• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kvartersteatern nytolkar klassiker i år


Välanvänd. Kvartersteaterns ledare rensar i teatergarderoben inför det nya spelåret. Den bruna klänningen har varit med i flera uppsättningar.

 

Men först läskig vampyrromantik

 

NORRKÖPING Läskig vampyrromantik. Kvartersteatern har sedan länge mutat in Halloween som start för spelårets utbud. Framgången med Lefflers Familjen i våras har gett mersmak. Gamla och nya amatörskådespelare hälsas välkomna på torsdag.

Rensning pågår i teatergarderoben. ”Jeans har ju folk ändå”, säger Kvartersteaterns verksamhetsledare Frida Nyström. Mängder av kläder är framme för granskning på publikplatserna i Tredje Kammaren, Kvartersteaterns egen scen som också är föreningens repetitionslokal.

Kvartersteatern är Norrköpings största amatörteaterförening. På torsdag är det dags för den traditionella upptakten då unga och vuxna medlemmar – samt hugade nybörjare – får välja mellan de olika pjäsprojekt som presenteras. Verksamhetsledaren Frida Nyström har lyssnat av de interna önskemålen och bjuder på ett smörgåsbord med klassisk inriktning, toppat med nytolkningar och poesi.

 

Frida Nyström
Regissör. Frida Nyström är Kvartersteaterns verksamhetsledare.

 

Även om medlemmarnas teaterlycka är det viktigaste så är det roligt med en allt större publik som hittar till Kvartersteaterns uppsättningar.

– Det gick fantastiskt bra med Familjelycka av Anne Charlotte Leffler förra året. Vi satte in extraföreställningar och fick publikrekord, 310 personer såg den. Jag tror vi drog en äldre publik, min känsla är att några som sett den på Östgötateatern kom och såg den hos oss.

Det blir därför en ny pjäs av Anne Charlotte Leffler i år. Skådespelerskan är en av 1800-talsdramatikerns mest kända pjäser. En skådespelerska möter sin fästmans familj och kulturkrock uppstår kring kvinnorollen.

– Den känns väldigt modern, dramatisk, tycker Frida Nyström som ser rester av 1800-talets könsrollsdiskussioner än i vår tid. – Saker är annorlunda men man ser som tendenser.

Men först blir det läskig vampyrromantik. Kvartersteatern har i flera år mutat in Halloween med skräckteater på olika sätt. Lilja & Lily, nyskriven av husdramatikern Anna Nygren, spelas över två långhelger i månadsskiftet oktober–november.

– Det är en mer sammanhållen historia än tidigare. Den är sorglig, mörk, inte superäcklig utan lite obehaglig. Mitt mål är att publiken ska känna lite sympati med skurkarna.

Goethes Faust är en annan klassiker. Anna Nygren har skrivit en inspirerad nytolkning med en kvinnlig musiker, som säljer sin själ till Mefisto i utbyte mot framgång.

Franziska Faust är rolig, skruvad, mörk och handlar om lycka; vad spelar egentligen roll i livet, säger Frida Nyström.

 

Frida Hagman
Regissör. Frida Hagman har huvudansvar för barngrupperna, nybörjargruppen och Kvartersgruppen. Dessutom sätter hon upp Strindbergs Första varningen.

 

August Strindbergs enaktare Första varningen presenteras som en dramakomedi om svartsjuka, passion och osäkerhet. Frida Hagman, nyanställd ledare vid Kvartersteatern, regisserar.

– August Strindberg skriver väldigt bra personporträtt, menar hon.

Hon har läst en rad pjäser av dramatikern och efter att ha förkastat flera där kvinnor mest sitter vid ett bord och suckar över alkohol och män hittade hon denna.

– Jag läste Leka med elden men var tveksam. Så hittade jag denna och fastnade direkt.

Frida Hagman har växt upp med Kvartersteatern men har utbildat sig vidare till teaterpedagog, bland annat på Sundsgården i Skåne.

– Vi har gjort en seriös rekrytering med jobbansökan, intervjuer och arbetsprover, framhåller Frida Nyström. Tidigare har vi rekryterat sådana vi känner.

Frida Hagman kommer även att ansvara för Kvartersteaterns fyra barngrupper, för Nybörjargruppen och Kvartersgruppen som håller ett lite lugnare tempo.

TeaterNjutarna är en av Kvartersteaterns äldsta sammanhållna grupper. Varje år gör de ett pjäsprojekt som spelas upp under en helg. Deltagarna har olika handikapp, vilket inte hindrar dem att ge publiken en stark och berörande upplevelse. Efter de senaste årens arbete kring flykt och död byter de till ett tema med möten och minne i uppsättningen Vid en parkbänk.

Ännu ett projekt är Frida Nyströms specialare där hon blandar poesi med dans, röster, ljus och ljud. I år arbetar hon kring Karin Boyes diktsvit Tillägnan.

Därutöver är det öppet för medlemmar att själva hitta på projekt. Vad ska man annars med medlemsmöten till?

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


3:e KAMMAREN, TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

Spelåret 2017–2018
Kvartersteatern

31/8 kl 19
Upptaktsmöte på Dynamo

SPELÅRETS UPPSÄTTNINGAR

27/10–4/11
Lilja & Lily
Romantisk vampyrskräckis
Av Anna Nygren
Regi: Frida Nyström

22–25/2
Svavel
Gymnasiearbete
av/regi: Astrid Joelsson

3/3
Fäboddrama
av och med Kvartersgruppen
Regi: Frida Hagman

9–10/3
Vid en parkbänk
Möten och minnen
Med TeaterNjutarna
Ledare: Vanilla Karlsvärd och John Johansson

10–24/3
Skådespelerskan
Klassisk granskning av kvinnorollen
Av Anne Charlotte Leffler
Regi: Frida Nyström

27–29/4
Tillägnan
Poesi som dans, röster, fysisk teater, ljus och ljud
Av Karin Boye
Regi: Frida Nyström

17–26/5
Franziska Faust
Nytolkning av Goethes drama
Av Anna Nygren
Regi: Frida Nyström

1–10/6
Första varningen
Nytolkning av dramakomedin
Av August Strindberg
Regi: Frida Hagman

Barngrupperna spelar upp våren 2018
Med mera

LÄNKAR
Kvartersteatern hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged , . Bookmark the permalink.