• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

100-åringen EWK hyllas på Stinsen


Kunskapens frukt från 1984. Designern Margareta van den Bosch öppnade sin pappas utställning.

 

Förunderligt aktuella teckningar

 

SÖDERKÖPING Vad skulle han ritat om krisen i Svenska Akademien? I år är det 100 år sedan EWK föddes i Mogata. I lördags invigdes EWK 100 år – en berättelse från igår och idag, en stor utställning med teckningar av Söderköpings och Sveriges mest berömda penna.

Göran Persson i gestalt av en mallgroda. Mona Sahlin som en kråmande påfågel och giraffen Carl Bildt som sträcker sin långa hals högt ovanför de kritiska molnen. Det är några av de satiriska politikerteckningar av EWK som nu finns att se på Stinsen i Söderköping.

På lördagen invigdes en utställning med verk av Evert Karlsson, mera känd som EWK. Den invigdes av konstnärens dotter designern Margareta van den Bosch. Innan dess hälsade  kommunfullmäktiges ordförande i Söderköping Gerd Aronsson välkommen.

EWK-sällskapets ordförande Lars-Olof Johansson berättade något om sällskapets historia och Carina Milde som är intendent för EWK-museet i Arbetets Museum i Norrköping gav en bild av konstnären och hans verk.

 

Bilden t v har ingen titel men skulle kunna heta Me too. I mitten en tidig utgåva av Moder jord och t h Flykting från 1987.
Bilden till vänster har ingen titel men skulle kunna heta Me too. I mitten en tidig utgåva av Moder Jord och till höger Flykting från 1987.

 

EWK har kallats Sveriges största politiska illustratör. Det finns ingen som så på kornet kan fånga en politikerkaraktär som han. Som med ”järnladyn” Margaret Thatcher liksom ”inbyggd” i Winston Churchills konturer, USA:s tidigare utrikesminister Henry Kissinger som hök förklädd till fredsduva, eller finansminister Gunnar Sträng som popmusiker med den berömda svångremmen som instrument.

Teckningarna är förunderligt aktuella. Jag kan inte låta bli att fundera över vad EWK hade kunnat få ut av den pågående krisen i Svenska Akademien.

Att han var en mästare på mer än politik framgår av bilderna i utställningsrummet. Ett urval som lånats och valts ut bland EWK-museets över 3.000 verk.

Den kanske mest kända bilden är den av Moder Jord, den gravida kvinnan med alla barnen på ryggen. Den kom till år 1967 och publicerades ursprungligen i Aftonbladet för att illustrera världens befolkningsökning.

EWK engagerade sig i jämställdhetsfrågor och flyktingproblem och, kanske mest av allt, miljöfrågor. Bilder som fastnar på näthinnan är Kalhygget, där fåglarna trängs i det enda träd som står kvar efter en skogsavverkning och Östersjöfiske där fiskaren i båten får ett fågelskelett i nätet.

 

mallgrodan Persson, påfågeln Sahlin och giraffen Bildt. 1994.
Fauna. Här har vi mallgrodan Persson, påfågeln Sahlin och giraffen Bildt. Karikatyrerna ingår i en serie där EWK 1994 tecknade svenska politiker som djur.

 

Utställningen har fått namnet EWK 100 år – en berättelse från igår och idag. Det är i år 100 år sedan konstnären föddes i Mogata. Han avled 2004. Det var givet att han skulle bli bonde men i stället blev han en världsberömd tecknare, publicerad inte bara i svenska tidningar utan även i  Le Monde, Der Spiegel, The Observer och New York Times. Tre gånger har han tilldelats  titeln ”världsmästare” i sin genre.

Om detta står att läsa i ett blad som i samband med utställningen ges ut  av EWK-sällskapet, som även det jubilerar genom att ha funnits i 25 år. År 2000 instiftades EWK-priset på 10.000 kronor för att uppmuntra konstnärer som arbetar i Ewert Karlssons anda.

EWK-museet i Arbetets museum har funnits sedan 2009. Många hade hellre sett ett museum i Söderköping. Diskussionerna gick på högvarv när det begav sig.Varför det inte blev så är en alltför lång historia för att gå in på här. Nu finns utställningen på den plats som då var aktuell för ett museum.

–  Pappa skulle ha varit nöjd om han sett hur bra det blev till slut, summerar  Margareta van den Bosch.

Bilderna hänger kvar på Stinsen till den 12 maj. Utställningen är absolut värd ett besök. Passa då också på att ta en titt på de EWK-bilder som har sin plats permanent i biblioteket på nedre våningen.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Boy Svedberg

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Margareta van den Bosch, Lars-Olof Johansson, Gerd Aronsson och Carina Milde

STINSEN Söderköping

14 april – 12 maj 2018

EWK 100 år – en berättelse från igår och idag
Medarr: EWK-sällskapet och EWK-museet

LÄNKAR
EWK-sällskapet hemsida
EWK-museet/Arbetets museum hemsida Facebook
Stinsen/Söderköpings bibliotek Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to 100-åringen EWK hyllas på Stinsen

  1. Pingback: EWK 100 år – Max Gustafson fick priset – KULTURSIDAN.nu