• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Tre dokumentärfotografer prisades


Kaxigt. Märta Thisners prisbelönade fotografi har uppmärksammats inom mode- och musikindustrin.

 

Osminkat • Smygfoto • Övergivet

 

NORRKÖPING Osminkade bilder, smygfoton och övergivna platser. Tre dokumentärfotografer prisades på Arbetets museum på lördagen. Märta Thisner, Ulf Lundin och Jan Jörnmark.

Arbetets museum har sedan 2001 delat ut Dokumentärfotopriset för bildverksamhet med dokumentär inriktning, ett stipendium som instiftats för att uppmärksamma dokumentärfotografi och stimulera samtidsdokumentation. Bakom stipendiet står Arbetets museum i samarbete med museets huvudmän.

Stipendiet delas ut till fotografer som visat ett socialt engagemang och genom sitt arbete tänjt gränser, såväl tekniskt som formmässigt och ämnesmässigt. Ytterligare kriterier är att pristagarna utmärkt sig genom långsiktigt konsekvent arbete, att de bidragit med inspiration till andra fotografer samt agerat opinionsbildande och aktivt fört ut sitt arbete, exempelvis genom publicering, utställningar, undervisning och liknande.

 

Ulf Lundin
Långskott. Ulf Lundin uppmärksammar vardagens små händelser.

 

I år sammanföll utdelningen med Spegla, som är fotograferna egen helg, med eget program på andra platser i Norrköping. Det gjorde att det tyvärr inte var så många i publiken när fotograferna visade sina projekt.

För den som är intresserad av fotografi är annars prisutdelningarna på Arbetets Museum en verklig vitamininjektion. Pristagarna håller nämligen föreläsningar där de både visar bilder från ett eller flera projekt och berättar hur de arbetat.

2017 års tre vinnare får vardera 20.000 kronor förutom äran och diplom. 
En av de som suttit i juryn under alla år är Göran Widerberg som är verksam vid tidskriften Dagens Arbete. Hans roll vid prisutdelningarna är bland annat att beskriva pristagarna på ett personligt sätt och han avslöjar gärna lite udda saker.

Vid lördagens prisutdelning belönades fotografen Märta Thisner för sin förmåga att fånga det osminkade, ungdomliga i sina bilder. Hennes fotografi har uppmärksammats särskilt inom mode- och musikindustrin.

Juryn beskriver att ”hon exponerar en kaxig självsäkerhet som i det egna projektet ”Drunk in Love” kombineras med en närmast brutal nakenhet. I hennes bilder rör sig nuet energifyllt genom linsen med ett extremt nutida resultat.” Den bedömning är det lätt att vara delaktig i.

Den andre på scenen att visa en del av sitt arbete var Ulf Lundin som belönats ”för sitt stillsamma, ofta humoristiska, sätt att med konstnärlig briljans reflektera över dagens arbets- och vardagsliv. I hans projekt får vi spegla oss i de små, subtila händelser vi inte alla gånger är uppmärksamma på. I bilder med styrka och bredd – både stillbild och film – och med en utsökt känsla för tajming och ögonblickets detaljer.”

Hans bilder av den familj som han följde i projektet gör att man tänker efter innan man kastar ”suddiga bilder”. Budskapet är viktigast.

 

Jan Jörnmark
Förfall. Jan Jörnmark har under många års tid sökt upp platser, ofta fabriker, som övergivits när samhällsutvecklingen eller -avvecklingen tagit nya vägar.

 

Fotografen och författaren Jan Jörnmark, som blivit känd för fotoböckerna om Övergivna platser, var sist ut att presenteras. Juryn gav honom priset ”för att han så mästerligt och med ett sådant engagemang fångar den tid som flytt. Platsens förgänglighet i samklang med minnets nostalgi. Hans bilder av miljöer, som en gång sjöd av liv, lyfter på ett estetiskt och reflekterande sätt fram vår nutida kulturhistoria och de förändringar som ägt rum.”

Bakom stipendiet står Arbetets museum i samarbete med fyra av museets huvudmän; LO, TCO, ABF och Sensus. Pristagarna utses av en jury bestående av representanter från Arbetets museum, LO, TCO, ABF, Sensus och Dagens Arbete.

© Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Göran Widerberg, Dagens Arbete

ARBETETS MUSEUM Norrköping

21 oktober 2017
Dokumentärfotopriset
Mottagare: Märta Thisner, Ulf Lundin och Jan Jörnmark


LÄNKAR
Märta Thisner hemsida
Ulf Lundin hemsida
Jan Jörnmark
 hemsida
Arbetets Museum hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Tre dokumentärfotografer prisades

  1. Pingback: Övergivna platser på Arbetets museum – KULTURSIDAN.nu