• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Höijer höjer ribban med nya EP:n


Popklubbar next. Men först spelar Emilie Höijer på feministiska Vår dag på Strömvillans fritidsgård på lördag.

 

Klar röst med smygdansant musik

 

RECENSION/ NORRKÖPING Råare och klubbigare ton. Emilie Höijer släppte en svenskspråkig singel för ett tag sedan. Med EP:n In the Spotlight byter hon språk och justerar stämningen åt det mörkare hållet.

Emilie Höijers EP In the Spotlight får garanterat en bredare publik än den vars hjärtan vanns av debutsingeln på svenska, Du som ville kyssas. Att hon kan sjunga är klart sen tidigare, men ingredienser saknades. Utöver språkbytet backas det nu av en råare och klubbigare ton. Den ljusa rösten gör sig bra tillsammans med det elektroniska varierande mörka. Nu känns det intressantare.

Lite publikfrieri fortfarande kanske, men inte på ett själlöst sätt.

Ärligt talat, pop är inte ett av mina vattenhål. Kopplar det till ytlig glädje. Kan det låta bra? Visst, men levereras det för simpelt riskerar det bli kvalfyllt tråkigt.

Ibland verkar det som att undertecknad varit nära få en ledsen snöboll kastad på sig av annars glada radiohitdiggare. En sådan snöboll med lite lite grus i. För i de allra flesta lägen hyser jag sådant enormt ointresse, oförstående och ogillande gentemot främst svensk pop. Fjolårets två singlar på svenska berörde inte ett dugg. Vilket säkert är att svära i den genrekyrkan. Och publiken till denna musikscen är en stor brokig familj. Inga man orkar gnabbas med i onödan.

Men detta kan de absolut få lyssna på, de kära små popliven. Utan att det stör. Nu funkar det.

 

Emilie Höijer – In the Spotlight
In the Spotlight

 

De första lyssningarna känns helt olika. Positivt överraskad men kan inte låta bli att undra om det är för slätstruket ändå. Det visade sig vara ovanan vid folk som sjunger klassiskt bra, ljust och rakt och helt utan en image av att skrika och bulta hysteriskt från inuti en container. Efterhand lockar det än mer. Får någon idé om att den eller den halvminuten vore schysst att plötsligt få höra i serie- eller filmscen om något år eller två.

Fredag kväll. Hör plötsligt hur popmästarsambon, lättsam men svårförälskad (trots sitt enorma beroende för aktuell musikstil), drar på titellåten. Den har tagit sig till både hens förfest- och träningsspellista. Hög volym. Nu känns det riktigt bra. Popklubbar next.

Fram till sommaren kommer skivan ha växt ytterligare. Sen vill vi nog höra mer, vilket vi lär få göra på spelningar framöver till att börja med. Naturligtvis ljussatta med lagom murriga spotlights.

Spår vi rivigare, smutsigare låtar i framtiden? Hoppas det, men utan att Höijer förlorar integriteten. Det råder viss brist på svenska artister som kan leverera en klar röst i kombo med smygdansant musik som varken går åt myssnooze på dansgolvet eller det för glättiga uppåttjackhållet.

En fullängdare med mer blandade spår borde vara nästa självklara steg.

© Text: Alefuchsia B Cosmos
© Pressfoto: Emilie Höijer

EP

Emilie Höijer
In the Spotlight
distributed by Spinnup ℗ 2018

 

STRÖMVILLANS FRITIDSGÅRD Norrköping

10 mars 2018 19.30
Emilie Höijer
Spelar på Vår dag – en dag för kvinnor
Arr: KFUM

LÄNKAR
Emilie Höijer Spotify Facebook
YouTube/In the Spotlight
YouTube/I Like the Way You Move

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Höijer höjer ribban med nya EP:n

  1. Pingback: Låtgeneratorn Emilie Höijer intar scenen – KULTURSIDAN.nu