• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

EWK 100 år – Max Gustafson fick priset

EWK 100 år
Fanclub. Långt innan EWK-sällskapet uppstod fanns många som uppskattade EWK:s teckningar.

 

”Var det så här vi ville ha det?”

 

NORRKÖPING Jubileumsutställning och pris på samma gång. Den 6 november skulle EWK, Ewert Karlsson, ha fyllt 100 år. I lördags 10 november tog satirtecknaren Max Gustafson emot priset som instiftats i föregångarens namn. Uppmärksamheten var stor.

 

EWK 100 år – Margareta van den Bosch
Vänsterhandsteckningar. EWK fortsatte att rita även efter yrkeskarriären. Många teckningar föreställer djur, favoriten var häst, berättade dottern Margareta van den Bosch.

 

EWK 100 år – utställning

 

Den 6 november skulle EWK, Ewert Karlsson, ha fyllt 100 år. Tecknaren och konstnären föddes 1918 i Mogata utanför Söderköping och dog 2004 i Huddinge. Arbetets Museum och EWK-museet visar därför tillsammans med EWK:s familj en ny utställning om EWK:s liv.

Utställningen kliver rakt in i familjens privata liv med berättelser om hur Ewert Karlsson var som far, morfar och vän. Ett omfattande bildspel visar bilder ur familjens privata fotoalbum där man onekligen ser hur familjemedlemmarna ägnade sig åt varandra.

EWK:s ateljé från hemmet i Huddinge finns på plats inklusive musikinstrument och delar av hans bibliotek. EWK:s vassa ritstift tog hem åtskilliga priser, inte minst internationellt. De kan ses såväl i en monter som på en utställningsvägg.

 

EWK 100 år
Prisvinnande ritstift.

 

I utställningen visas många bilder som EWK skapade både före och efter sin stroke 1995. Hans yrkestecknande upphörde efter sjukdomen men han fortsatte att teckna med vänster hand. En skylt på utställningen berättar – ”Att teckna dem med vänsterhanden var svårt, sa Ewert. Jävligt svårt! Men skärpan finns där”.

Teckningarna är många och bilder på djur är framträdande. Favoritdjuret var häst enligt dottern Margareta van den Bosch.

Vernissagen var väldigt välbesökt och besökarna fick först höra intendenten Carina Milde berätta om utställningen och om EWK-museet, som fyller 10 år under 2019. EWK:s dotter Margareta van den Bosch och enda barnbarnet Martijn van den Bosch berättade personligt om familjen och utställningen.

 

Max Gustafson
EWK-pristare. Max Gustafson lockade många till Alvarummet på Arbetets museum.

 

Max Gustafson – EWK-priset 2018

 

Årets EWK-pristagare är satirtecknaren Max Gustafson. Utdelningen skedde påpassligt under lördagen efter vernissagen för den nya utställningen EWK 100 år. Alvarummet var fyllt till sista plats.

Helle Klein, chefredaktör för tidskriften Dagens Arbete, inledde med att resonera kring satirens betydelse i dagens värld när verkligheten är som den är. Hon säger bland annat när hon presenterade Max:

”I tider av mörker lyser alltid satiren som klarast. Vi behöver dem som gisslar och synar makten – och vi behöver dem som vill och vågar prisa den som gör det. Därför är EWK-priset inte bara ett satirpris utan också en del i kampen för det fria ordet. Max Gustafson får oss skratta åt samtidens stolligheter – men också att tänka. ’Var det så här vi ville ha det?’ ”

 

Lars-Olof Johansson, ordf EWK-sällskapet
Plaketten. Lars-Olof Johansson, ordförande i EWK-sällskapet, läste upp juryns motivering.

 

EWK-sällskapets ordförande Lars-Olof Johansson läste upp juryns motivering:

”Max Gustafson väjer inte för något ämne i sin satirkonst. Han klär av pompösa makthavare i politiken och gisslar girighet i näringslivet. Men han driver också med fördomar, stereotypa könsroller och vår oförmåga att förstå klimathoten. Där har vi alla en anledning att rannsaka oss. Humorn i hans bilder får oss att skratta högt, men som alltid med god satir finns ett allvar i botten som gör att budskapet naglar sig fast. Precis så arbetar en satiriker i EWK:s anda och därför belönas Max Gustafson med EWK-priset 2018.”

 

Max Gustafson
Arbetsprocess. Max Gustafson bjöd på inblickar i sitt arbete.

 

Magnus Bard, som fick EWK-priset 2012 och som tidigare ställt ut på EWK-museet, samtalade med Max Gustafson och ställde bland annat frågan om hur det börjat. Max berättade att han, som de flesta barn, gillat Bamse och att han samtidigt upptäckt humorn.

Max visade flera av sina teckningar. En kort beskrivning och filmklipp hur det gick till att teckna till SVT-programmet ”Idévärlden” visades också.

 

Max Gustafson
Miljöfråga. Max Gustafson fångar tidens viktiga frågor i EWK:s andra.

 

Max Gustafson bor numera i Borås efter att ha varit Göteborgare i hela sitt liv. Han har verkat som tecknare i 21 år och har medverkat i ett stort antal tidningar och gett ut fyra egna böcker. Hans syns mest i sociala medier, Dagens ETC och SEKO-tidningen. Han har också grundat Serieateljén – ett frilanskontor för serietecknare och illustratörer i Göteborg.

EWK-priset består av 10.000 kronor, ett diplom, en plakett och, viktigast av allt, äran. Priset delas ut av EWK-sällskapet, som bildades 1993 och tidningen Dagens Arbete.

© Text: Sven Åke Molund
© Foto: Nils-Göran Tillgren

EWK-MUSEET, ARBETETS MUSEUM Norrköping

10 november 2018 – 7 april 2019
EWK 100 år – en berättelse om hans liv
Utställning
Prod: Margareta van den Bosch, Martijn van den Bosch och Arbetets museum

EWK-PRISET 2018

10 november 2018
Mottagare:
Max Gustafson
Utdelas av: EWK-sällskapet och Dagens Arbete

LÄNKAR
Max Gustafson hemsida Facebook
Dagens Arbete hemsida
EWK-sällskapet hemsida
Arbetets Museum hemsida Facebook EWK-museet
100-åringen EWK hyllas på Stinsen reportage Kultursidan.nu 15/4 2018
Tecknaren Magnus Bard på EWK-museet reportage Kultursidan.nu 19/1 2018

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.