• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Stabil Petter och nervös SHY Martin

Petter
Domptör. Petter hade texterna i munnen och publiken i sin hand under Hugo Parkfestivals fredagskväll.

 

Rosafärgade armband svänger i takt

 

RECENSION/ NORRKÖPING Rökmaskinen gick för högtryck. Helyllerapparen Petter dompterade publiken med all sin erfarenhet från 20 år som stjärnartist medan kollegan Eye-N-I sprutade energi från scenen. Elektropopparen SHY Martin fick igång dansen.

Här är rapporten från vår fredagskväll på Hugo Parkfestival. (Sorry, Oskar Linnroos, som var sist ut.)

 

Shirin
Shirin, Sveriges egen Adele.

 

Shirin

Jag missade Shirin och det var väl dumt gjort. Men enligt Kultursidan.nu:s fotograf Human Golmohammadi kunde de 40, som visste bättre och ställde sig vid scenen, njuta av Sveriges egen Adele. Den 22-åriga sångerskan och låtskrivaren Shirin El-Hage har synts och hörts en hel del de två senaste åren, trots att hon släppt endast fyra singlar om jag ska tro Wikipedia.

 

Petter
Rosa. Fredagens färg på armbanden märktes när händer sträcktes mot skyn.

 

Petter

Det går bra nu, ärligt talat har det gått bra länge för helyllerapparen Petter som firar 20-årsjubileum som artist i år. Hans stil är lugn jämfört med kollegan Eye-N-I som studsar som en gummiboll på scenen och skriker ”Norrköping!!!” med ojämna mellanrum. Och det är ju kul – till en början i alla fall. Tillsammans dompterar de publiken – det är rytm, gung, höjda armar med fredagens rosa festivalband och jubel. Petter är lugn och trygg och mellansnacket lagom personligt och aldrig för långt.

”Solidaritet är det enda jag vet” drar Petter igång och det blir allsång – Håll om mig. Kärlekslåten Regnet som han gjort med Molly Sandén får här svar av Carolina Wallin Pérez – ”För man saknar inte regnet, saknar inte regnet/Förens hela världen är torr”.

Det gungar på gräsmattan. Trivsamt men inte så trångt. Petter kliver upp på Toppen av ett berg med ”Ge mig lite eld, eld, eld så brinner jag” i en lång version men det blir inte hetare när Eye-N-I försöker få publiken att dansa ”Finns det nån som brinner i Norrköping ikväll?” På sin höjd skuttar några lydigt men ingen skuttar så högt som han själv.

Rökmaskinen går för högtryck, dimman på scenen är av Lützenklass och döljer bandet på scenen. Det blir förstås ett extranummer. Petter går fram och tillbaka i laserstrålarna och de rosafärgade armbanden svänger i takt och når nästan, men bara nästan, den lågsniffande drönaren som flyger över publikens huvuden.

 

SHY Martin
SHY Martin. Sara Hjellström satsar också på artistkarriär vid sidan av sitt framgångsrika låtskrivande med kollegan SHY Nodi.

 

SHY Martin

Låtskrivaren SHY Martin (Sara Hjellström) får faktiskt igång dansen även om fanskaran på plats är något mindre än Petters. 24-åringen slog igenom med Ocean och den kommer som nummer två på låtlistan.

Glöm lastbilar med tunga instrument och förstärkare. Det är nya tider nu, små prylar och mycket ljud. De två killarna i bandet kompletterar gitarr och synth respektive mer eller mindre digitalt slagverk med varsin dator. Det som inte görs i stunden är förinspelat och det skulle inte förvåna mig om SHY Martin sjunger i stämmor med sig själv, ja förutom med bandet på scen.

Mellansnack är inte hennes paradgren, kanske hon blir lite nervös när hon upptäcker att hon inte är helt uppdaterad på festivalen. Men den flitiga och framgångsrika låtmakarens elektropop lockar till kvällens mesta och bästa dans framför scenen. Oavsett om låttitlarna är neråt eller uppåt – I’m Gonna Do You Wrong eller I Wanna Know – lockar den pulserande rytmen.

Hon sätter sig på scenkanten och dinglar med benen till dagsfärska Spotifysläppet Loose You Too, som hon skrivit tillsammans med Freddy Alexander bakom keyboarden. En kille med klassisk skolning, det hörs i det instrumentala flödet.

Forget to forget. Jag kan inte undgå att imponeras av ännu en catchy låttitel.

 

Shirin

Petter och Eye-N-I

SHY Martin

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Human Golmohammadi

HUGO/GÖTAPARKEN Norrköping

24–28 juli 2018
Hugo Parkfestival

TISDAG 24/7
18.00 Markus De Besche
19.00 Eleonor Léone och KNY
20.30 The Sounds
22.30 Markus Krunegård

ONSDAG 25/7
18.00 Way to Lie
19.00 Tjuvjakt
20.30 Daniel Adams-Ray/Human
22.30 Hov1

TORSDAG 26/7
16.30 Plura
18.30 Jill Johnson
20.00 Magnus Carlson
22.00 Lena Philipsson

FREDAG 27/7
18.00 Shirin
19.30 Petter
21.00 SHY Martin

22.30 Oskar Linnros

LÖRDAG 28/7
17.00 Rhys
18.30 LBSB
20.00 Norlie & KKV
21.30 Molly Sandén
23.00 Silvana Imam

LÄNKAR
Shirin El-Hage Wikipedia
Petter hemsida Facebook
SHY Martin Wikipedia Facebook
Hugo hemsida Facebook Hugo Parkfestival

HUGO PARKFESTIVAL 2018

LÖRDAG
Silvana Imam väcker hopp och kärlek recension Kultursidan.nu 1/8 2018
Molly Sandén gör Parkfestivalen Större recension Kultursidan.nu 30/7 2018
Fansen älskar Norlie & KKV på Hugo recension Kultursidan.nu 29/7 2018

FREDAG
Stabil Petter och nervös SHY Martin recension Kultursidan.nu 31/7 2018

TORSDAG
Genväg från Jills country till Magnus soul recension Kultursidan.nu 28/7 2018
Lena Ph gav grymt glittrande show recension Kultursidan.nu 28/7 2018
Plura Jonsson på kunglig hemmaplan recension Kultursidan.nu 27/7 2018

TISDAG
Vi möter Markus Krunegård i Drömmen recension Kultursidan.nu 26/7 2018
Potent rock’n’roll med The Sounds recension Kultursidan.nu 26/7 2018
Soul och danspop öppnade Parkfestivalen reportage Kultursidan.nu 25/7 2018

INFÖR FESTIVALEN
Hugo kliver framåt med Parkfestival reportage Kultursidan.nu 19/7 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.