• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Soul och danspop öppnade Parkfestivalen

Eleonor Léone
Fullfjädrad. Eleonor Léone dansade in och höjde partystämningen på Hugo Parkfestival. Även om det inte var så många på plats under hennes spelning. 

 

Den stora publiken kom senare

 

NORRKÖPING En ära om än lite otacksamt. Markus de Besche och Johan Söderhielm inledde Hugo Parkfestival i skön americanastil. Eleonor Léone & KNY höjde tempot med partystartare. Den stora publiken väntade dock tills senare på kvällen.

 

Vilma Belin
– Jag räknar med att det blir lite lugnare idag. Som jag har hört med mina jämnåriga kompisar blir det mer intressant imorgon, sade Vilma Belin som jobbar på Hugo.

 

– Jag väntar på publiken, säger festivalgeneralen Andreas Ergul diplomatiskt när Hugo Parkfestival nyligen öppnat.

Publiken kommer. Det är knökat framför scenen när The Sounds med Maja Ivarsson i spetsen och någon timme senare Markus Krunegård är på plats. Men det är då det. Än så länge verkar Hugos personal överdimensionerad i förhållande till gästerna som droppar in.

– Det är nu det börjar kännas verkligt. Vi ska både jobba och vara med i stämningen, berättar Vilma Belin som både tjänstgör i baren och plockar glas.

 

Johan Söderhielm och Markus de Besche
Öppningsnummer. Americanadoftande låtar av sångaren Markus de Besche med Johan Söderhielm på elförstärkt gitarr.

 

Strax efter klockan 18, när en annan sjungande Markus, nämligen de Besche, öppnar med låten All of Faith är antalet själar på gräsmattan lätt räknade. Men han låter sig inte bekomma utan smeker sina americanadoftande låtar med den vältränade rösten som har en ytterst lätt hes anstrykning av det slag som ger karaktär. Vid sin sida har han Johan Söderhielm, en av Norrköpings mer flitiga gitarrister.

De är lyssningsvärda med Markus de Besches låtar som Duel – ”den har nyss spelats på P4 – och Halo. Nothing Man av Pearl Jam och My Heroe av Foo Fighters glider lätt in mellan de egna låtarna.

Även om det är Markus de Besche som står för mesta mellansnacket så tar Johan Söderhielm för sig med slagkraftiga skämt. Jag bestämmer mig för att fråga om en intervju.

 

Kenny Lundström och Eleonor Léone
Hitmakare. Kenny Lundström och Eleonor Léone har kul ihop både i studion och på scenen. Elektrosoundet lockar till drömsk dans.

 

Men först dansar Eleonor Léone på scenen tillsammans med KNY, alltså Kenny Lundström. Han dansar inte utan sköter datorn med soundet som min kollega Josefina Dernsjö säger har en lätt anstrykning av elektropoppigt 1990-tal.

Kombinationen av kvällssol och scenljus möts i den tillfälliga dimman från rökmaskinen innan den strax upplöses. Publiken mer än dubbleras men ännu är gräsmattan framför scenen ett öppet fält där fotografer och filmare rör sig obehindrat.

Bye Boy Bye står det på Kennys vita tröja. Det är också titeln på EP:n paret släpper i höst, inklusive vårens singelsläpp One Thing och Hallucination.

– Nu får ni ett komplett smakprov, lovar Eleonor Léone och levererar.

Solglasögonen åker av. Rösten rör sig från babydollviskning i Complexion de gjort tillsammans med pianisten Jonathan Månsson till det riktigt stora omfånget. Eleonor Léone är komplett som hitmakande sångerska och Kenny Lundström visar sig även mer än duglig som sångare.

Och den som tror att den sexiga outfiten är för att ställa sig in hos manliga fansen bör ta en närmare titt – fortfarande på respektfullt avstånd – och se raden av feministmärken på det signalorangea bandet.

 

Markus de Besche
Ljus i mörker. Markus de Besche spelade när scenen badade i solljus.

 

– Det är både en ära och lite otacksamt men det får man räkna med en tisdag när folk inte hunnit hem från jobbet, säger Markus de Besche när vi slår oss ner vid ett bord i parken.

Namnet är kanske inte så välkänt för publiken hemma i Norrköping. Kanske någon kommer ihåg sångaren Markus Johansson i rockbandet Sunchasing Shadow som lirade i början av 2000-talet? Låten Fly Away som han spelade nyss kommer från den tiden. Markus de Besche är Markus Johanssons artistnamn, mer känt i USA och Japan där han turnerade mer eller mindre på heltid under tre års tid fram till 2015.

– Jag spelar inte så mycket i Norrköping. Har så mycket kompisar här att det är svårt att få folk att bli nyfikna som de blir på nya artister.

– Jag är uppvuxen med blues, sen är jag en allätare när det gäller att lyssna. Men jag spelar en gitarrbaserad soul. Texterna är viktiga för mig, jag kan bara skriva från mina egna upplevelser och öden.

Allvaret kom när Markus de Besche tog av sig den vita tröjan och visade upp ett färgat linne med stort kors. Det handlade inte om värmen som låg på scenen.

Rise Me Up till min älskade bror som jag vet tittar på oss, sade han till publiken.

Nu får jag veta mer om kärleken och saknaden som finns där varje morgon när han vaknar. Markus bror var sjuk i cancer just när sångaren turnerade som flitigast. Han frågade brodern varje gång om det var okej att han åkte och fick ett uppmuntrande svar.

– Jag tror han levde på det, jag kom hem och berättade hur det varit.

Markus har startat organisationen Brothers in Arms som stöttar cancerforskning och håller sommarläger för cancersjuka barn. Jag hittar organisationens Facebooksida, och märker hur nära han kommer en del av barnen, ser de som behöver bli sedda.

Men visst finns musiken där också, ger kraft och avlastning. Kvällen efter denna ska han spela i Köpenhamn. Sedan tillbaka och följa Parkfestivalen – ”Hugo är institutionen i Norrköping nu”.

– Men det skulle vara roligt att göra en resa till, med bara bra minnen, säger Markus de Besche om tanken på en andra proffskarriär.

Dags för mig att lämna över till kollegorna som ska lyssna på The Sounds och Markus Krunegård. Jag ser mig om, det inhägnade området rymmer både träd och gott om sittplatser. Uteserveringen är nästan fullbelagd och Vilma Belin har fullt upp med glasplockning.

Vid festivalentrén har kön fyllts på. Det börjar bli en Parkfestival värd namnet.

 

Eleonor Léone

Kenny Lundström

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Human Golmohammadi och Ann-Charlotte Sandelin

 

HUGO/GÖTAPARKEN Norrköping

24–28 juli 2018
Hugo Parkfestival

TISDAG 24/7
18.00 Markus De Besche
19.00 Eleonor Léone och KNY
20.30 The Sounds
22.30 Markus Krunegård

ONSDAG 25/7
18.00 Way to Lie
19.00 Tjuvjakt
20.30 Daniel Adams-Ray/Human
22.30 Hov1

TORSDAG 26/7
16.30 Plura.
18.30 Jill Johnson
20.00 Magnus Carlson
22.00 Lena Philipsson

FREDAG 27/7
18.00 Shirin
19.30 Petter
21.00 Shy Martin
22.30 Oskar Linnros

LÖRDAG 28/7
17.00 Rhys
18.30 LBSB
20.00 Norlie & KKV
21.30 Molly Sandén
23.00 Silvana Imam

LÄNKAR
Markus de Besche Facebook Brothers in Arms Intervju/NOllElva
Eleonor Léone Facebook Vlogg/YouTube
Hugo hemsida Facebook Hugo Parkfestival

HUGO PARKFESTIVAL 2018

LÖRDAG
Silvana Imam väcker hopp och kärlek recension Kultursidan.nu 1/8 2018
Molly Sandén gör Parkfestivalen Större recension Kultursidan.nu 30/7 2018
Fansen älskar Norlie & KKV på Hugo recension Kultursidan.nu 29/7 2018

FREDAG
Stabil Petter och nervös SHY Martin recension Kultursidan.nu 31/7 2018

TORSDAG
Genväg från Jills country till Magnus soul recension Kultursidan.nu 28/7 2018
Lena Ph gav grymt glittrande show recension Kultursidan.nu 28/7 2018
Plura Jonsson på kunglig hemmaplan recension Kultursidan.nu 27/7 2018

TISDAG
Vi möter Markus Krunegård i Drömmen recension Kultursidan.nu 26/7 2018
Potent rock’n’roll med The Sounds recension Kultursidan.nu 26/7 2018
Soul och danspop öppnade Parkfestivalen reportage Kultursidan.nu 25/7 2018

INFÖR FESTIVALEN
Hugo kliver framåt med Parkfestival reportage Kultursidan.nu 19/7 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Soul och danspop öppnade Parkfestivalen

  1. Pingback: Hugo kliver framåt med Parkfestival – KULTURSIDAN.nu