• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bildmakare Färnström på Galleri Kronan


Bildmakare. Caroline Färnström rör sig mellan uttrycken. På Galleri Kronan visar hon monotypier, torrnål/collografi, etsningar, måleri och instagramgrafik.

 

Med smak för det lilla formatet

 

NORRKÖPING En bildmakare ställer ut på Galleri Kronan. Caroline Färnström från Linköping öser komposition efter komposition. Uttrycket växlar mellan grafik, måleri och instagrambildens kvadrat. Om innehållet talar hon med försiktighet.

– Jag har hållit på så länge att det finns i huvudet, säger hon men medger att hon är intresserad av människor som som är viktiga komponenter i hennes skapande.

Caroline Färnström är en flitigt utställande Linköpingskonstnär som flyter strax under ytan i mitt Norrköpingsinriktade medvetande. Hon är med i boken Kvinnliga grafiker i Östergötland som släpptes för ett år sedan (med tillhörande samlingsutställning på NP33). Andra viktiga samlingsutställningar är när Krogen Amerikas grafiker flyttade in på Östergötlands museum 2015 och när Östgöta Konstförening fyllde 90 år 2011. Samma år ställde hon ut på Galleri Kronan. Nu är hon tillbaka. Vad har hänt sedan sist?

Inte något omvälvande stort. Caroline Färnström har nämligen smak för det lilla formatet. För sex år sedan visade hon mycket måleri, en del grafik, en film och små figuriner. Mycket höstfärger.

 

Caroline Färnström
Instagramgrafik. Fem kvadratiska bilder utan titel i en komponerad hängning.

 

Den här gången är färgskalan dovare. Några målningar men mest grafik av olika slag – monotypier, collografi, etsningar och digitala instagramkvadrater som får bilda mönster på Kronans vita väggar.

– Grafik är mitt ämne, konstaterar Caroline Färnström tryggt.

Mest förtjust, just nu, verkar hon vara i de kvadratiska instagrambilderna. Små intrikata kompositioner med gestalter som går, springer, dansar i miljöer som knappast är de ursprungliga. Caroline Färnström kommenterar några modeller som tittat på konst, eller en man hon fångat uppifrån ett fönster. I flera bilder har hon lagt till flammande eld, framträdande eller enbart upplysande. Jag anar ett par försvinnande skridskor på någons fötter. Där är en undflyende, gåtfull känsla i bilderna som jag tycker om.

– Jag har en app i mobilen där jag gör bilderna, förklarar konstnären.

I mobilen har hon en växande bildbank, mest egna fotografier och en del släktfoton. Hellre fotograferar hon av en målning med sin mobil och använder än skannar in en perfekt avbildning.

 

Caroline Färnström
Monotypi. Porträtt heter serien som arbetar med samma grundfoto med olika tillägg och färger.

 

Monotypierna är större i formatet. Några i ruffig gråskala, fasta à la Ulf Lundkvist men inte groteska. Några badande Framför havet ger intryck av minnen, fästa på näthinnan eller kanske ännu hellre från ett släktalbum.

Andra monotypier är i färg, de är av det mer gåtfulla eller möjliga slaget. Caroline Färnström visar hur serien Armerad Venus – en ordvits då den kända skulpturen från Milo försetts med armar – använder en grundbild som hon återanvänder i olika kompositioner och i olika färgställningar.

I Kronans minsta rum finns serien Vägen till stugan. 19 små landskap från markerna skapade i torrnål/collografi. Streck, svarta fält, svagt grått och bländande vitt.

– Collografi är tryck som görs med kartong. De svarta fälten blir när jag river bort den översta hinnan av kartongen och det blir en sugande yta. Det vita är när jag skär ut kartongen så att där inte blir något tryck alls.

Titlarna är, med några undantag, fåordiga – Barnen, Vännen, Dukat. En utställning med 90 bilder lägger fokus på annat än fyndiga titlar. Men visst lockar Hundra år mellan tisdag och onsdag.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Caroline Färnström

GALLERI KRONAN Norrköping

21 oktober – 5 november 2017
Caroline Färnström
Bilder

LÄNKAR
Caroline Färnström hemsida
Galleri Kronan hemsida Facebook FB-evenemang
Caroline Färnström på Galleri Kronan reportage Kultursidan.nu 6/9 2011

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Bildmakare Färnström på Galleri Kronan

  1. Pingback: Östgötsk konst åt alla hos IOGT-NTO – KULTURSIDAN.nu