• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Musikdagarna hyllar Birgit Nilsson 100 år

Staffan Mårtensson
Storslagen. Staffan Mårtensson bjuder in och bjuder till. I år skapar han en ny orkester, Festivalsinfoniettan, genom att slå ihop Östgötamusikens Blåsarsymfoniker med unga stråkmusiker från Kungliga Musikhögskolan.

 

Festivalsinfonietta plus minivariant

 

ÖSTERGÖTLAND Världssopranen hyllar världssopranen. Ingela Brimberg sjunger Birgit Nilssons repertoar när Östergötlands musikdagar invigs lördag 11 augusti. Sex konserter hålls i Norrköping, både jazz och kammarmusik samt barnkonsert under festivalveckan. Årets nyhet är Festivalsinfoniettan.

Det är 100 år sedan Birgit Nilsson föddes. Hur stor den svenska sopranen var kan faktiskt beskrivas i pengar – Metropolitan Opera betalade ett högre gage till Birgit Nilsson än till Maria Callas, även hon en ikonisk operadiva. Detta berättade artisten Mattias Enn nyligen i Häradshammars bygdegård på Zarahdagen.

 

Ingela Brimberg
Wagnersopran. Svenska Ingela Brimberg är mycket eftertraktad på operahusen i Europa. Det var när hon sjöng i en opera av Benjamin Britten på Kungliga Operan som Musikdagarnas Staffan Mårtensson fick upp öronen för henne.

 

När Östergötlands musikdagar invigs lördag 11 augusti på Borggården i Linköping handlar det om Birgit Nilsson. Sopransolisten Ingela Brimberg sjunger arior hämtade från verk av Wagner, Verdi och Puccini, alltså i allra högsta grad Birgit Nilssons repertoar. Spelar gör Östgöta Blåsarsymfoniker som dirigeras av musikdagarnas konstnärlige ledare Staffan Mårtensson. Konserten repriseras dagen därpå i Åtvidaberg.

– Jag hörde Ingela Brimberg hos oss på Stockholmsoperan i Peter Grimes för några är sedan, har sedan följt hennes internationella karriär. Lysande röst, lysande rolltolkningar. Hon gör många av Birgits paradroller, som Elsa, Elektra, Tosca, Senta och Amelia. Hon är oftare på kontinenten än i Sverige numera, därför är det extra roligt att få henne som gäst till Linköping och Åtvidaberg, förklarar Staffan Mårtensson.

 

Rebecka Törnqvist
Musikalisk magi. Rebecka Törnqvist sjunger på Crescendo.

 

Uppburen är även jazzsångerskan Rebecka Törnqvist som inleder musikdagarnas sex konserter i Norrköping. Musikalisk magi kallas konserten, titeln är stulen från en tidningsrecension. Rebecka kommer i sällskap med musikerna Johan Lindström, Per Texas Johansson (som lirade sax och flöjt med Magnus Carlson på Hugo Parkfestival nylien), Margareta Bengtson och Konrad Agnas.

Mer jazz blir det senare i veckan när trombonisten Vincent Nilsson från Danish Radio Big Band lirar äldre låtar, från swing till spirituals, med Östgötabandet. Wade in the Water är konsertens svalkande titel.

Andra konserter i Norrköping har inriktning mot kammarmusik. Tillsammans med Föreningen Annan musik spelar trion Amus Kerstin Andersson, violin, Chrichan Larson, cello, och Stefan Lindgren, piano, musik av Ravel och Debussy, Impressionism – Modernism.

Dessutom blir det ett föredrag om Luther och östgötarna där Markus Lindberg, chef på Vadstena klostermuseum, berättar och Östgöta brasskvintett spelar utvald musik.

 

Allt i loopar
Barnkonsert. Allt i loopar låter den unga publiken uptäcka den elektroniska musikens magi.

 

Som vanligt blir det barnkonsert på Konstmuseet. Allt i loopar med folk- och världsmusikern Dan Svensson undersöker tillsammans med sin unga publik vad man kan göra med en loop-pedal, en mikrofon och barnens egna röster.

– Dan Svensson var ett tips från Östgötamusikens Katariiina Mathiessen. Jag kollade på Youtube och föll pladask. Enkelt och genialt, vilken kommunikation med barnen!

Årets nyhet är Festivalsinfoniettan, en orkester som sätts upp för just musikdagarna.

– Festivalsinfoniettan är en satsning på unga musiker som just avslutat studier på Kungliga Musikhögskolan med mig som dirigent. Konsertmästare är östgötskan Lina Samuelsson, uppvuxen i Ljungsbro. Vi har gjort ett orkesterprojekt ihop tidigare, på Artipelag i Stockholm. Nu kompletteras stråkarna med blåsare från Östgötamusiken, berättar Staffan Mårtensson.

– Jätteroligt! Staffan hörde av sig till Musikhögskolan i höstas och ville ha tips på någon som kunde både spela och hålla i trådarna. Jag var precis klar med min masterexamen, säger violinisten Lina Samuelsson.

Nu är tjejen från Ljungsbro – hon gick musikkonservatoriet i Falun när det var dags att välja gymnasium – ansvarig för Festivalsinfoniettan.

 

Lina Samuelsson
Östgötskan som råddar Festivalsinfoniettan. Violinisten Lina Samuelsson är konsertmästare.

 

– Stråkarna är toppskiktet från Kungliga Musikhögskolan. Det är femton stråkar som sätts samman med Östgöta Blåsarsymfoniker, säger Lina Samuelsson och ser fram emot att de unga musikerna får spela tillsammans med Östgötamusikens erfarna musiker.

Sinfoniettan spelar i Linköping under festivalens sista dag. Då blir det musik av Beethoven, Pianokonsert nr 4, Mendelssohns Symfoni nr 4 samt ett postumt uruppförande av ett verk av Otto Freudenthal.

Till Norrköping kommer en miniversion av Festivalsinfoniettan. Stråkstämledarna gör nämligen gemensam sak med blåsare från Östgötamusikens Crusellkvintett. På programmet står bland annat Beethovens Septett som serveras som soppkonsert.

– Det är ett fantastiskt stycke! Det har en ökänt svår och stor violinstämma. Jag är jätteglad för att få den utmaningen.

© Text Ann-Charlotte Sandelin

© Foto: Ann-Charlotte Sandelin, Lasse Hejdenberg, Malin Arnesson m.fl

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Staffan Mårtensson dirigerar Östgöta Blåsarsymfoniker


ÖSTERGÖTLANDS MUSIKDAGAR

11–18 augusti 2018
Musikfestival
Konsertorter: Bjärka-Säby, Hägerstad, Kinda, Linköping, Löfstad slott, Norrköping, Vadstena, Åtvidaberg
Konstnärlig ledare: Staffan Mårtensson
Samarr: Östgötamusiken, Föreningen Musik i Linköping, Föreningen Annan musik, Crescendo , Norrköpings Konstmuseum m.fl.

UR PROGRAMMET – främst NORRKÖPING

Lördag 11 augusti kl 17 – Inre borggården, Slottet, (Linköping)
Birgit Nilsson 100 år – Invigningskonsert
Östgöta Blåsarsymfoniker
Dirigent: Staffan Mårtensson
Ingela Brimberg, sopran

Måndag 13 august kl 19 – Crescendo
Musikalisk magi
Rebecka Törnqvist med musikerna Johan Lindström, Per Texas Johansson, Margareta Bengtson och Konrad Agnas

Tisdag 14 augusti kl 19 – Konstmuseet
Impressionism – Modernism
Musik av Ravel och Debussy
Amus Kerstin Andersson, violin, Chrichan Larson, cello, och Stefan Lindgren, piano

Onsdag 15 augusti kl 13 – Konstmuseet
Allt i loopar
Barnkonsert med sångaren och multiinstrumentalisten Dan Svensson, för 4–9 år

Onsdag 15 augusti kl 19 – Crescendo
Wade in the Water
Från swing till spirituals
Östgötabandet och trombonisten Vincent Nilsson från Danish Radio Big Band

Fredag 17 augusti kl 12.30 – Konstmuseet
Soppkonsert – Beethovens septett
Fyra stråkar samt musiker från Crusellkvintetten (Östgötamusiken)

Lördag 18 augusti kl 15 – Gästabudssalen, Löfstad slott
Luther och östgötarna
Markus Lindberg, Vadstena klostermuseum, och Östgöta Brasskvintett

Lördag 18 augusti kl 19  – Missionskyrkan (Linköping)
Festivalfinal – Beethoven, Mendelssohn, Freudenthal
Staffan Mårtensson leder Festivalsinfoniettan

LÄNKAR
Östgötamusiken hemsida Facebook
Staffan Mårtensson hemsida
Östergötlands Musikdagar hemsida Facebook
Dubbelstjärnor på Zarahdagen med Enn recension Kultursidan.nu 23/7 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.