• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Nationalteaterns Rockorkester 40 år


Revival. Nationalteaterns Rockorkester firar 40-årsjubileum med turné. Ulf Dageby har varit med från början, trummisen Håkan Nyberg klev på 1980.

 

Punkklassiker innan ordet fanns

 

RECENSION/ NORRKÖPING Alla dessa frågor. Mjukt stoppade stolar? Bara en originalmedlem? Skulle inte Ulf Dageby ut på soloturné? Nationalteaterns Rockorkester kom, spelade och segrade i De Geerhallen. Publiken stod upp, klappade och vrålade.

1978 bildades Nationalteaterns Rockorkester, samma år som albumet ”Barn av vår tid” släpptes. Nu ska det firas 40-års jubileum. Men den fria teatergruppen Nationalteatern bildades faktiskt 1969 och den första skivan ”Ta det som ett löfte … ta det inte som ett hot” utgavs 1972 och ”Livet är en fest” kom 1974.

Sommaren 1977 var Nationalteatern en av de ledande krafterna i Tältprojektet. Då satt denna skribent som sextonåring med gapande mun i ett cirkustält på Ljurafältet.

 

Mattias Hellberg
Rockar. Mattias Hellberg klev fram och tog lead i Speedy Gonzales och några andra riktigt rockiga låtar.

 

Och nu sitter jag i Louis DeGeer med ett skeptiskt sinne. Inte ska Nationalteatern ses i konserthallar med stoppade säten. Är det ens Nationalteaterns Rockorkester som står på scenen? Jag har läst en ett år gammal intervju med Ulf Dageby där han säger att det är ”ytterst osannolikt” att Nationalteatern skulle spela igen. I stället skulle han ge sig ut med Ulf Dageby Band och spela sitt solomaterial.

Jojo, men nu är det ändå Nationalteaterns musik som gäller. Och bandet nästan identiskt med det som gav sig ut förra året. Förutom Dageby är det bara Håkan Nyberg som har medverkat på skiva, och då på den enda fristående rockskivan, ”Rövarkungens Ö”, den som egentligen mest är en soloskiva för Dageby eftersom han skrev alla låtar. Och det är den enda som inte har anknytning till någon teaterpjäs.

”Hoppas han inte spelar något från den”, tänker jag. Jag har aldrig tagit till mig den nymodigheten (den kom 1980). Det blir tre låtar, det vill säga halva skivan.

Nu gråter jag inte för det, eftersom vi oväntat även får två från den första skivan. Den som Stefan Wermelin i sitt grammisbelönade radioprogram Livet är en fest (jodå) om den svenska rockhistorien kallade ”Det är den skivan du inte har”. Varpå jag ställde mig upp och vrålade ”Det har jag visst!” till radion. Den är en svensk punkklassiker innan ordet var uppfunnet.

Men här får vi en ballad Hon flytta’ ut till Bergsjön sjungen av Matilda Sjöström. Den är vackrare än originalen, gubevars. Och den fantastiska Ut i kylan, som visar sig vara en av kvällens höjdpunkter.

 

Nationalteaterns Rockorkester
Höjdpunkt. Matilda Sjöström gjorde en vacker ballad av Hon flytta’ ut till Bergsjön.

 

Men konserten börjar och slutar med hasch. Från inledande Bängen trålar till avslutande Speedy Gonzales. Det kan tyckas lite märkligt, även om bägge har ryckts ur sitt teatersammanhang. På den senare, och även andra alltför rockiga låtar för Dageby, tar Mattias Hellberg hand om mikrofonen. Han gör ett bra jobb, men Totta Näslund är oersättlig och saknas på Spisa.

Och vem skulle tro att Hans Mosesson, skådespelaren som sålde sin själ till Mammon och blev Ica-Stig med svenska folket, skulle saknas så på Lägg av! Ingen kan vråla:

Försök att fatta att jag inte har nå’n framtid!
…så som han gör det.

Barn av vår tid går inte att kringgå, varken låten eller skivan. Titellåten serveras lite ljummen, men sex av skivans sju låtar får vara med. Kolla kolla med Mattias Hellberg på sång är den ösigaste av dem.

Den är skriven av Anders Melander, Nationalteaterns andra starka musikaliska namn. Jag är förvånad över hur många (sju av arton) av hans låtar som spelas ikväll, Ulf Dageby har ju många egna att välja på. Tyvärr kunde jag inte gå på Sommarrocken i Finspång sist, men där spelade en grupp vid namn Nationalteaterns Poporkester. Ja, med Melander i spetsen. Jag undrar hur många Dageby-låtar de kör?

 

Ulf Dageby
Barn av sin tid. Ulf Dageby är en ikon i svensk rockhistoria.

 

Som avslutning förvandlar sig Dageby till ”Sillstryparn” och jag tror varken mina ögon eller öron när han sjunger Doin’ the omoralisk schlagerfestival från Alternativfestivalen 1975 (som alternativ till Eurovision Song Contest som Sverige på grund av ABBA-spektaklet detta år var värd för). Det är fantastiskt! Så rätt!

Och här kommer ABBA i kläder av plast
Lika döda som sillkonserver
De skiter också i allt, vill göra snabba stål
Det pyr i mina franska nerver

Slut, men inte slut. ”De kommer att spela Bara om min älskade väntar sist” viskar Hanna, fotografen. Ja, givetvis! Den punkterar allt. Det är omöjligt att göra ett inrop efter den.

Men i stället för att avsluta stillsamt med den så slänger dom till vår förvåning in Speedy Gonzales därefter. Och istället för lugna suckar och avslappnad stämning har vi en publik som står upp, klappar och vrålar.

Jaha… gammal är äldst. Jag har inte nämnt att han är 73. Det behövs inte.

© Text: Michael Strandhed
© Foto: Hanna Svensson

DE GEERHALLEN Norrköping

2 mars 2018
Nationalteaterns Rockorkester

MUSIKER
Sång och gitarr – Ulf Dageby
Sång – Mattias Hellberg (Hederos & Hellberg, Hellström + solo)
Sång – Matilda Sjöström (musiker i duon Steget och soloprojektet Det Brinner)
Gitarr – Håkan Svensson
Keyboard – Ulf ”Vinyl” Stenberg
Bas – Kalle Gustafsson Jerneholm (basist och låtskrivare i det svenska bandet The Soundtrack of Our Lives)
Trummor – Håkan Nyberg (blev 1980 medlem i Nationalteaterns rockorkester)

LÅTLISTA
Bängen trålar (Anders Melander/Hans Mosesson)
Sent en lördag kväll (Dageby)
Hon flytta’ ut till Bergsjön (Anders Melander/Peter Wahlqvist)
Ge mej mitt liv nu (Dageby)
Barn av vår tid (Dageby)
Spisa (Anders Melander)
Ut i kylan (Dageby)
Barn (Dageby, solo)
Stranden (Dageby)
Jack The Ripper (Anders Melander/Peter Wahlqvist)
Hanna från Arlöv (Dageby)
Kolla kolla (Anders Melander)
Vi fortsätter spela rock & roll men vi håller på att dö (Dageby)
Ingelas sång (Dageby)
Doin’ the omoralisk schlagerfestival (Dageby)
EXTRA
Lägg av! (Anders Melander)
Bara om min älskade väntar (Dylan/Dageby)
Speedy Gonzales (Anders Melander)

LÄNKAR
Tältprojektet Wikipedia
Nationalteatern Wikipedia FB-evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.