• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Tecknaren Magnus Bard på EWK-museet


Politisk kommentator. Satirtecknaren Magnus Bard ställer ut bilder från flera decennier på EWK-museet i Arbetets museum i Norrköping.

 

Vill väcka leenden och eftertanke

 

NORRKÖPING ”När jag får välja så blir det inrikespolitik. Där kan jag påverka mest.” Satirtecknaren Magnus Bard fortsätter mästaren EWK:s viktiga uppgift att få oss att skratta och tänka till om makt och demokrati. I vinter och vår ställer han ut på Arbetets museum.

Tänk Sverige som en liten avlång ask. Tre små avbalkade områden är sprängfyllda av små figurer. Resten av utrymmet är ekande tomt. Magnus Bard kommer från Vindeln i Västerbotten. Även om satirtecknaren sedan många år bor i Storstockholm håller han fast vid sitt perspektiv – den som kommer utifrån.

Kanske Magnus Bard är mest känd som politisk tecknare i Dagens Nyheter. Men den frilansande satirtecknaren syns i Kommunalarbetaren, på bokomslag och på utställningar. På EWK-museet, inrymt i Arbetets museum, har han varit återkommande gäst sedan museets första utställning 2009.

 

Magnus Bard
Polaritet. Segregering, bostadskarriärism och klyftan mellan storstad och land får sina käftsmällar på ett humoristiskt och effektivt vis.

 

På lördag invigs utställningen Magnus Bard möter EWK. Museets yttre utställningsrum är fyllt av Bards snabba bilder som vänder och vrider på politik, politiker och fenomen i vår tid. Där är pappan på stranden som glupskt parasiterar på andra människors olycka genom att sträcka fram mobilkameran. Där är tidshoppen mellan då och nu med långfredagstristess kontra upplevelsehets.

Och så är det förstås väldigt mycket politik och politiker, Åkesson och ovanligt mycket Trump, trots att han kallar bilderna ”ett hopplock” från flera decenniers tecknande.

– Trump är ett öppet mål, kommenterar Magnus Bard som ändå lyckas få till en del överraskande och roande bilder på USA:s nuvarande president.

– När jag får välja så blir det inrikespolitik. Där kan jag påverka mest, säger Magnus Bard.

Flera av bilderna på utställningen visar Sverigedemokraternas ledare Jimmy Åkesson i mindre smickrande sammanhang. En stor teckning visar Åkesson som mansplainar om Sverige för en kvinna.

– Sverigedemokraterna är som ett rött skynke för mig. De tillhör gruppen il-liberala, som länder som Ungern och Polen kallar sig öppet.

 

Magnus Bard
Inrikespolitik. Här blandas originalbilder med en och annan utskrift. Dessutom har Magnus Bard ritat nya originalbilder i stort format för att ge rytm till utställningen.

 

Just att värna demokratin är det yttersta motivet för att vara satirtecknare, sparka uppåt, ifrågasätta, väcka löjets leende och låta eftertanken mogna. ”Jag ser som min uppgift att väcka läsarens intresse för politik. En fungerande demokrati är beroende av engagerade och upplysta medborgare. Med mina teckningar försöker jag, med olika knep, att engagera till ställningstaganden”, skriver Magnus Bard i en text.

– Vi har inget annat val än att fortsätta kämpa. Trump är sinnebilden för allt det som Magnus Bard är rädd för ska hända, och det är jag också, säger EWK-museets intendent Carina Milde som en förklaring till varför Magnus Bards utställning är viktig här och nu.

– Jimmy Åkesson får plats och får tala oemotsagd i media, säger hon och påminner om tv-debatter ledda av dåligt pålästa reportrar.

Det går inte längre att tiga ihjäl antidemokrater och populistiska demagoger. Då är satirtecknaren viktig, som kan fånga situationen och med några enkla streck klargöra hur absurd den är.

– Slutar vi skämta om eländet så blir vi rökta. Det finns inte en chans att behålla ett friskt samhälle utan medier. Det är farligt när stora makthavare blir så kränkta att de stryper kontakten med medierna och talar direkt med sina väljare via Twitter, fortsätter hon.

Carina Milde anspelar på Donald Trumps stämpel ”fake news” som han satte på nyhetspublikationer som granskade hans politik i stället för att skriva följsamt.

– Det blir skitsnack och pajkastning, kommenterar hon om när USA:s president använder Twitter som in- och utrikespolitisk debatt.

Hon tänker även på andra länders makthavare som rundar medierna eller rentav fängslar och låter mörda journalister. Det är ett farligt yrke och det handlar inte bara om skrivande och fotograferande journalister utan även om tecknande.

 

Magnus Bard
Dummaste djuret. Klimatengagerade Magnus Bard är en av fem svenska satirtecknare som skapat en vandringsutställning avsedd för Sveriges ambassader.

 

Det måste gå undan för Magnus Bard när han tecknar för DN. En kontakt med ledarredaktionen på förmiddagen gör att han vet vilket ämne som är aktuellt. Vid lunch samtalar han med ledarskribenten och får klart för sig i vilken riktning dennes tankar går och någon timme senare får han ett textutkast. Sedan kan han börja rita. Deadline är halv fem.

– Jag gör bilden på papper, med tusch, akvarell, collage. Sedan skannar jag in den och fortsätter att bearbeta i datorn, förstärker färger och flyttar på detaljer, säger han och visar på en tidigare USA-president som rider på en himmel som Magnus Bard snott från franske konstnären och grafikern Gustave Doré.

Magnus Bard möter EWK heter ju utställningen. Vad tycker då dagens satirtecknare om föregångaren?

– Han är bara så väldigt skicklig även om han inte är någon idol, för det har jag inga. Jag har aldrig försökt efterhärma hans linje. Men hans förmåga att fånga karaktärer och hans förmåga att få till idéer – han är ju lysande!, säger Magnus Bard som själv fick EWK-priset 2012.

Sist i Bards egen utställning hänger en tom vit bild. Ja, vad vore världen utan satiren? Tom och trist, utan samtal.

Jag kan också ana min egen spegelbild i den. Demokrati och framtid handlar inte bara om ”de däruppe”, det handlar om vem jag är och gör i min vardag.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin

© Foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Magnus Bard – bildspel

EWK-MUSEET, ARBETETS MUSEUM Norrköping

20 januari – 1 maj 2018

Magnus Bard möter EWK

Magnus Bard – satirtecknare
Utställning

20 januari kl 14
Invigning
Intendent Carina Milde introducerar utställningen
Samtal med Magnus Bard och Johannes Åman, ledarskribent Dagens Nyheter

LÄNKAR
Magnus Bard Wikipedia portfolio
EWK-museet/Arbetets museum hemsida Facebook

Tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Tecknaren Magnus Bard på EWK-museet

  1. Pingback: EWK 100 år – Max Gustafson fick priset – KULTURSIDAN.nu