• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Dubbelstjärnor på Zarahdagen med Enn

Stjärna mot stjärna med Mattias Enn och Jan-Erik Sandvik
Stjärnträff. Estradören Mattias Enn och pianisten Jan-Erik Sandvik bjöd på en intressant och underhållande inblick i de två stjärnorna Birgit Nilssons och Zarah Leanders karriärer.

 

Den unga Birgit såg upp till Zarah

 

RECENSION/ NORRKÖPING Nu var det Birgit Nilssons tur. Högtidsdagen framför andra för Zarah Leandersällskapet är Zarahdagen 19 juli. I uppskattade programmet ”Stjärna mot stjärna” lät artisten Mattias Enn två storheter glittra i Häradshammars bygdegård på Vikbolandet.

Förra året firades Zarah Leander med besked, hundra år efter sin födelse. I år var det dags för ett år yngre Birgit Nilsson att hedras. Artisten, eller estradören som han kallar sig, Mattias Enn, har stor inblick i bådas liv och karriärer. I torsdags bjöd han på ett specialkomponerat program där han följde den ena stjärnans liv parallellt med den andras och hoppade mellan spåren. Visste ni att den unga Birgit såg upp till revyartisten och sångerskan med den djupa rösten?

 

Mattias Enn i dubbel upplaga
Dubbel upplaga. Mattias Enn sjöng, berättade och visade filmsnuttar.

 

Valkyrieritten och Jag är en liten gåsapåg från Skåne fick inleda berättelsen om Birgit Nilssons barndom i Västra Karup. Som barn sjöng hon också sången om Nikolina – ”Att vara kär det är en gräslig pina”. Givetvis är det omöjligt för ”dödliga” att sjunga typisk Nilsson-repertoar men Mattias drar en fin Wien, mina drömmars stad.

Vilja-sången ur Glada Änkan i Zarah-stil, när han byter fokus till Leander, passar dock ändå bättre.

Enn är en mästare på att berätta anekdoter i sin lätt ironiska och manierade stil. Leander träffade en gång den nazistiske propagandaministern Joseph Goebbels som klagade över att Zarah var en judiskt namn. ”Vad är då Joseph?” svarade Leander då.

Mattias tyskauttal är utmärkt och jag tror att det är hans rytmsinne som gör att visorna håller än idag, även om några känns ”utdaterade”. ”Sjung på räntan, och inte på kapitalet”, sa Birgit Nilsson till Mattias Enn en gång. Vad det betyder förstår alla sångare, även om det är försvinnande få som verkar fatta budskapet.

Viljasången och ”Wien, Wien, nur Du allein” var kanske konsertens höjdpunkter. Leandersångerna är kanske mer för entusiasterna även om några är riktigt medryckande.

 

Stjärna mot stjärna när det begav sig i Sveriges Television
”Vill ni se en stjärna?”. SVT-profilen Lennart Swahn arrangerade ett möte med de två musikaliska och inte minst slagfärdiga storheterna 1977.

 

Vi fick se ett par filmklipp på filmduken, som fick åka upp och ned med jämna mellanrum. Att låta Birgit Nilssons inspelade röst utgöra soundtrack medan de stora operahusens fasader passerade revy var ett effektivt sätt att förmedla storheten hos den svenska operastjärnan.

Bäst var ändå utsnittet ur Lennart Swahns SVT-intervju ”Stjärna mot Stjärna” med de båda divorna 1977. Som berättade att ibland träffades de i Wien, då sådana folkmassor samlades att folk trodde att elden var lös.

© Text: Lars Henriksson
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Stjärna mot stjärna med Mattias Enn

HÄRADSHAMMARS BYGDEGÅRD Vikbolandet, Norrköping

Zarahdagen 19 juli 2018
Stjärna mot stjärna
Mattias Enn
Arr: Zarah Leandersällskapet

LÄNKAR
Mattias Enn hemsida Facebook
Birgit Nilsson SVT-arkiv
Zarah Leander sällskapet Facebook
Lång dag för jubilerande Zarah Leander reportage Kultursidan.nu 21/7 2017

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Dubbelstjärnor på Zarahdagen med Enn

  1. Pingback: Musikdagarna hyllar Birgit Nilsson 100 år – KULTURSIDAN.nu