• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Låtgeneratorn Emilie Höijer intar scenen

Emilie Höijer
Sommarpop. ”Jag är positiv och har en positiv syn på världen. Vill peppa även om mina låtar kan handla om tyngre saker”, säger Emilie Höijer som spelar både på Refvens grund och under Augustifesten.

 

”Vill sprida lycka, tröst och pepp”

 

NORRKÖPING Oh My God! Det går bra nu för artisten Emilie Höijer, som vann P4 Nästas regionfinal i våras. På tisdag spelar hon på Refvens grund och strax därpå under Augustifesten. Bakom den somriga popen finns tankar om hur viktigt det är med kreativitet. Men utan krav och stress – nya låten heter Chilla ner.

Våra svarta cyklar möts vid Refvens grund. Vi sätter oss i skuggan intill scenen där Emilie Höijer gästade John Daniel för en vecka sedan och ska möta publiken i eget namn tillsammans med sina musikervänner på tisdag.

Solen skiner som den gör den här extremt varma sommaren. Vi pratar om pop med upptempo och catchiga tongångar. Vi pratar också om hur viktigt det är med kreativitet och kultur. Det ryms mycket i Emilie Höijer.

– Musiken och konsten, jag tror att vi människor behöver det, för att förstå världen och oss själva, resonerar Emilie Höijer som tror att popstjärnor blir hjältar för att de lyckas formulera tankar och känslor som fansen identifierar sig med.

– Jag vill sprida lycka, tröst och pepp, säger Emilie om sitt musikaliska budskap. Musiken spelar en viktig roll för bearbetning och återhämtning.

– Jag såg mig som att sitta med mitt piano och framföra min musik men det blev ju inte så, säger hon.

Pianot är fortfarande ett viktigt instrument, det som hon komponerar på och ”mediterar med” efter en stressig dag. Dessutom spelar Emilie Höijer slagverk – sydamerikanska rytmer – och ligger i startgroparna med en slagverksensemble tillsammans med sin syster.

 

Emilie Höijer längst fram i East Pridetåget
Fler strängar på lyran. Emilie Höijer gick längst fram i East Prides tåg med Rrriotsambas slagverkare sista lördagen i maj.

 

Indiepopen med singer/song writers är stor i Sverige. Från Norrköpings stolthet Markus Krunegård till ungdomar som deltar i Livekarusellen för första gången, alla gör låtar med grunden i egna upplevelser och känslor.

– Jag skriver också om kärlek och det jag upplever eller vad andra nära mig berättar. Det är mitt sätt att processa livet. Kärlek kommer man inte ifrån, det är den största naturkraften. Men nästa låt jag jobbar med kommer att handla om vänskap.

P4 Nästavinnande låten OMG kom till när hon brände sig på ett värmeaggregat, utbrast ”Oh My God! – det gick inte så bra” och fick impulsen till låten som handlar om att lära sig av sina misstag.

– Min hjärna är en sin egen radiostation. Jag lever i en slags fantasivärld där allt blir musik. I stället för att stoppa flödet så bejakar jag det. Jag har hur mycket som helst i min telefon.

Det är så hennes låtskrivande går till. Kanske inte lika smärtsamt varje gång men mobilens röstmemo är full av impulser, korta slingor av text och musik kommer samtidigt. Känslor, möten och andras berättelser, ja nästan vad som helst kan väcka lusten till en låt.

– Det är så häftigt att vara i den här processen. Jag drömmer jättemycket musik, den bara spelas upp för en som om den var på Spotify. Häromnatten drömde jag en hårdrocklåt fast det inte är min slags musik. Jag tror det aldrig tar slut – jag är en ”låtgenerator”.

Hundratals låtar, en mängd små utkast därtill. Det som känns mest angeläget tar Emilie med till vännen och musikproducenten Anders Berlin, som driver Over the Top studio. Han lyssnar, hör hur musiken kan utvecklas.

– Jag brukar säga att han förädlar mitt innersta. Jag kommer med mina tankar och känslor i form av text och musik. Han har kunskaper, spelar alla instrument. Det är en process. Vi sitter bredvid varandra och tänker samma saker. Vi är synkade, det är guld.

Det är Anders Berlin som fått Emilie att börja sjunga på svenska. Han är också med på scenen när det är dags för spelningarna, som poppat upp lite här och var i Östergötland och Småland där OMG spelas mycket i lokalradion efter framgången i P4 Nästa. I bandet finns även Annica Wikström, gitarrist liksom Anders, och Karl Jonsson på bas.

– Vi är inte en fast konstellation. Men de spelar gladeligen med mig, säger Emilie tacksamt inför spelingarna som just nu radar upp sig som sommarsmultron på ett strå.

 

Emilie Höijer – Flugan
Flugan. En liten clown/mim-föreställning som Emilie framförde under Gatuteaterfestivalen våren 2017.

 

Öppenheten mot det kreativa har nog alltid funnits där. Emilie Höijer berättar om uppväxten i Jönköping. I den musikaliska familjen ställdes inte frågan om hon ville lära sig spela något instrument, utan vilket hon ville satsa på. Skolvalen följde samma linje men breddades till teatern, inte minst den fysiska teatern som hon studerat vid Dell’Arte International i Kalifornien.

Och jovisst – ”det här är samma flöde som när jag höll på med teater”. Vilket hon fortfarande håller på med som teaterpedagog på Kulturskolan, där hon hittat kollegan Daniel Andersson att starta en clowngrupp med.

– Jag trivs jättebra i Norrköping, det finns ett sånt rikt kulturliv. Man kan gå på teater, höra musik och se konst varje dag om man vill. En härlig atmosfär i staden, folk är öppna och trevliga, säger Emilie Höijer som bott i Norrköping i fem år drygt med sin familj.

I höst kombinerar Emilie jobbet på Kulturskolan med en deltidstjänst på Valla folkhögskola i Linköping som har en inriktning mot just fysisk teater.

– Det är underbart! Jag har drömt om att även få undervisa på högre nivå.

 

Emilie Höijer
Refvens grund nästa. Emilie Höijer gästade vännen John Daniels spelning förra veckan. På tisdag är det hon som står längst fram på scenen.

 

Men som artist är det musiken som just nu får företräde. Sedan förra årets debutsläpp Du som ville kyssas har hon släppt nytt i jämn och rask takt. Nu ligger nio låtar på Spotify inklusive EP:n ”In the Spotlight” som kom i vintras och helt nya Chilla ner. Den sommarcoola videon på Facebook har på en vecka nått 9.000 visningar.

När du ser din blick i din spegelbild,
ser du den du vill va, är du där du vill?

– En fråga alla skulle behöva ställa sig själva ibland och fundera på vad som egentligen är viktigt i livet, reflekterar Emilie samtidigt som några droppar faller från molnen som samlat sig.

– Det här är kanske det viktigaste jag gör. Mitt skapande ger mig kraft för allt annat jag gör i livet, familjen (man och dotter) och arbetet. Det är livsnödvändigt.

Nu regnar det, täta tunga droppar. Vi skyndar upp på scenen och skyddar oss under tak. Snart är skuren över och solen återtar makten.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Nils-Göran Tillgren

PS! Vid spelningen på Refvens grund, se nedan, spelade Emilie refrängen till nya låten Mellan hägg och syrén för programledaren och radiojournalisten Anna-Karin Lodin, en utmaning denna gett henne i samband med regionala segern i P4 Nästa. Låten släpps 9 augusti 2019. Ännu en radiointervju med Anna-Karin Lodin väntar.

EMILIE HÖIJER

Aktuell låt
Chilla ner

SPELNINGAR I NORRKÖPING
Refvens grund 24/7 2018 19.30
Augustifesten 11/8, Eugeniadotters café 11/8
Östgötateaterns happenings i september

P4 NÄSTA
Regionala omröstningar i maj. Emilie Höijer segrade i Östergötland.
I början av augusti väljer en jury ut åtta av länsvinnarna som går vidare till ny publikomröstning via sms.
Sverigevinnaren koras 25 augusti.

LÄNKAR
Emilie Höijer Spotify Facebook Chilla ner
Höijer höjer ribban med nya EP:n recension Kultursidan.nu 8/3 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.