• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lilja och Lily Kvartersteaterns skräckis


Skräms. Regissören Frida Nyström tillsammans med delar av ensemblen i Kvartersteaterns Halloweenskräckis Lilja och Lily.

 

”Romantisk, vacker, äcklig”

 

NORRKÖPING ”Skönt att få spela obehaglig.” Kvartersteaterns skräcktradition har satt sig i väggarna på Teater Bråddgatan 34. Den här gången handlar det om en by, ett hus med ett förflutet som väcks till liv när Lilja reser tillbaka.

Fem av sex föreställningar är redan utsålda. Kvartersteaterns femåriga skräcktradition är en succé redan före premiär – i år igen.

– Nytt är att vi spelar två helger på grund av publiktrycket, säger regissören Frida Nyström och flaggar för att det kan, kanske, bli en extraföreställning.

 

Lilja och Lily
Två Lilja. Lisa Lambot är Berättar-Lilja. Wilma Pihl spelar Lilja inne i handlingen.

 

Sex av dramats tio skådespelare möter upp i Tredje kammaren, Kvartersteaterns egen teatersalong på Teater Bråddgatan 34. De har repeterat intensivt under hösten för att skruva åt stämningen.

– Små detaljer, det gäller att förstärka dem men inte för mycket, kommenterar Teodor Fredrikson. Frida är bra på att locka fram de små nyanserna och detaljerna så att de blir lite tydliga men inte blir övertydliga.

Att Teodor Fredrikson har återvänt till Norrköping och Kvartersteatern bör nämnas. Han är nämligen upphovet till traditionen med skräckteater.

– Det är en häftig känsla, att en idé man får i en bil på väg någonstans, att det blir en tradition och att både Frida och Kvartersteatern uppskattar det, berättar Teodor som nu studerar till teaterpedagog på Marieborgs folkhögskola.

 

Lilja och Lily
Gäst. Lilja (Wilma Pihl) får bo över i morföräldrarnas gamla gård. Men nye ägaren (Teodor Fredrikson) är tveksam.

 

Även om aktörerna vittnar om att repetitionerna har varit roliga är skräckteater inte att leka med. Rekommenderad minimiålder för publiken är 13 år, Lilja och Lily innehåller blod, hotfullt spel och sexualitet och rör sig mellan nuet och århundraden bakåt i tiden.

– Den är romantisk på sätt och vis, vacker, äcklig, beskriver regissören Frida Nyström som tycker det är roligt att arbeta med ett drama som utspelas på flera tidsnivåer, vars yttersta ram är en Lilja som berättar om sitt yngre jag.

Från början hade Frida Nyström en idé om en interaktiv skräckhistoria, nu blir det mer ett dramaspel. Kvartersteaterns husdramatiker Anna Nygren tänkte på både vampyrer, som i Twilight, och Emily Brontës Svindlande höjder.

– Skumma erotiska förbindelser, säger Eva Moberg. Det är intressant med vampyrer, att de är livsfarliga samtidigt som man blir förälskad i dem.

 

Lilja och Lily
Besök. Lilja hälsar på byns pensionatsvärdinna. I rollerna Wilma Pihl och Eva Moberg.

 

– Jag är förbaskat trevlig privat, så det är skönt att få spela obehaglig, fortsätter Eva Moberg. Hennes rollfigur sitter på viss information som den unga Lilja frågar efter när hon åker till morföräldrarnas gård för att söka sina rötter.

Lilja möter den nya ägaren. Kanske hon även stöter på en äldre gentleman med korta pösbyxor och hög spetskrage.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


3:e KAMMAREN, TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

27 oktober – 4 november 2017 kl 19
Lilja & Lily
Romantisk vampyrskräckis
Av Anna Nygren
Regi: Frida Nyström

MEDVERKANDE
Teodor Fredriksson, Wilma Pihl, Lisa Lambot,
Kajsa Rydén, Eva Moberg, Agata Evner, Erik Moberg,
Sandra Andersson, Michael Björkman, Jakob Fundberg

LÄNKAR
Kvartersteatern hemsida Facebook FB-evenemang
Kvartersteatern nytolkar klassiker i år reportage Kultursidan.nu 29/8 2017

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Lilja och Lily Kvartersteaterns skräckis

  1. Pingback: Lilja och Lily en ödesdiger historia – KULTURSIDAN.nu