild på några rostiga ölburkar i liggande gräset. Det är högt i tak. Kanske lite väl högt i tak om man betänker Jörnmarks seriösa attityd.

Han vill undvika politik i Facebookgruppen, säger han. Men det hindrar honom inte från att vara drivande i det lokala partiet Demokraterna, näst störst i valet 2018, i Göteborg.

© Text: Michael Strandhed
© Foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Värtans gasklocka

ARBETETS MUSEUM Norrköping

18 maj–18 augusti 2019
Övergivna platser
Jan Jörnmark
Dokumentärfotografi

LÄNKAR
Jan Jörnmark hemsida FB-grupp
Arbetets Museum hemsida Facebook

Tre dokumentärfotografer prisades reportage Kultursidan.nu 23/10 2017

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.