• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Hugo kliver framåt med Parkfestival

Andreas Ergul
Festivalgeneral. Andreas Ergul har förberett Hugo Parkfestival sedan november förra året. På tisdag är det upp till bevis om satsningen lockar den stora publiken.

 

”90 % av akterna har jag bestämt”

 

NORRKÖPING Hoppfull och nervös. Om mindre än en vecka inleds första upplagan av Hugo Parkfestival, med 20 musikakter under fem dagar. Festivalgeneralen Andreas Ergul har valt dem själv. Och redan betalat alla arvoden. Nu väntar han på publiken.

Tisdag 24 juli tar Hugo steget in i en ny dimension – den större festivalarrangörens. Det som började med ett café med minigolfbana blev sportbar och sedan nattklubb med dj:s, scenuppträdanden och uteservering. Förra sommaren inhägnades parken för en konsert med Magnus Uggla och Kapten Röd. Parken fylldes, 3.000 personer betalade inträde.

– Det var ett test. Det var det dyraste evenemanget dittills och tog två månader att planera, berättar Andreas Ergul och tillägger. Det gick runt men det blev inte mycket pengar över.

 

Markus Krunegård
Mellan förnuft och känsla. Markus Krunegård är tillbaka med nya tankar och ny musik. Han lägger ut texten i en artikel i Gaffa, länk nedan.

 

Viktigast är kanske att det var roligt och gav mersmak. Att Bråvallafestivalen flaggat för paus påverkade förstås. En konkurrent mindre men samtidigt ett varningstecken – festivaler är ett vågspel och festivaldöden ett ord som hörts lite väl ofta. I november drog planeringen igång för det som blir Hugo Parkfestival 2018.

– 90 procent av akterna har jag bestämt, bedömer Andreas Ergul.

Han berättar om pusslet som fick 40 möjliga musikakter att bli de 20 som nu kontrakterats, fyra per kväll. Kontakten med bokningsbolag som skickar listor på sommarturnerande artister. Det blir budgivning och förhandlingar. Zarah Larsson, med tre spelningar denna sommar var möjlig, men Hugos bud räckte inte till. Nästa år kanske…

Alla gager är redan betalda. Nu är det upp till publiken om det ska bära eller brista. Som mest rymmer parken 3.000 personer. Hur vågar Andreas Ergul och Hugo göra en så stor satsning?

– Det rör sig om ett par miljoner. Man ska vara beredd på att gå back, måste kunna förlora de pengarna. Men jag hoppas att det går bra. Jag är hoppfull. Och nervös. Det ger ju också ett mervärde för Hugo, blir svaret.

 

Hugo förbereder för Parkfestival
Tretusen ryms i Götaparken. En enda scen ska räcka. Schemat är satt för att kunna hämta in förseningar.

 

Målgruppen är först och främst Norrköpingsbor och andra östgötar, ”personer som redan går på festivaler”. Flera av musikakterna har spelat på Hugo, vilket ger en grund för klivet från nattklubb till arrangör större konserter och nu Hugo Parkfestival.

– Det är Tjuvjakt, Daniel Adams-Ray och Plura tillsammans med Eldkvarn. Petter har spelat hos oss och LBSB och så Norlie & KKV, räknar Andreas Ergul upp.

Redan i den listan finns akter som också spelat på Bråvallafestivalen. Andra är The Sounds och Silvana Imam. Lokala akter finns, förutom Plura och Markus Krunegård som ju har sina rötter i Norrköping, spelar Eleonor Léone och KKV, Markus De Besche samt nytillskottet Way to Lie. Men vad gillar Andreas själv för musik?

– Jag gillar Tjuvjakt. Molly Sandén har en bra röst. Petter, Norlie & KKV och Hov1, börjar festivalgeneralen räkna upp innan jag stoppar honom, han behöver inte räkna upp hela festivalen…

 

Norlie & KKV
Kommer. Norlie & KKV har varit på parkfest i Norrköping förr. En annan park.

 

Från pop till country och hiphop, varje kväll har sitt eget tema. Merparten är kända för den stora publiken, inte minst torsdagens tungt TV-kända artistserie med Plura, Jill Johnson, Magnus Carlson och Lena Philipsson.

– Jag ångrar att vi inte gjorde en rock- eller reggaekväll. Men vi har inte den erfarenheten att stå på, säger Andreas Ergul som samtidigt hävdar att rockpubliken är bästa publiken:
– Man kan ha en vakt på tusen personer för det händer inget.

Vilket osökt leder till frågan om brottslighet av sexuell karaktär som uppmärksammats under musikfestivaler, även om det är något som finns i hela samhället. Jag har noterat den lilla klisterlappen om nolltolerans på Hugos entrédörr. Räcker det?

– Det här är ett så pass litet område utan dolda ytor. Dessutom har vi bra bevakning under festivalkvällarna.

– Jag brinner för att göra Norrköping till en ännu större musikstad. Artister tycker om att spela hos oss och återkommer gärna. Men det måste vara bärande, framhåller Andreas Ergul.

 

The Sounds
The Sounds, här på Bråvalla Festival 2016, kommer till Hugo Parkfestival.

Plura Jonsson
Plura på väg till Hugo Parkfestival

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto/arkivfoto: Josefina Dernsjö, Human Golmohammadi, Melinda Reyes Hiltunen, Ann-Charlotte Sandelin, Michael Strandhed

 

HUGO/GÖTAPARKEN Norrköping

24–28 juli 2018
Hugo Parkfestival

TISDAG 24/7
18.00 Markus De Besche
19.00 Eleonor Léone och KNY
20.30 The Sounds
22.30 Markus Krunegård

ONSDAG 25/7
18.00 Way to Lie
19.00 Tjuvjakt
20.30 Daniel Adams-Ray/Human
22.30 Hov1

TORSDAG 26/7
16.30 Plura.
18.30 Jill Johnson
20.00 Magnus Carlson
22.00 Lena Philipsson

FREDAG 27/7
18.00 Shirin
19.30 Petter
21.00 Shy Martin
22.30 Oskar Linnros

LÖRDAG 28/7
17.00 Rhys
18.30 LBSB
20.00 Norlie & KKV
21.30 Molly Sandén
23.00 Silvana Imam

LÄNKAR
Magnus Krunegard Gaffa
Hugo hemsida Facebook Hugo Parkfestival

HUGO PARKFESTIVAL 2018

LÖRDAG
Silvana Imam väcker hopp och kärlek recension Kultursidan.nu 1/8 2018
Molly Sandén gör Parkfestivalen Större recension Kultursidan.nu 30/7 2018
Fansen älskar Norlie & KKV på Hugo recension Kultursidan.nu 29/7 2018

FREDAG
Stabil Petter och nervös SHY Martin recension Kultursidan.nu 31/7 2018

TORSDAG
Genväg från Jills country till Magnus soul recension Kultursidan.nu 28/7 2018
Lena Ph gav grymt glittrande show recension Kultursidan.nu 28/7 2018
Plura Jonsson på kunglig hemmaplan recension Kultursidan.nu 27/7 2018

TISDAG
Vi möter Markus Krunegård i Drömmen recension Kultursidan.nu 26/7 2018
Potent rock’n’roll med The Sounds recension Kultursidan.nu 26/7 2018
Soul och danspop öppnade Parkfestivalen reportage Kultursidan.nu 25/7 2018

INFÖR FESTIVALEN
Hugo kliver framåt med Parkfestival reportage Kultursidan.nu 19/7 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.