• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Håkan Wennström på Galleri Kronan

Håkan Wennström – Pombo
Pombo. Håkan Wennström fångade frijazzgruppen med några avgörande streck under en konsert.

 

Musik och utsikt på död och liv

 

RECENSION/ NORRKÖPING Levande streck på papper och skön musik uppstår. Norrköpingsbördige konstnären Håkan Wennström visar teckningar, akvareller och små djuriska fantasiobjekt på Galleri Kronan. Konvalescensen efter en operation med utsikt mot en griftegård har satt sina spår.

Jag skulle ibland vilja fånga ett ögonblick, just det där ögonblicken när allt står stilla, allt blir ett. Jag har tagit många sådana med min inre kamera, men har inga av de bilderna på pränt. Med det har Håkan Wennström lyckats med i sina teckningar från olika konserter. Men också i sina bilder från ett sjukhusfönster på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

 

Håkan Wennström – Matchbild
Matchbild. Håkan Wennström bor visserligen i Södertälje men här syns det att han kommer från Norrköping.

 

Håkan Wennerström är bördig och uppväxt i Norrköping. Som grabb när han gick på lekskola ritade han indianer och cowboys; pilar och kulor flög i luften över pappret och Håkan fascinerades över hur streck på ett papper kan gestalta rörelse men också en inre och yttre verklighet. Det har följt honom hela livet och genom hans konstnärskap.

Håkan Wennerström har många strängar på sin lyra, han är pedagog, filmskapare och musiker men främst konstnär.

 

Håkan Wennström – Rainer Kuisma
Häftig lirare. Virtuose slagverkaren Rainer Kuisma, som under sin yrkesverksamma tid spelade i bland annat Norrköpings Symfoniorkester, fångad i både text och bild.

 

Det är verkligen fascinerande att komma in i Galleri Kronans tysta rum och se Håkan Wennerström teckningar av musiker och konserter. Fastän det är tyst genljuder hela rummet av musik. Han har verkligen en förmåga att fånga ögonblicket. Musiker helt uppslukade i sitt musicerande.

När han tecknade på Fasching köpte de alla bilder och satte upp på väggarna. De tyckte han verkligen fångat stämningen och musiken.

Håkan Wennerström är intresserad av rörelse. Så han började experimentera med animerad film på slutet av 1980-talet vilket då var en mycket mer komplicerad process än vad det är idag. Resultatet blev mycket egna animerade filmer om två favoritsaker, träd och noshörningar med musik av Jazzgruppen ISKRA.

Senare inledde han ett samarbete med poeten Tomas Tidholm vilket resulterade i två filmer där Tomas Tidholm läser sina dikter och Tuomo Haapala från ISKRA stod för musiken. Filmerna är underfundiga och har visats på SVT och vunnit pris på Londons Internationella filmfestival.

 

Håkan Wennström – Skrikande djungelgrisar
Skrikande djungelgrisar. Skisser blir flödiga akvareller och några blir roliga objekt.

 

2015 lades Håkan Wennström in på Karolinska Sjukhuset i Solna för en svår operation. Han låg där i fem veckor. Från sitt sjukrum hade han utsikt över Norra Begravningsplatsen.

Som tur är har han han med sig sitt skissblock, där han kan teckna vad han ser på begravningsplatsen. Dessa teckningar tar han sedan med till sin ateljé och där blir de till akvareller.

Här sker något spännande. Akvarellerna blir både ögonblicksskildringar av yttre och inre seende, ögonblicksbilder skapade direkt på plats, men också genom hågkomster.

 

Håkan Wennström – Tombstone Blues Håkan Wennström – Trädfiguration
Tombstone Blues. Trädfiguration.

 

Resultatet blev också en bok, Tombstone Blues från 6:e våningen, där han delar tankar om kampen för överlevnad, funderingar över sitt konstnärskap, livet och döden. Skildrad med stor värme, eftertänksamhet och underfundig humor.

Detta är en utställning i rörelse, bilder som lever och som har fångat ögonblicket.

© Text: Per-Olof Engström
© Foto: Nils-Göran Tillgren

GALLERI KRONAN Norrköping

Hösten 2018
Utställningar

1–16 september
Gebbe Björkman
”Fåglar på mitt sätt”
Olja och akvarell


22 september – 7 oktober
Ulla Pia Könönen
” Skepnader”
Måleri och blandteknik

13–28 oktober
Lina Bjerneld
”Kan inte minnas vem jag var igår”
Måleri

3–18 november
Håkan Wennström
”Jazz Savann och Tombstone Blues”
Teckning, film, objekt

24 november – 9 december
Ann-Mari Tamminen Meuller
”Slaggsten och järnoxid. Ode till ett landskap”
Måleri och objekt

LÄNKAR
Håkan Wennström Faschings vänner
Galleri Kronan hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Håkan Wennström på Galleri Kronan

  1. Pingback: Ann-Marie Tamminen Meuller på Kronan – KULTURSIDAN.nu