• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Shadow City segrade i Danskarusellen


Final. Alla är vinnare i Danskarusellen. För som flera uttryckte det under distriktsfinalen: ”Det spelar ingen roll hur du ser ut eller var du kommer ifrån. Alla som vill kan dansa”.

 

Två grupper till Karlstad i maj

 

NORRKÖPING Shadow City Brotherhood och Centro Cultural Bolivia reser till Karlstad i maj. Konkurrensen var hård när Danskarusellens distriktsfinal avgjordes på lördagskvällen. Platsen var Hageby Hus och publiken jublade inför varje bidrag.

– Är du sugen på att rösta? Volontärerna Cecilia Malmgren och Molly Elving tar emot publikrösterna. De har förberett sig med pennor och röstsedlar. Var och en får rösta på två bidrag. Den grupp som vinner publikens röster får tolv poäng, som kan justera juryns röster.

– Det är jättekul och inspirerande att se dansgrupperna som tävlar, säger Cecilia Malmgren som, liksom Molly Elving, själv dansar, fast inte i Danskarusellen.

 

Open Sesame
Laddad uppvisning. Proffsgruppen Open Sesame bjöd på en bejublad show, från Singin’ in the Rain till vad som kan hända mellan två bilkrockar.

 

Den manstarka juryn har bra utblick över både scen och publik i Hageby Hus. De är skickliga och etablerade dansare och danslärare. Hannah Levander Frylertz är frilansande dansare och lärare på Dansakademin i Norrköping. Ninos Josef dansar i Kungliga baletten på Operan. Tobias Marre Marin påstås vara en legend, i internationella breakdancegruppen Ghost Crew. Och Rekan Gafur och Joseph Filiz kommer senare under kvällen att uppträda med sin grupp Open Sesam i ett bejublat nummer.

– Det jag vill att ni ska göra är att ni individuellt sätter poäng för varje grupp, 12 poäng till bästa och sedan nedåt. Efter tävlingen samlar vi ihop det till ett dokument. Dessutom ska ni utse Årets scenpersonlighet och Årets bästa dansare, säger karusellgeneralen Patrik Hyberts och ser efter att juryn har alla papper och pennor de behöver.

Till distriktsfinalen har de sex tävlande grupperna jobbat med två koreografier. Dels en egen som bedöms av juryn, dels ett uppdrag de fått av coacherna Elin Tuvklint och Amalia Braunstahl, som också avgör vem som vinner det. Uppdraget har gått ut på att gestalta ett av de 17 globala hållbarhetsmålen. Ett pärlband av mål går genom tävlingen – jämlikhet, jämställdhet, rent vatten…

 

Shadow City Brotherhood
Ödesstund. Shadow City Brotherhood valde FN:s globala mål Hälsa och välbefinnande i sin tolkning av coachernas specialuppdrag. I en stark koreografi utmanades den självdestruktiva manliga normen. 

 

Det är kanske just uppdraget som gör att poängen tippar över för kvällens stora vinnare Shadow City Brotherhood. De tar nämligen hem både uppdraget och Distriktstävlingen.

– Vi har valt målet ”Hälsa och välbefinnande”, säger SebaTáy innan killarna drar igång en dans som definitiv visar att street kan berätta så mycket mer än tuppig tuffhet.

Själv skulle jag ge koreografin titeln #72procent, männens motsvarighet till den våg av #metoo som stormat genom (mest den kvinnliga) världen. Varje detalj är genomtänkt, inte minst hur någon hjälper en annan upp på scenen efter att några hoppat ner på publikgolvet. Och avslutningen…

När Shadow City sedan kommer igen efter paus är det med en elegant koreografi som ger var och en av dansarna dennes stund i sololjuset. Där måste juryn satt extra pluspoäng för rekvisita – ett paraply. Och för sista låten, John Lennons Imagine.

Gruppen har kämpat målmedvetet för att nå toppen i Danskarusellen i flera års tid. Vi kan vara säkra på att de laddar om inför riksfinalen i Karlstad.

 

FMG Crew
Jämlikhet. FMG Crew är innovativa och omväxlande i sin uppdragskoreografi.

 

Men kampen är hård då alla grupperna är bra och ger sitt bästa, vilket hörs på publikens generösa jubel. Diskret regnbågsfärgade FMG Crew går visserligen prislösa hem men nog har de vunnit mycket genom tävlingen. Där deras egen showdansinriktade koreografi visar upp olika stilar.

– Tack för den här resan. Vi har utvecklats jättemycket, säger gymnasietruppens Alma Mörnås.

Inte heller kvällens mest mixade lag, Overload Edition från Västervik, hamnar på vinstplats. Hade ett pris utdelats för charmigaste laget med flesta näsdukarna så hade det definitivt hamnat där.

K-popgruppen 3Diems dansare Veronica Misija tar hem utmärkelsen för Årets bästa dansare. De två dansarna satsar på nedtonad klädsel men har hög energi.

Kanske Stockholm Dance Teams jättetrupp rymmer lika många dansare som övriga grupper tillsammans. Även de skiftar stil och musik i sin show, och är de som använder publikgolvet mest. Mest lyser Kelly Löfstedt som tar hem utmärkelsen Årets scenpersonlighet.

 

Centro Cultural Bolivia
Sväng. Centro Cultural Bolivia visade bredd när de både gav sig på folkdansens caporale och inledde med street.

 

Men Centro Cultural Bolivia då? Jo de tar hem andraplatsen och får även de tävla i riksfinalen i Karlstad 26 maj. De startar med en streetbaserad koreografi, nästan i marschtakt, som tar upp frågan om jämlikhet och avslutar med en traditionell caporale i glittrande kjolar.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Cecilia Malmgren och Molly Elving tog emot publikens röster

HAGEBY HUS Norrköping

14 april 2018
Danskarusellen – Distriktsfinal
Arr: Studiefrämjandet

TÄVLANDE
3Diem – k-pop, Linköping
Centro Cultural Bolivia – folkdans, Norrköping
FMG Crew – blandade stilar, Norrköping
Overload Edition – blandade stilar, Västervik
Shadow City Brotherhood – street, Norrköping m.fl. orter
Stockholm Dance Team – showdans, Stockholm

JURY
Rekan Gafur
Joseph Filiz
Tobias Marin
Ninos Josef
Hanna Levander Frylertz

VINNARE

1 plats: Shadow City Brotherhood
2 plats: Centro Cultural Bolivia

Vinnaren av uppdraget: Shadow City Brotherhood

Motivering från Elin och Amalia: På ett gripande och stiligt sätt lyfte ni ett av vår tids viktigaste ämne. Med ert proffsiga framförande berörde ni ända in i själen

Årets scenpersonlighet: Kelly Löfstedt i Stockholm Dance Team

Motivering från juryn: En dansare som sticker ut i mängden. Bra energi och scennärvaro. En person som lyser igenom.

Årets bästa dansare: Veronica Misija i 3 Diem

Motivering från juryn: En dansare som utvecklats mycket under resans gång. Bra dynamik, känsla och rörelsemönster. Representerar stilen bra.

LÄNKAR
FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling hemsida
Danskarusellen 2018 hemsida Facebook
Shadow City äntrar Danskarusellen reportage Kultursidan.nu 8/3 2018
Glädje och energi fyllde Katapulten reportage Kultursidan.nu 21/1 2018
Katapultstart för Live- & Danskarusell reportage Kultursidan.nu 16/1 2018

Bookmark the permalink.

One Response to Shadow City segrade i Danskarusellen

  1. Pingback: Livekarusellen avgörs på Dynamo ikväll – KULTURSIDAN.nu