• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Shadow City äntrar Danskarusellen


Brödraskap. Shadow City uppträdde på Katapulten på Dynamo med en show som gick utanför streetdansens vanliga scenspråk. Nu har de tränat inför första turnéstoppet i Hageby Hus i helgen.

 

”Behöver inte vara tjej för att dansa”

 

NORRKÖPING Livekarusellen går på högvarv och går in på sin tredje turnérunda. 10 mars startar Danskarusellens första turnéstopp i Hageby Hus i Norrköping. Åtta grupper deltar och bland dessa är Shadow City Brotherhood.

Livegeneralen Patrik Hyberts har kallat in Elin Tuvklint, som var den som drog igång Danskarusellen 2011. Hon ska leda Turnéstoppen på Hageby Hus nu på lördag och på Arbis Kulturhus i Linköping senare i mars innan det är dags för Distriktsfestival på Dynamo i Norrköping i mitten av april.

– Det ska bli jätteroligt att komma tillbaka. Jag kommer att ge dansgrupperna ett hemligt uppdrag som de ska utföra till nästa gång, säger Elin Tuvklint.

Shadow City Brotherhood

Medlemmar
SebaTáy Salas
Anton Wilhelmsson
Ali Basim Khalaf
Emir Aljić
Samuel Lundkvist
Alexander Lindberg

Genre
Street

Hemort
Norrköping

Presentation
Shadow City Brotherhood är ett experimental streetdance brödraskap baserad i Norrköping som började 2014 med Rikard Loco & SebaTáy Salas.

 

Dansgruppen Shadow City är  baserad i Norrköping och uppträder i olika konstellationer. Gruppens stil består av en mix av medlemmarnas olika dansbakgrund. De lär sig av varandra och alla som på något vis ägnar sig åt dans inspirerar dem.

Så vad betyder dansen för er?

– Vi vill visa att man inte behöver vara tjej för att dansa. Och sprida dansen i allmänhet i Sverige, säger Ali Basim Khalaf.

Gruppens medlemmar framhåller också att dansen som konstform har sitt eget språk och ger glädje.

Har ni några förebilder?

Flera i gruppen upptäckte dansen via Youtube. Genom att studera videor av olika grupper och göra liknande grejer växte intresset. Men mer eller mindre alla som ägnar sig åt dans inspirerar.

– Jag hamnade i danskretsen på grund av k-popen (Koreansk pop) och jag började genom att kolla på en koreografi på Youtube. Det finns en grupp, Shinee, som jag ser upp till. De fick mig att vilja börja dansa, säger Emir Aljić

Vad betyder det att vara med i Danskarusellen?

Att delta i Danskarusellen innebär möjligheten att få uppträdda på scen och uttrycka sig och utvecklas. Träffa nya vänner och kontakter.

Några i gruppen har deltagit i Danskarusellen tidigare i både Shadow City, solo och i andra grupper. För någon är det första gången.

– Jag har varit med sen Danskarusellen startade i Östergötland 2011 eller 2012. Det är det en tradition för mig att delta, men jag känner att börjar bli lite gammal för att hålla på. Så jag tänker att det här lär vara mitt sista. Jag vet inte om gruppen i sig kommer fortsätta utan mig, men jag kommer i alla fall stöta dem om de vill vara med eller inte. De får ju ha namnet med sig. Det är ju brödraskapet som gäller, säger grundaren SebaTáy Salas.

Antalet medlemmar i gruppen ökar. Hur känns det och vilka möjligheter ger det när det kommer till att koreografera och framföra era nummer?

– Vi kan diskutera vad alla vill göra. Vi kan göra flera olika formationer och skapa en show tillsammans, säger Emir Aljić.

Medlemmarna framhåller att det innebär att de får en större bred av stilar och lär av varandra. Möjligheterna blir fler.

© Text: Anton Augustsson
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin

Danskarusellen Östergötland

Vintern-våren 2018
Danskarusellen
Arr: Studiefrämjandet

 Turnéstopp 1

 HAGEBY HUS Norrköping 10 mars 2018

3Diem – k-pop, Linköping
B boy lilla man – breakdance, Finspång
Centro Cultural Bolivia – folkdans, Norrköping
FMG Crew – blandade stilar, Norrköping
Overload Edition – blandade stilar, Boxholm
Santi – street, Linköping
Shadow City Brotherhood – street, Norrköping
Stockholm Dance Team – showdans, Stockholm

LÄNKAR
Shadow City Facebook
Danskarusellen 2018 hemsida Facebook
Glädje och energi fyllde Katapulten reportage Kultursidan.nu 21/1 2018
Katapultstart för Live- & Danskarusell reportage Kultursidan.nu 16/1 2018
Shadow City i Sörmlands Danskarusell reportage Kultursidan.nu 10/2 2016
Bästa Shadow City vill bli fler och vinna reportage Kultursidan.nu 20/5 2015

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Shadow City äntrar Danskarusellen

  1. Pingback: Shadow City segrade i Danskarusellen – KULTURSIDAN.nu