• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kvartersteatern ger Skådespelerskan


Tidsförskjutning. Genom att låta Ann-Charlotte Lefflers Skådespelerskan utspelas i det sena 1800-tal den skrevs vill regissören Frida Nyström ge publiken möjlighet att jämföra, se skillnader, se likheter.

 

”Hon står för första motståndet”

 

NORRKÖPING ”Det finns en poäng i att spela pjäser i den tid de är skrivna för.” Kvartersteatern återvänder till dramatikern Ann-Charlotte Leffler med uppsättningen av Skådespelerskan från 1873. Familjen splittras när sonen Helge förlovar sig med Ester.

– Pjäsen är fortfarande aktuell. Den handlar om att hon måste välja mellan karriär och familj. Det gäller även i dag, särskilt om man har ett kreativt yrke.

Emma Friberg spelar titelrollen i Skådespelerskan, där hennes rollfigur Ester förlovar sig med en ung man från en välbeställd borgerlig familj under sent 1800-tal. Kris uppstår.

– Det finns en poäng i att spela pjäser i den tid de är skrivna för, för att kunna jämföra, säger regissören Frida Nyström, som inte gjort så mycket mer än manus än putsat lite.

 

Skådespelerskan
Gräl. Elin blir svartsjuk när fästmannen Sven dansar med Ester på en fest. I bakgrunden systern Agda och moster Karin.

 

Förutom moster Karin då. Karaktären finns inte i Lefflers manus utan har lags till som en förstärkning till Helges syster Elin och modern Malin. Regissören har besatt rollen med Lotta Bäck, erfaren skådespelare som arbetat med Frida både i Sythercopie och i Kvartersteatern.

– Moster Karin är en förstärkning till andra karaktärer. Hon står för första motståndet mot Ester, förklarar Frida Nyström.

Med Skådespelerskan följer Kvartersteatern spelårets tråd med klassiker. Förra året gavs komedin Familjelycka av Leffler, nu utlovas en mörkare ton.

– Det är mycket känslor och drama. Vi är helt slut efter föreställningen, det är mycket text och många scener med många skådespelare på scenen.

Elva skådespelare från Kvartersteatern ingår i uppsättningen. Premiär på lördag och sedan ytterligare åtta föreställningar i Tredje kammaren på Teater Bråddgatan 34. Längre fram i vår åker ensemblen på gästspel till Vadstena.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Skådespelerskan

3:e KAMMAREN, TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

10–24 mars 2018
Skådespelerskan
Av Ann-Charlotte Leffler
Regi: Frida Nyström

SKÅDESPELARE
Emma Friberg, Tim Brodin, Ellen Söderström,
Jenny Helsing, Ottilia Svensson, Adrian Stenström,
Lotta Bäck, Åke Lindgren, Ivar Mård,
Andreas Garrido, Denice Frid

LÄNKAR
Kvartersteatern hemsida Facebook
Kvartersteatern nytolkar klassiker i år reportage Kultursidan.nu 29/8 2017

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Kvartersteatern ger Skådespelerskan

  1. Pingback: Skådespelerskan spännande klassiker – KULTURSIDAN.nu